Xiaomi presenteert de Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Lite buiten China. Deze Xiaomi 13 smartphones zijn de eerste smartphones met professionele Leica-camerasystemen, slim omdat goede camera's een van de belangrijkste redenen zijn bij de keuze van een smartphone.

Tijdens Mobile World Congress in Barcelona presenteerde Xiaomi de Xiaomi 13 series voor de internationale markt. De Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Pro zijn de eerste Xiaomi-modellen met professionele cameratechniek van Leica die buiten China verkrijgbaar zijn. Ze bieden Leica professionele optische lenzen, evenals een groot aantal geavanceerde computational photography opties. Andere belangrijke functies zijn onder andere de nieuwste Snapdragon 8 Gen 2 en Xiaomi's eigen Surge batterijbeheersysteem. Ook heeft Xiaomi zijn nieuwste reeks AIoT-producten onthuld, waaronder de Buds 4 Pro, Xiaomi Watch S1 Pro en Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra, waarover later meer.

Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13 Pro heeft een 3D-gebogen keramische body voor een uniforme look. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren: Keramiekwit en Keramiekzwart en ligt prettig in de hand. Met een 120Hz WQHD+ AMOLED-scherm is dit 6,73inch scherm in staat om 1.200 nits helderheid op volledig scherm en 1.900 nits piekhelderheid te bereiken, en geeft dankzij TrueColor nauwkeurige kleuren weer. Met ondersteuning voor Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG en Dolby Atmos levert het apparaat een mooie audiovisuele ervaring. Bovendien zijn beide apparaten IP685 stof- en waterafstotend.

Camera's
Het Leica Vario-Summicron 1:19-2.2/14-75 ASPH-camerasysteem op Xiaomi 13 Pro heeft een brandpuntsafstand van 14 mm tot 75 mm en bestaat uit een 23 mm groothoek hoofdcamera met een ultragrote 1-inch IMX989-sensor, een 75 mm zwevende telelenscamera en een 14 mm ultrabrede hoek camera. De IMX989-sensor, die voor het eerst werd gezien op de Xiaomi 12S Ultra, is de grootste sensor die ooit in een smartphone is ingebouwd. Met een hoog dynamisch bereik, uitstekende mogelijkheden voor het vastleggen van licht en snelle reacties, zorgt de grote sensor voor kleurrijke beelden met een duidelijk contrast en gedefinieerde texturen die elk fijn detail onthullen. De nieuwe 75 mm-telelens van de smartphone maakt gebruik van een zwevend lensontwerp, geïnspireerd door DSLR-techniek, en heeft een brandpuntbereik van 10 cm tot oneindig. Heel geschikt voor het kadreren van mooie portretten en close-ups. De Xiaomi 13 heeft een optisch zoombereik van 0,6x tot 3,2x en beschikt ook over een 75 mm telelens.

Xiaomi 13
Xiaomi 13 is verkrijgbaar in zwart, wit en floragroen. De floragroene kleur vind ik de mooiste kleur, maar helaas is deze alleen bij de 'gewone' Xiaomi 13 te verkrijgen, jammer. De Xiaomi 13 heeft een stijlvol flatscreen-ontwerp met platte randen en een 2,5D gebogen rugontwerp. De ‘screen-to-body-ratio’ is 93,3% en de randen en chin zijn 1,61 mm dun. De smartphone is uitgerust met een groot 6,36inch FHD+ AMOLED-scherm en heeft prima kleurnauwkeurigheid en helderheid, terwijl het stroomverbruik wordt beperkt.

Camera instellingen en mogelijkheden
Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Pro bieden een breed scala aan gedetailleerde camera-instellingsopties voor zowel hobbyisten als professionele fotografen. Het master-lenssysteem, een softwarefunctie, biedt een goede brandpuntsafstand en scherptediepte voor mooie portretfoto’s. Gebruikers kunnen twee verschillende fotografische stijlen kiezen – Leica Authentic Look en Leica Vibrant Look, die esthetische mogelijkheden bieden terwijl de beelden nauwkeurig blijven. Ook zijn er andere leuke functies, zoals Leica-filters, Leica-watermerk en het klassieke Leica-sluitergeluid.
Met de Xiaomi Imaging Engine beschikken Xiaomi 13 Pro en Xiaomi 13 over de sterkste computationele fotografiemogelijkheden van alle Xiaomi flagshipmodellen. Niet alleen is de snelheid van het vastleggen van foto's verbeterd, ook hebben ze Xiaomi ProFocus, waarmee bepaalde bewegende onderwerpen automatisch scherpgesteld worden. Xiaomi 13 Pro ondersteunt Adobe’s ‘10-Bit RAW DNG Camera and Color Profiles’, waardoor professionals meer ruimte hebben voor nabewerking in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom.
Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Pro bieden ook prima mogelijkheden voor video. Opgenomen video’s hebben levendige kleuren, scherpe contrastverhoudingen, rijke details, 4K Ultra Night-video en HyperOIS-videostabilisatie.

Snapdragon 8 Gen 2 en Xiaomi Surge
Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Pro worden beide aangedreven door het Snapdragon 8 Gen 2 mobiele platform. De GPU biedt een verbeterde grafische verwerking en een verbeterde energie-efficiëntie van respectievelijk 42% en 49% in vergelijking met de vorige generatie. De CPU-prestaties en efficiëntie zijn verbeterd met respectievelijk 37% en 47%. Dit biedt allerlei voordelen voor computationele fotografie, real-time AI en gaming en dagelijkse levensduur.

Verbindingen en batterij
De smartphones bieden Wi-Fi 7-ondersteuning dankzij het Qualcomm FastConnectTM 7800 mobiele connectiviteitssysteem. Xiaomi 13 Pro's aanbevolen High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link-technologie maakt meerdere en gelijktijdige 5GHz- en 6GHz-verbindingen mogelijk en is in staat om ultrahoge snelheden tot 5,8 Gbps te realiseren, samen met verminderde latentie en geweldige netwerkmogelijkheden.2 Xiaomi 13 beschikt over Dual Band Simultaneous (DBS) Multi-Link-werking en is in staat om netwerksnelheden tot 3,6 Gbps te realiseren.
Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Pro zijn uitgerust met het Xiaomi Surge-batterijbeheersysteem dat gebruikmaakt van de door het bedrijf zelf ontwikkelde Surge-oplaadchip, voor een langere levensduur. Uitgerust met een batterij van 4.500 mAh gaat de Xiaomi 13 gemakkelijk de hele dag mee. Het toestel ondersteunt ook 67 W bekabeld turbo-opladen en 50 W draadloos turbo-opladen. De Xiaomi 13 Pro beschikt over een nog grotere batterij van 4820 mAh met 120 W HyperCharge, die in slechts 19 minuten tot 100% kan worden opgeladen.

Updates en garantie
Xiaomi 13 Pro en Xiaomi 13 bieden drie generaties Android-systeemupdates, samen met 5 jaar beveiligingspatchupdates. Gebruikers hebben daarnaast recht op een gratis proefperiode van maximaal 6 maanden voor zowel Google One-cloudopslag tot 2 TB als YouTube Premium-toegang, inclusief toegang tot reclamevrij YouTube en YouTube Music-app. Bovendien kunnen gebruikers hun digitale autosleutels delen met anderen om hun auto te ontgrendelen en te starten
Zowel Xiaomi 13 Pro- als Xiaomi 13-gebruikers hebben recht op 1 reparatie buiten de garantie zonder arbeidskosten, binnen de eerste 12 maanden na aankoop. Om de algehele after-saleservaring verder te verbeteren, biedt Xiaomi nu internationale garantieservice in meer dan 40 landen. Gebruikers van Xiaomi 13 Pro, die voldoen aan de garantievoorwaarden van de smartphone, kunnen wereldwijd genieten van de garantieservice bij elke aangewezen door Xiaomi geautoriseerde serviceprovider. Bezoek mi.com voor meer details.

Xiaomi 13 Lite dubbele camera's aan voorzijde
Ook de Xiaomi 13 Lite werd gelanceerd. Dit model is in eerste instantie bedoeld voor jonge smartphonegebruikers voor het vastleggen van selfies en verhalen. De smartphone is uitgerust met dubbele frontcamera's en veelzijdige softwarefuncties. Aan de voorkant legt de 32MP camera heel heldere beelden vast en de 8MP camera geeft extra diepte-informatie voor natuurlijk ogende bokeh. De smartphone biedt ook handige en leuke functies zoals Dynamic Framing, dat op slimme wijze het aantal mensen in het frame detecteert, automatisch het gezichtsveld aanpast en naar behoefte in- of uitzoomt. Daarnaast heeft het Selfie-zoom, Pocket-spiegel en Xiaomi Selfie Glow - allemaal ontworpen om met gemak hoogwaardige selfies te maken. Xiaomi 13 Lite is uitgerust met een krachtig Snapdragon 7 Gen 1 mobiel platform, een prachtig 120Hz AMOLED-scherm en 67W snellaadmogelijkheden. Dit alles wordt geleverd in een smartphone die 7,23 mm dun is, 171 g weegt en een batterij van 4.500 mAh heeft. Helaas wordt dit toestel uitgerust met Android 12, terwijl de andere modellen voorzien zijn van Android 13.

Prijzen, kleuren en beschikbaarheid
De Xiaomi 13 smartphones zijn vanaf 13 maart te koop via de officiële kanalen van Xiaomi. De Xiaomi 13 Pro is verkrijgbaar in twee kleuren: Keramisch Zwart en Keramisch Wit, met opslagvariant 12 GB + 256 GB, geprijsd op € 1.299,-. De Xiaomi 13 wordt geleverd in drie kleuren: zwart en flora groen, met de opslagvariant de 8 GB + 256 GB, geprijsd op € 999,-. De Xiaomi 13 Lite is ook verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en zwart, met de opslagvariant 8 GB + 128 GB - geprijsd op € 499,-.

Xiaomi 13 black