Apple heeft de M2-processor nu ook in de Mac mini en MacBook Pro geplaatst, waardoor de prestaties flink zijn toegenomen. Apple biedt overigens de M2 Mac mini goedkoper aan dan de vorige versie, terwijl de M2 MacBook Pro-modellen duurder zijn geworden dan de M1-modellen.

Bert van Dijk

In navolging van de MacBook Air heeft Apple nu ook de Mac mini 18% sneller gemaakt met de M2-processor. De grafische prestaties zijn met 35% verbeterd. Door hardwarematige ProRes-versnelling is videobewerking in Final Cut Pro 2,4x sneller dan met de M1 Mac mini: de nieuwe Mac mini met M2-processor is dan ook een regelrechte aanrader voor videobewerkers. Dankzij deze processor is de Mac mini tot 5x sneller dan de meest verkochte Windows-desktop met een Core i5-processor. Na alle prijsverhogingen bij Apple is het verrassend dat de prijs van deze basisversie met 8GB werkgeheugen en 256GB geheugenopslag nu met € 80,- is verlaagd van € 799,- naar € 719,-. Als je gebruik kunt maken van de onderwijskorting, koop dan op apple.nl via het kopje Voor het onderwijs en Aankopen voor je studie: https://www.apple.com/nl-edu/store Je betaalt dan voor de M2 Mac mini nog maar € 599,-. Die prijs is dan wel zonder muis, toetsenbord en monitor. Voor € 230,- meer kun je het werkgeheugen uitbreiden naar 16 GB, waardoor je nog beter met zware toepassingen kunt werken. Voor € 230,- kun je ook de opslagruimte verdubbelen tot 512 GB. Dit is waarschijnlijk gunstig, omdat bij de Macbook Air al is gebleken dat je daardoor grote bestanden veel sneller kunt lezen en wegschrijven. De basisversie heeft naast twee usb- en Thunderbolt 4-poorten ook aansluitingen voor hdmi, 1 of 10 gigabit-ethernet (meerprijs € 115,-) en een hoogwaardige hoofdtelefoonaansluiting. Verder kun je tegelijk twee monitoren aansluiten en met Wi-Fi 6E profiteer je een 2x snellere draadloze verbinding.

TIP: Via de Thunderbolt 4-poorten kun je met een externe NVMe een prima snelheid krijgen met externe opslagruimte die veel goedkoper is dan voor € 460,- of € 960,- de opslagruimte te vergroten naar 1 TB of 2 TB.

Apple mac Mini M2 Pro poorten
De Mac mini met M2 Pro-processor heeft 2 extra Thunderbolt 4- en usb 4-poorten

Ook zwaardere Mac mini met M2 Pro-processor
Apple verkoopt nu in plaats van de laatste Mac mini met Intel-processor een zwaardere uitvoering met een M2 Pro-processor die ook aanwezig is in de tegelijk vernieuwde MacBook Pro. Deze M2 Pro-processor heeft twee keer zoveel transistors en een veel hogere geheugenbandbreedte. Ook kun je met deze Mac mini met drie schermen werken, waaronder één 8K-scherm. Dankzij de M2 Pro-processor is deze Mac mini nu zelfs tot 14x sneller dan de snelste Intel Mac mini! De Mac mini met de M2 Pro is ook 4,2 keer sneller dan dan de Mac mini M1 met de ProRes-transcoding in Final Cut Pro. Deze zwaardere Mac mini kan daarom zonder veel extra uitbreidingen een voordelig alternatief zijn voor de in 2022 uitgebrachte Mac Studio-modellen. Voor de basis Mac Studio met M1 Max met 10 CPU-cores betaal je immers € 2.333,-, terwijl je voor een M2 Pro Mac mini met ook 10 CPU-cores je maar € 1.569,- hoeft te betalen. En ook nog eens standaard is uitgerust met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan ssd-opslag.

Apple M2 en M2 Pro

MacBook Pro met M2 Pro en M2 Max processors
Naast de Mac mini heeft Apple ook de MacBooks voorzien van een nieuwe M2 Pro- en M2 Max-processor. Omdat deze processors zuiniger omgaan met stroom, kun je 1 uur langer met deze nieuwe Macbook Pro-modellen werken (16inch model wifi 15 uur/ video 22 uur en 14inch model wifi 12 uur / video 18 uur). Verder kun je in 30 minuten de accu voor de helft opladen. Keerzijde is dat de prijzen afhankelijk van de gekozen configuratie ongeveer met € 200,- tot € 300,- zijn gestegen. De 14inch MacBook-prijzen beginnen bij € 2.449,-. De 16inch MacBook Pro kost met M2 Pro-processor € 3049,- en € 4.199,- met een M2 Max-processor. Dit soort prijzen zijn voor privégebruikers natuurlijk overkill en voor hen is een MacBook Air met M2-processor waarschijnlijk een betere aanschaf. Alle vernieuwde modellen kun je nu bestellen met levering vanaf dinsdag 24 januari.

In deze video zie je in 18 minuten hoe Apple de nieuwe Macbook Pro- en Mac Mini-modellen heeft gepresenteerd.