De Meeting Owl3 is een leuk en intelligent apparaat voor vergaderingen met meerdere personen die slim en eenvoudig in beeld worden gebracht.

Aad Munsterman

Leverancier OWL Labs levert een nieuwe versie vergaderhulpmiddel met de naam Meeting Owl3 als opvolger van de Meeting Owl Pro. Het apparaat is specifiek bedoeld voor vergaderruimtes waarbij meerdere personen aan een vergadering deelnemen of wanneer iemand een presentatie geeft.

Functioneel
De Owl3 is een vergaderhulpmiddel voor beeld- en geluidsopname en -weergave in vergaderruimten. Als je het apparaat ziet staan, dan ziet het eruit als een grijze uil. Het is een  28cm hoog, rond en verticaal apparaat met een doorsnede van circa 10 cm. afgedekt in een geweven stof. In de top zit een zelfzoekende 360° full-hd camera (1920 x 1080 pixels). Intern zijn er verder 8 gericht geluidsopvangende microfoons, 3 rondstralende luidsprekers en bedieningsknoppen. Aan de onderzijde zijn, goed bereikbaar, 2 mute-knoppen en volumeknoppen te vinden. Door de compacte bouw en het relatief lage gewicht (1,2 kg) is de Meeting Owl3 eenvoudig te verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Een instructiekaart, met houder, wordt meegeleverd.

Installatie
Na het insteken van de stekker in de wandcontactdoos meldt de Owl3 zich met een 'uilengeluid'. Voor de communicatie met het systeem wordt een 2 meter lange usb-c-kabel gebruikt en gekoppeld aan een Mac-/Windows-systeem waarop een vergaderprogramma operationeel is zoals Teams, Zoom, Google Meeting etc. Een usb-c/usb-a-adapter wordt niet meegeleverd. Het is een plug and play apparaat dat direct gevonden wordt door het systeem en daarmee direct klaar is voor gebruik. Met de te downloaden app Meeting Owl (voor macOS/Windows/iOS/Android) kunnen nog aanpassingen worden gedaan. Opties zijn Camera Slot en Zoom waarbij de focus op één persoon wordt gelegd, Presenter Enhance waarbij de camera de presentator actief volgt, 360 Pano waarbij boven in beeld een volledig panorama zichtbaar wordt en als laatste een optie om een gebied te definiëren dat de Owl3 moet negeren. Voor software-updates en eventuele toekomstige functies moet de Meeting Owl3, via de app, met wifi verbonden worden. Het audio- en videobereik van een enkele unit is respectievelijk 5,5 en 3 meter. Voor grote ruimtes kan een extra Owl3 worden toegevoegd, waarmee het audio/video-bereik tot 13/8,5 meter oploopt of een extra microfoon voor gemiddelde ruimtes met een audiobereik tot circa 8 meter.

Praktijktest
We testen de Owl3 in combinatie met een externe microfoon in een grote vergaderruimte. De eerste test is via de Camera-app van Windows om het beeld te testen en Audacity om een indruk te krijgen van de geluidskwaliteit. Zodra de unit actief wordt, zien we de 'ogen van de uil' oplichten. Via het Owl Intelligence System richt de camera en microfoon zich automatisch op de sprekende persoon.
Randvoorwaarde voor het beeld is een goed verlichte vergaderruimte waarbij, door de automatische snelle scherpstelling, het beeld er goed uitziet. Bij matige verlichting ontstaat snel lichte beeldruis en verliest daarmee scherpte. Zodra meerdere personen worden gedetecteerd, splitst het beeld van de 360° camera zich automatisch op in meerdere vlakken. Optioneel kan een 360° panorama boven in het scherm worden weergegeven. Het detecteren van een gebruiker gaat redelijk snel en het beeld wordt zonder vervorming weergeven. De microfoons ontvangen het geluid helder en duidelijk. Het ontvangen geluid wordt ook helder weergeven door de 3 luidsprekers en is geoptimaliseerd voor spraak.

Conclusie
De Owl3 is een leuk en intelligent apparaat voor vergaderingen met minimaal 3 personen. De adviesprijs geeft aan dat dit product voor de zakelijke markt is bedoeld. Voor deze prijs zien we ook graag 4K-beeld in combinatie met iets lichtsterkere cameralens geleverd worden.

4 sterren 

Owl Labs Meeting Owl 3 met Expansion Mic
Adviesprijs: € 1149,00 en € 275,- voor de extra microfoon
+ intelligent vergadersysteem
+ uitbreidbaar

- zakelijke prijs
- nog geen 4K

Meeting Owl3 product meeting