Je wilt een iPad kopen en je ziet dat er net een nieuwe lijn modellen op de markt is gekomen. Welke is het meest geschikt voor jou? Of kun je toch beter naar de winkel snellen om een ouder model op de kop te tikken?

Bert van Dijk

1
De nieuwe iPad 10 kun je voor 299 euro uitbreiden met een Magic Keyboard Folio

Het was even schrikken. De opvolger van de basis iPad is maar liefst 51 procent duurder geworden. De allereerste iPad kostte in 2011 overigens ook al 499 euro en als je de inflatie sinds die tijd meerekent, is de 589 euro van nu eigenlijk niet heel vreemd. Toch is die prijsverhoging nu ineens zo groot, dat waarschijnlijk heel wat iPad-kopers nog even snel zullen kiezen voor de populaire basis iPad uit 2021. Op alle andere iPads ontbreekt een aparte hoofdtelefoonaansluiting. Als Apple straks geen goedkoper basismodel meer aanbiedt, zal het marktaandeel van de iPad vrijwel zeker iets gaan dalen.
Want ook de prijzen van de andere iPads zijn verhoogd. Zo zijn de iPad 9 en iPad Air in prijs verhoogd met 13 procent en zijn de iPad Mini en de iPad Pro-modellen met 18 tot 21 procent zelfs nóg meer in prijs gestegen. In de Verenigde Staten zijn de prijzen voor de bestaande iPads echter gelijk gebleven. Hieraan kun je duidelijk zien dat we in Europa vooral meer gaan betalen omdat de euro ten opzichte van de dollar veel minder waard is geworden.

Keyboards maken het extra duur
Als je Apple’s Magic Keyboards van 369 en 429 euro meerekent, zijn de 11 en 12,9 inch grote iPad Pro M2-modellen nu zelfs veel duurder dan de krachtige M1 Macbook Air van 1219 euro! Gek genoeg biedt Apple nu voor 299 euro bij de iPad 10 ook zo’n prijzig keyboard met een groot trackpad. Dit Magic Keyboard Folio kun je zelfs gemakkelijk loskoppelen en ook heeft het een rij met 14 functietoetsen. Zo is er een handige escape key en kun je de helderheid en het geluidsvolume aanpassen. Het magnetische achterdeel kun je als standaard uitklappen. Daarmee is dit keyboard zelfs nog wat uitgebreider dan de Magic Keyboards voor Apple’s duurste iPads. De witte kleur is wel wat besmettelijker en ook ontbreekt een opbergplaats voor je Apple Pencil.

Gelukkig heeft Logitech diverse betaalbare alternatieven. Als je vooral thuis gaat typen, ben je zelfs honderden euro’s goedkoper uit met bijvoorbeeld het losse K380 Bluetooth Keyboard van Logitech. Door de hogere iPad-prijzen zullen waarschijnlijk ook meer tabletkopers gaan kiezen voor één van de beter betaalbare combi’s van laptop en tablet met Chrome OS.

Ipad afbeelding 3 2

De iPad 10 (links) heeft vrolijkere kleuren dan de iPad Air (rechts)

iPad 10 lijkt op iPad Air
Van buiten lijkt die iPad 10 nu trouwens wel heel erg op de goekopere iPad Air. De ronde homeknop van de voorkant is verhuisd naar de aan/uit-knop aan de zijkant. Door de verplaatsing van de selfiecamera naar de lange zijkant is de iPad 10 nu wel de beste iPad voor video-gesprekken. Hierdoor was er geen plek meer om een Apple Pencil 2 magnetisch op te laden. Daarom verkoopt Apple de Apple Pencil 1 nu met een verloop-hulpstuk waarmee je die pencil ook kunt opladen via de usb-c-poort van de iPad 10. Het nadeel van zo’n klein los laad-hulpstuk is dat je die heel gemakkelijk kwijtraakt.

De iPad 10 heeft nu ook een liquid retina-scherm met ondersteuning van HDR 4 voor extra contrastrijke beelden. Het scherm van de iPad 10 is echter niet gelamineerd en bestaat uit meerdere lagen. Het mist ook een antireflectielaag waardoor je hem minder goed kunt gebruiken bij helder licht. Net als bij de iPad Air is de iPad 10 te koop in meerdere kleuren. Andere verbeteringen zijn 1 MB extra werkgeheugen, 5G (alleen de cellular versie), Wifi 6 en een snellere bluetooth-versie die verder reikt. Ook heel fijn is de 20 procent snellere A14-processor die ook al aanwezig was in de 2020-versie van de iPad Air.

Voordelen van de iPad Air en iPad Pro
In de tabel, aan het einde van dit artikel, zie je duidelijk dat de iPad Air 2022 door de M1-processor ruim 70 procent sneller is dan de nieuwe basis iPad. De veel duurdere iPad Pro-modellen zijn nu door de M2-processor nog iets sneller geworden, maar in de praktijk merk je daar als gebruiker weinig van. De belangrijkste redenen om toch een iPad Pro te kopen, zijn vaak het 120Hz Oled-scherm en de grotere opslagruimte van 128 GB. Andere verschillen zoals Face ID, de 3D Lidar Scanner en de betere camera’s zullen minder vaak de doorslag geven. Kopers van de nieuwste iPad Pro en een Apple Pencil 2 hebben meer aan een Hover-functie die Samsung al wat langer toepast: als je de Apple Pencil 2 circa 12 mm boven het scherm houdt, zie je al waar die pencil terecht gaat komen. Dit maakt nauwkeurig tekenen nog iets gemakkelijker. Ook zie je zo in Safari bij een link gemakkelijk de url van een website en bij elke tab een miniweergave van de website uit die tab.

afbeelding 2 2
De Apple Pencil 1 kun je alleen met een extra verloop-hulpstuk opladen via een usb-c-poort

De krachtige iPad Air biedt eigenlijk al bijna alles wat veeleisende gebruikers voor de komende jaren nodig hebben voor het zware werk. Door de M1-processor en het grote 8 GB werkgeheugen is het ook de goedkoopste iPad waarmee je met de Stage Manager van iPadOS 16 tegelijk kunt werken in meerdere apps. Heel mooi dus dat nieuwe leden en bestaande leden nu bij HCC die krachtige iPad Air kunnen winnen. Hierover lees je elders in dit magazine.

Zo kun je veel geld besparen
Zoek je een zo goedkoop mogelijke iPad? Haal dan nog even snel die iPad 9 uit 2021 in huis voor circa 370 euro. Wellicht heb je geluk en win je dat geld bij het spelen bij online casino Nederland. De nieuwe iPad 10 heeft bij Apple een veel hogere prijs gekregen en kun je nu niet eens meer gebruiken met alle mogelijkheden van iPadOS 16. iPad-gebruikers die meer willen, kunnen daarom veel beter kiezen voor de iPad Air uit begin 2022 die je nu bij meerdere aanbieders met meer dan 100 euro korting kunt aanschaffen. Voor een beperkte meerprijs haal je dan een veel snellere iPad in huis met een beter gelamineerd scherm, die ook geschikt is voor de nieuwere Apple Pencil 2. Als je een iets kleiner iPad-scherm geen bezwaar vindt, dan is ook de iPad Mini erg aantrekkelijk als je die ergens voor een lagere prijs kunt kopen dan de iPad 10.

Het is bijzonder jammer dat Apple alleen de iPad Pro-modellen voorziet van 128 GB opslagruimte. Als je tekort komt aan 64 GB opslagruimte, ben je bij Apple opeens 200 euro extra kwijt. Met de usb-c-poort sluit je nu gelukkig wel gemakkelijk een ssd aan waarop je veel grote bestanden kunt opslaan. Als je wel genoeg hebt aan 128 GB, is mogelijk ook het vorige model van de 11 inch iPad Pro iets voor je. Ook de meerprijs van 200 euro voor 5G mobiel internet raden we voor de meeste kopers niet aan. Met de meeste smartphones kun je immers al mobiel internet met je iPad delen. Zo bespaar je op de aanschaf en heb je ook geen extra data-simkaart nodig.

Met onderstaande tabel kun je nieuwe basis iPad snel vergelijken met de iPad Air en de andere iPads die Apple nu nog zelf verkoopt. De vet gemaakte waardes zijn beter en het beste zijn de eigenschappen die ook zijn onderstreept.

   

ipad tabel

 * Versies met 1TB en 2TB hebben 16 GB werkgeheugen