Homey Bridge is een betaalbare smart home hub voor 69 euro en biedt verbindingsmogelijkheden met smart home producten via zes technologieën: Zigbee, Z-Wave Plus, wifi,
Bluetooth LE, 433MHz en infrarood. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig hun hele huis bedienen, monitoren en automatiseren. Binnenkort lees je de review op pcactive.nl

Homey is sinds 2014 ontwikkeld om smart home eenvoudig en leuk te maken voor iedereen. Dat wil Homey doen door alle apparaten thuis samen te voegen in één enkele app, ongeacht merk of technologie. Homey werkt met 50.000+ apparaten van meer dan 1000 merken, en stelt gebruikers in staat om hun thuiservaring zelf vorm te geven op basis van eigen gewoontes. Naast onder andere de app Homey en de Homey Pro is er nu de Homey Bridge.

Homey Bridge
Homey Bridge is een zogenaamde smart home hub die meerdere draadloze technieken bevat. Homey Bridge bevat namelijk draadloze antennes voor Zigbee, Z-Wave Plus, wifi, Bluetooth, 433MHz (o.a. KlikAanKlikUit en Somfy RTS) en een krachtige Infrarood LED. Hierdoor kan Homey Bridge verbinden met een ontzettende brede range van apparaten: van Fibaro sensors op Z-Wave tot Zigbee lampen van IKEA en bijvoorbeeld TV's via infrarood. Hierdoor kun je producten van verschillende merken en op verschillende technologieën eenvoudig combineren in de Homey app voor iOS en Android, en in Homey's Web app voor desktops inclusief features zoals Homey Flow en Homey Energy, en heeft het veel van dezelfde integraties, zoals met Siri Shortcuts, Alexa en Google Assistant. Zo kun je eenvoudig je hele huis bedienen, in de gaten houden én automatiseren in één systeem.

Verschillen met Homey Pro
Homey ken je wellicht al van de Homey Pro. Homey Bridge bevat veel van dezelfde smart home technologieën als Homey Pro en maakt gebruikt van dezelfde apps voor mobile en web, en integraties, zoals Google Home en Alexa. Er zijn echter wel een paar verschillen tussen Homey Bridge en Homey Pro:
1. Prijs
Als eerste verschilt natuurlijk de prijs: € 69,- voor Homey Bridge is veel minder dan de € 399,- die Homey Pro kost. Homey Bridge kan zoveel goedkoper zijn, doordat het geen heel krachtige computerhardware bevat. In plaats daarvan verbindt Homey Bridge met de online, cloud-based Homey-omgeving. Alle intelligentie van het systeem, en het uitvoeren van Flow automatiseringen, vindt dus plaats in de Homey-cloud. Dit verschilt van Homey Pro, die wel alles lokaal uitvoert.
2. Homey Apps
Een ander verschil is de beschikbaarheid van Homey Apps. Ook de cloud-based Homey en Homey Bridge werken met een open app-model, vergelijkbaar met een smartphone, waarin Homey Apps de verbinding vormen tussen Homey en apparaten. Meestal is er een Homey App per merk. Waar op Homey Pro ook apps worden toegelaten die gemaakt worden door een enthousiaste hobbyisten-community, gebeurt dat niet op de cloud-based Homey en Homey Bridge. Hiervoor zijn de Homey Apps beschikbaar die door officiële, verified partners zijn ontwikkeld. Op deze manier wordt de kwaliteit en user experience van Homey Bridge als meer mainstream systeem gewaarborgd.

Gratis beginnen
Doordat Homey Bridge de intelligentie online heeft draaien, is er ook meer afhankelijkheid van internet, net als Netflix, Spotify, Alexa en Google Home dat zijn. Een voordeel daaraan is dat je vanaf nu helemaal gratis met Homey kan beginnen – je hebt zelfs geen Homey Bridge nodig. Apparaten die ook reeds cloud-connected zijn, zoals die van Tado, Nest, Philips Hue (via de Philips Hue bridge), Sonos en nog veel meer merken, kun je direct aansluiten op Homey via de Homey-app. Homey Bridge kun je vervolgens toevoegen wanneer je wilt verbinden met apparaten zoals KlikAanKlikUit (433MHz), IKEA (Zigbee), Aqara (Zigbee), Fibaro (Z-Wave), of je TV (Infrarood).

Homey Premium
Uiteraard kost het onderhouden van Homey en cloud-diensten geld. Aan een gratis dienst en een € 69,- kostende hub verdient het Nederlandse Athom (het bedrijf achter Homey) niet echt iets. Data doorverkopen of gebruiken voor advertentie-profielen doet Athom niet: zij geloven in het aanbieden van goede producten tegen een eerlijke prijs en daarom hebben ze Homey Premium.
Homey Premium kost € 2,99 per maand en is nodig voor wanneer je meer dan 5 apparaten aan Homey wilt verbinden (met of zonder Homey Bridge – Homey Bridge zelf telt natuurlijk niet mee als een apparaat). Ook krijg je hiermee toegang tot Homey Insights voor historische inzichten in alles wat je smart home meet – van temperatuur en energieverbruik tot luchtvochtigheid, lichtintensiteit en ppm CO2 (mits je daarvoor een meter aan Homey gekoppeld hebt natuurlijk).
Homey Bridge wordt standaard geleverd met een gratis proefperiode van 3 maanden van Homey Premium. Goed om te weten is dat je ook met Homey Bridge geen Homey Premium nodig hebt als je tot en met 5 apparaten wil aansturen. Dan kost je setup dus maandelijks niets. Alleen de ‘owner’ van de Homey-omgeving hoeft Homey Premium af te sluiten, en dan heeft iedereen die toegang heeft er plezier van! Voor meer informatie, zie https://homey.app/premium.

Prijs en beschikbaarheid
Homey Bridge is vanaf vandaag te kopen en heeft een adviesprijs van € 69,- bij onder andere Coolblue, MediaMarkt, BCC, ROBBshop en Gamma en op https://homey.app/bridge.

Homey Bridge en Google