De Kingston XS2000 is een zeer compacte en lichte externe ssd voor alle usb-typen met hoge transmissiesnelheid. Hoe scoort hij in onze review?

Aad Munsterman

Externe ssd’s zijn er in allerlei vormen en maten. De Kingston XS2000 behoort tot de selecte groep die datatransportsnelheden tot circa 2.000 MB/s biedt. Je hebt daar dan wel een systeem voor nodig dat een USB 3.2 Gen 2x2 aansluiting heeft. Dit type aansluiting heeft een maximale theoretische transmissiesnelheid van 20 Gbps. Een meer voorkomende aansluiting is USB 3.2 Gen 2 met 10 Gbps en standaard is de USB 3.2 Gen 1 met 5 Gbps. Grofweg kun je de usb-transportsnelheid in bits per seconde delen door 8 om het aantal getransporteerde databytes te berekenen en daar gaat dan nog het een en ander aan protocoloverhead vanaf. Met een USB 3.2 Gen 2x2 usb-aansluiting kom je dan op zo’n 2000 MB/s aan datatransport. Dat is een hoge datasnelheid ideaal voor omvangrijke bestanden zoals als hoge-resolutie video, foto’s en dergelijke.

Bruikbaarheid
De XS2000 is bruikbaar voor alle huidige ondersteunde en beschikbare usb-aansluitingen waarbij de netto transportsnelheid primair afhankelijk is van het type gebruikte usb-aansluiting. Aansturing vanuit USB 3.2 Gen 2x2 is aanwezig op Windows 11, 10, 8.1, macOS (v. 10.14.x +), Linux (v. 2.6.x +) en Chrome OS. Wordt het niet ondersteund door het besturingssysteem, dan wordt teruggevallen op een lagere snelheid die afhankelijk is van de aanwezige usb-variant. USB4 komt momenteel mondjesmaat beschikbaar en deze portable ssd kan daar op aangesloten worden, omdat USB4 ook met lagere usb-versies kan communiceren.

Technische uitvoering
Deze externe ssd komt in een klein vierkant doosje van kunststof en aluminium en heeft de volgende afmetingen: 79, 5 x 32,6 x 13,5 mm waarbij het gewicht slechts circa 30 gram bedraagt. De opslagcapaciteit is leverbaar in 500 GB, 1 TB en 2 TB. Voor de technisch geïnteresseerde kunnen we meegeven dat intern een Silicon Motion SM2320-controller wordt gebruikt die specifiek is ontwikkeld voor data-intensieve toepassingen bij laag energieverbruik. De maximale snelheden zijn voor alle capaciteiten hetzelfde en wel tot 2000 MB/s. De behuizing is voorzien van een verwijderbare rubberen omhulsel waarmee het apparaatje shockproof is. Daarnaast is het water- en stofbestendig met de IP55-classificatie. Onderdeel van de levering is een usb-c-kabel, een usb-c- naar usb-a-adapter wordt niet meegeleverd. De Kingston ssd Manager-beheersoftware kan online gedownload worden. De XS2000 biedt geen hardware gebaseerde dataversleuteling, maar wel 5 jaar garantie.

Testresultaten
We zien datatransportsnelheden van respectievelijk circa 2000 MB/s lezen en 1700 MB/s schrijven. De schrijfsnelheid blijft dus iets achter. Al met al is het een snel opslagmedium met recente techniek en lange garantietermijn, waarmee het een lange termijninvestering is.

Kingston XS2000 externe ssd 2TB

4 sterren

Adviesprijzen: 500 GB € 128,-, 1 TB voor € 210,- en 2 TB voor € 379,-

+ zeer compact en stootvast
+ hoge datatransportsnelheid
- schrijfsnelheid blijft iets achter
- geen hardware gebaseerde versleuteling

ktc product ssd sxs2000 500gb 1 zm lg