In oktober kwam macOS Ventura beschikbaar, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac. Lees hier van welke mooie nieuwe functies je gebruik kunt maken.

Onder redactie van Rob Coenraads

Ventura is het Spaans woord voor ‘geluk’ en Apple wil graag dat macOS Ventura je gelukkig gaat maken. Dus als je je Mac gaat updaten van macOS Monterey naar macOS Ventura (in hopelijk minder dan vier uur), dan mag je een hoop nieuwe functies op je computer verwelkomen. De opvallendste? Een nieuw vensterbeheer waarmee het veel gemakkelijker wordt om het overzicht te houden over al je geopende apps. Maar daarnaast zijn er een hoop kleine verbeteringen die volgens ons stiekem de show stelen, zoals je hier kunt lezen.

Apple Macbook Pro Mockup1 3
icSPmvb14 001000 Cover ok 2    

 
 Beschikbaarheid

 Vanaf oktober kun je je Mac updaten naar het
 nieuwe besturingssysteem, ten­minste als die niet
 te oud is!

 Dit zijn alle Macs waarop je macOS Ventura
 kunt  installeren:

   MacBook (2017 en nieuwer)

   MacBook Air (2018 en nieuwer)

   MacBook Pro (2017 en nieuwer)

   Mac mini (2018 en nieuwer)

   iMac (2017 en nieuwer)

   Mac Pro (2017 en nieuwer)

   Mac Pro (2019 en nieuwer)

   Mac Studio (2022

Ledenvoordeel

Dit artikel is
afkomstig uit de
special Mac voor
beginners 2023.
HCC-leden kunnen
deze met flinke
korting kopen,
kijk hier

Mail


Mail 
Voor het eerst in jaren heeft de Mail-app van macOS weer aandacht gekregen – net zoals in iOS. In Ventura heeft Mail de optie om een verzonden mail weer in te trekken. Deze optie verschijnt enkele seconden nadat je op Ver­zend hebt gedrukt. Als je je op het laatste mo­ment bedenkt dat je een bijlage bent vergeten, iemand niet in de cc hebt gezet, of een andere fout hebt gemaakt, dan kun je op de Maak verzenden ongedaan-knop drukken en het bericht weer terughalen. Of veel meer: voorko­men dat het überhaupt verzonden wordt.

Om nog meer gênante fouten te voorkomen, let Mail nu ook op zaken zoals het vermelden van een bijlage in de tekst, zonder dat die bijlage daadwerkelijk is toegevoegd. Als Mail dit opmerkt, waarschuwt het je voordat je het bericht verstuurt. Er is ook een soort planningsassistent. Hiermee laat je een mail op een latere datum of tijd verzenden. Dit is een geweldige functie die veel andere e-mail-apps al een tijdje bieden, dus het is goed om te zien dat Apple een inhaalslag maakt.

Ten slotte bevat Mail in Ventura een sterk verbeterde zoekfunctie. Recente zoekopdrachten worden opgeslagen, suggesties en resultaten zijn nauwkeuriger, en items zoals documenten of links uit e-mails komen sneller bovendrijven in de zoekinterface. We ergerden ons in het verleden vaak aan de zoekfunctie van Mail, dus dit is een welkome verandering.

Email2 2

berichten0 1Berichten 
Met Berichten in macOS Ventura (en iOS 16) kun je nu iMessages bewerken of verwijderen nadat je ze hebt verzonden. In tegenstelling tot de soortgelijke functie in Mail, wordt er in Berichten altijd daadwerkelijk een bericht ver­zonden. Berichten 1 2Je verwijdert of bewerkt een bericht dus écht op het apparaat van de ontvanger. Apple kan dit doen omdat het volledige controle heeft over de iMessages en het protocol daar­achter, wat natuurlijk niet het geval is bij e-mail.

Berichten verwijderen en bewerken vinden we al heel praktisch, maar onze favoriete nieuwe functie van Berichten is de mogelijkheid om gesprekken als ongelezen te markeren. Dit zal eindelijk een einde maken aan het feit dat we vergeten om te edit clpfvrnbnbqu large 2x 2reageren, omdat de blauwe ‘ongelezen bericht’-stip ontbreekt nadat we de conversatie geopend hebben. Natuurlijk valt nog te zien of deze nieuwe functies ons grootste bezwaar tegen Berichten kunnen verhelpen, namelijk dat al onze vrienden toch op WhatsApp zitten.
 

spotlightSpotlight 
Spotlight is de zoekfunctie van macOS en heeft in Ventura een flinke opknapbeurt gekregen, met uitgebreide functionaliteit en een nieuw ontwerp voor je zoekopdrachten. Afbeel­dingen kunnen nu direct vanuit Spotlight gevonden worden uit Foto’s, Berichten, Notities, Finder of van internet. Dit werkt zelfs met teksten die binnen de beelden gevonden zijn (via Livetekst). Had je een foto van een document gemaakt? Via Spotlight vind je dus voortaan ook de teksten daarin terug.Spotlight 1 2

Het nieuwe design brengt verder uitgebreidere voorvertoningen van foto’s, mu­ziek, films, bestanden en meer. Ook nieuw is ondersteuning van Snelle weergave. Druk op de spatiebalk als je met je muis over een item gaat om het in Snelle weergave te bekijken. Ten slotte bevat Spotlight nu snelle acties om bijvoorbeeld timers in te stellen, van Focus-modus te veranderen en opdrachten uit te voeren.

SafariSafari 
Apple’s browser Safari krijgt nu ondersteuning voor de zogeheten ‘passkeys’-techniek, waarover je al in PC-Active 326 hebt kunnen lezen. Hiermee wordt het mogelijk om zonder wachtwoor­den in te loggen op websites. De passkeys blijven op je eigen toestel staan en worden nooit op een server opgeslagen, waardoor het voor hackers bijna onmogelijk wordt om inloggegevens te onderscheppen. Websites, apps en diensten moeten wel nog worden bijgewerkt om deze ‘wachtwoordloze’ vorm van aanmelden te ondersteunen, dus het zal nog wel even duren voor we wachtwoorden helemaal uit ons leven kunnen verbannen. Dat gezegd hebbende: de functie klinkt geweldig, en zal ook op niet-Apple apparaten beschik­baar komen door met je iPhone een QR-code te scannen. Vanzelfsprekend zijn passkeys ook beschikbaar op je iPhone met iOS 16.

Apple Macbook Pro Mockup2 2Ventura introduceert ook Gedeelde Tabgroepen, waarmee je direct vanuit Safari samenwerkt met vrienden, familie, of collega’s. De functie synchroniseert geopende tabs naar ieders toestel, en deel­nemers kunnen op elk moment zien welke tabbladen anderen bekijken. Je koppelt dit zelfs aan FaceTime om elkaar te zien en met elkaar te chatten terwijl je in je gedeelde tabbladen bladert of werkt.

Fotos 1 2

FotosFoto’s 
Een nieuwe gedeelde iCloud-fotobibliotheek brengt ondersteuning voor het delen van je bieb met maximaal vijf andere mensen, en hiervoor heb je niet eens Delen met gezin nodig. Je kiest gemakkelijk welke foto’s gedeeld worden met behulp van zoekfilters. Op die manier komen alleen foto’s vanaf een bepaalde datum in de gedeelde bibliotheek te­recht, of je zorgt ervoor dat alleen foto’s met bepaalde personen (via gezichtsherkenning) opgeslagen worden. Uiteraard is het ook heel eenvoudig om foto’s uit te sluiten die je nooit wil delen.

Als foto’s eenmaal in de gedeelde bieb staan, dan worden bewerkingen en andere wijzigingen aan de foto’s gesynchroniseerd naar alle gebruikers op alle apparaten. Verder vergrendelt Foto’s in Ventura nu standaard je albums Verborgen en Recent verwijderd. Deze ontgrendel je met Touch ID of je gebruikt het wachtwoord van je Mac.


Mac camera 1Continuity Camera 
Met de nieuwe Continuity Camera-functie in macOS Ventura gebruik je je iPhone als webcam voor je Mac! Bevestig hem aan de bovenkant van het beeldscherm van je Mac en selecteer hem als webcam in je videobel-app. Dit brengt het enorm geavanceerde came­rasysteem van de iPhone naar je Mac voor videogesprekken, het filmen van jezelf tijdens het streamen of elke andere bezigheid waar je een webcam voor nodig hebt. De functie werkt draadloos, maar vereist wel een speciale houder om de telefoon aan de achterkant van het scherm te bevestigen. Apple werkt samen met Belkin voor de benodigde accessoires.

Nog een functie van Continuity Camera: Desk View. Deze optie maakt gebruik van de ultragroothoeklens in je iPhone. Deze filmt zó breed dat ie ook je bureau meepakt als je de iPhone als webcam voor de Mac gebruikt. Door handige software-trucjes lijkt het alsof je een topdown-camera boven je bureau hebt zweven. Dit is enorm handig voor mensen die dingen uitleggen en iets gedetailleerd moeten laten zien. 

CC 2Continuity Camera is een mooie oplossing voor het probleem dat de ingebouwde camera’s op de meeste Macs en de Studio Display niet de allerbeste kwaliteit hebben. Het geeft ook een mooie optie voor Mac-gebruikers met een extern scherm zonder camera. Hopelijk impli­ceert deze functie niet dat Apple niet meer zijn best doet om de kwaliteit
van webcams op de Mac te verbeteren.

FaceTime 1 2


facetimeFaceTime 
FaceTime krijgt nu ook onder-steuning voor Handoff, zodat je FaceTime-gesprekken eenvoudig verplaatst van het ene toestel naar het andere. Dit is handig voor als je een gesprek begint op je iPhone en je vervolgens bedenkt dat het zinvoller is om een Mac of iPad te gebruiken, of andersom als je weg moet en je FaceTime-gesprek wilt voortzetten op je mobiel.


stageManagerStage Manager 
Stage Manager is een geheel nieuwe modus om je vensters in macOS Ventura te beheren. Je activeert het vanuit het Bedieningspaneel, en vervolgens worden je apps en vensters in een speciale weergave gegroepeerd. Langs de linkerkant loopt een kolom met groepen vensters, terwijl de rest van je scherm de huidig geselecteerde groep toont. Je kunt de vensters op de voorgrond rangschikken en de grootte ervan wijzigen zoals je wil, en je wisselt op elk moment eenvoudig van de gekozen groep. Het is aanvankelijk even wen­nen, maar we zien al snel de voordelen. Apple hoopt dat Stage Manager het gemakkelijker maakt om tussen verschillende bezigheden te schakelen, zonder de wirwar van overlappen­de vensters.

Stage Manager komt overigens ook naar iPadOS, waar het nog een stuk revolutionair­der is. Op z’n minst zal Stage Manager op macOS de overstap van en naar iPadOS veel aangenamer maken.

stage manager 2

 

Systeeminstellingen 
Systeemvoorkeuren heet in macOS Ventura nu Systeeminstellingen. De naamsverandering gaat gepaard met een groot redesign om de app meer
in lijn te brengen met de Instellingen-app voor iPhone en iPad. Wij moeten nog
even wennen aan het nieuwe uiterlijk – ook gevorderde gebruikers zullen regelmatig
de special Mac voor Beginners (HCC-ledenaanbieding) erbij moeten pakken om bekende opties terug te vinden!

   

En nog veel meer 
Dit nieuws willen we je ook niet onthouden.

 1. Voor het eerst krijgt macOS een Klok- en Weer-app.
 2. Notities kunnen nu worden
  vergrendeld met je Mac-wachtwoord,
  zodat je geen specifiek wachtwoord
  hoeft in te stellen voor
  vergrendelde notities.
 3. Live-bijschriften voor audio worden nu
  in realtime weergegeven.
 4. Livetekst werkt nu met video. Druk
  gewoon op pauze als tekst aanwezig is.
 5. De Woning-app is opnieuw ontworpen
  met intuïtievere navigatie en
  ondersteu­ning voor Matter-accessoires.
 6. Kaarten kan meerdere stops langs
  een route toevoegen.