Ooit gehoord van de 31-jarige Shane Wighton? Hij runt het kanaal 'Stuff Made Here' op Youtube. Wat hij daar allemaal laat zien, laat bij veel mensen met een passie voor technologie de mond wijd openvallen.

Wim Dewijngaert

Shane Wighton ging al op jonge leeftijd knutselen. Zijn vader bracht hem in contact met modelbouw, uiteindelijk werd hij ingenieur en leidde hij jarenlang een team gespecialiseerd in het maken van 3D-printers. Zijn passie gaat zelfs zo ver dat hij de afgelopen jaren een handvol patenten op zijn naam heeft kunnen zetten.

Gekke en nutteloze machines
Voor zijn YouTube-kanaal maakt Shane de gekste - en vooral meest nutteloze - machines. Begin dit jaar ontwiep hij een basketbalring waar je altijd mee kon scoren. In zijn filmpjes zie je hoe hij een bal willekeurig in de lucht gooit, en hoe de ring met een ingenieus systeem van katrollen automatisch de bal zoekt en op de juiste positie gaat staan, nog voor de bal weer naar beneden valt. Het werd zijn meest bekeken filmpje tot nu toe.
Tijdens covid ging hij aan de slag met een robot die haar knipt en voor Halloween gebruikte hij diezelfde machine om automatisch tekeningen te kerven in een pompoen. Je moet het zien om het te geloven.
De laatste uitdaging die Shane aanging, was het oplossen van de Pure White Hell Jigsaw puzzel - een volledig witte puzzel van duizend stukjes. Met een ingenieus systeem dat bestaat uit een scanner en een robotarm, was dit spek naar zijn bek.

YouTube kanaal Stuff Made Here
Wie tijdens een lunchpauze op het werk wil genieten van de avonturen van Shane, zijn filmpjes zijn te bekijken op https://www.youtube.com/c/StuffMadeHere/videos

 Shane 1

Shane aan het werk met één van zijn machines