Met de komst van de iPhone en iPad kwamen steeds meer HCC-leden in aanraking met Apple. De interessegroep HCC!apple telt al bijna 2.400 leden, die volop profiteren van de vele tips.

Walter Wijnhoven

Bert van Dijk klein

Bert van Dijk

Er zijn zoveel apps en nieuwtjes over Apple, dat je als gewone gebruiker al snel het spoor bijster raakt. Wat zijn de beste apps en hoe kun je meer uit je iPad of iPhone halen? Ruim 6.000 iPhone- en iPad-gebruikers ontvangen al vele jaren elke maand een overzichtelijke iPhone-en iPad-tiplijst van HCC!apple, waarmee je veel tijd en geld kunt besparen. HCC!apple-bestuurslid Bert van Dijk volgt daarvoor tientallen websites en internationale magazines om de meest bruikbare tips via deze tiplijsten te delen. “Ook niet-leden kunnen gratis deze tiplijst ontvangen en kunnen zo vrijblijvend kennismaken met HCC”, vertelt Bert. Via www.hcc.nl/ig-aanmelding en apple.hcc.nl kun je gemakkelijk HCC!apple (en andere interessegroepen) toevoegen om zo nog meer voordeel te halen uit je lidmaatschap van HCC. Je ontvangt dan naast de maandelijkse tiplijst automatisch ook een extra ledenmail waarmee je toegang krijgt tot al onze opnames van iPhone-, iPad- en Mac-presentaties.

Apple HCC-seizoensthema
In de drie laatste maanden van 2022 en begin 2023 was Apple het HCC-seizoensthema. Op zoveel mogelijk landelijke en regionale HCC-bijeenkomsten werden laagdrempelige presentaties gegeven over de iPhone en iPad, met daarbij ook een vergelijking tussen iPhone en Android. Online is er aandacht voor de nieuwe versies van iOS/iPadOS, voor de nieuwe iPhone- en iPad-modellen en de (nieuwe) Apple Watch. Ook het nieuwe besturingssysteem macOS Ventura komt aan bod. “Verder komt er een korte presentatie over de verschillen tussen een MacBook en een iPad, waarvan ik nu al kan verklappen dat het in de meeste gevallen een kwestie van persoonlijke voorkeur en wellicht ook budget is”, vertelt HCC!apple bestuurslid Ernst Roelofs.
Ter gelegenheid van het HCC-seizoensthema Apple konden alle leden van HCC zich in oktober, november en december van 2022 aanmelden voor de online bijeenkomsten van HCC!apple. Buiten die periode kunnen alleen leden van HCC!apple deelnemen. Video-opnamen van de online presentaties kunnen ook achteraf door leden bekeken worden.

apple watch tot
De Apple Watch is het ultieme slimme horloge
om je gezondheid te monitoren

Apple Watch en gezondheid
Er is ook een uitgebreide presentatie in voorbereiding over het actuele onderwerp Apple en gezondheid. Aandacht voor gezondheid staat al lang hoog in het vaandel van Apple en past ook bij de doelgroep van jongeren en mensen uit de hogere inkomensklasse. Maar ook de oudere doelgroep komt steeds meer in beeld. Al jaren is er een keur aan apps voor je iPhone beschikbaar, die je kunnen helpen om gezonder te leven en meer te bewegen, met bijvoorbeeld opdrachten en trainingsschema’s. De Apple Watch, die steeds meer sensoren heeft gekregen, is het ultieme slimme horloge om je gezondheid te monitoren en steeds meer een must voor ouderen en alleenstaanden. Behalve een presentatie over dit onderwerp wordt ook een informatief artikel voorbereid.

 

HCC apple screenshot online bijeenkomst Ernst 2
Ernst Roelofs tijdens een online bijeenkomst en presentatie

Vrijwilligers
Voor al deze activiteiten zijn vrijwilligers onmisbaar, weet ook Ernst Roelofs, die zelf o.a. actief als presentator van online Mac-sessies. “Als bestuur kunnen we onmogelijk alle regionale bijeenkomsten bezoeken en alle presentaties zelf maken. We zijn dan ook blij met vrijwilligers die een presentatie willen verzorgen en/of regionaal als vraagbaak willen dienen. Zelf ben ik als vrijwilliger, behalve bij HCC!apple, ook actief bij HCC!midden- en zuid-limburg. Voor HCC!apple ben ik – mede door corona – na enige tijd online-presentaties gaan verzorgen. Daarnaast verzorg ik presentaties tijdens regionale bijeenkomsten en op HCC kennisdagen. Het maken van een presentatie kost uiteraard tijd, maar is erg leuk om te doen!”
HCC!apple zoekt ook vrijwilligers voor ondersteuning op afstand en het opsporen of maken van leerzame filmpjes om meer uit je iPhone, iPad of Mac(Book) te halen. Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken? Stuur dan een reactie via het contactformulier op apple.hcc.nl met je naam, e-mailadres en telefoonnummer en we nemen contact met je op.

Apple-fan
Eerder was Ernst actief bij CompUsers. Eerst als redactielid van magazine de SoftwareBus en later binnen HCC!domotica-iot, waarna hij de overstap naar HCC!apple maakte. “Ik ben al jaren een fan van Apple’s producten en gebruik meerdere MacBooks, een Watch, iPad en iPhone. Mijn iPhone en MacBook gebruik ik – samen met de Apple Watch om mijn bewegingen in de gaten te houden – het meest. Verder heb ik een Apple TV en een HomePod mini. Mijn interesse in Apple ontstond door een studievriend, een bedrijfsarts die zelf zijn eigen Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) geprogrammeerd heeft. Langzaam maar zeker heb ik met de relatief betaalbare Mac Mini mijn overstap gemaakt.” Wat Ernst wel betreurt bij Apple, is dat het bedrijf zo min mogelijk belasting probeert te betalen, terwijl het een van de rijkste bedrijven ter wereld is

          

Hulp op afstand voor
leden van HCC!apple

Leden helpen we graag op al onze bijeenkomsten en via de HCC Vraagbaak (vraagbaak.hcc.nl).

       

Gebruiksvriendelijk
Ernst waardeert in de producten van Apple vooral de gebruiksvriendelijkheid en de afwezigheid van ‘grote sprongen’ zoals bij Windows. “Wat ik jammer vind, is de ‘geslotenheid’, zeker vergeleken met Windows. Het is lastig tot onmogelijk om buiten de door Apple geboden kaders het systeem naar je hand te zetten en dat was voor mij even wennen. Ik beschouw mezelf als een kritische Apple-gebruiker en niet als idolate fan. Apple maakt mooie, doordachte en gebruiksvriendelijke producten, maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan. Als voorstander van een circulaire economie kocht ik een deel van mijn Apple-producten tweedehands. Gelukkig kan ik als bestuurslid en presentator via HCC over een aantal nieuwe Apple-producten beschikken voor demonstraties en webinars, zodat ik steeds de actuele mogelijkheden kan laten zien.”

iphone 7 PIXABAY rechtenvrij 2
Bestuur
In het bestuur van HCC!apple is veel kennis en ervaring aanwezig. Het bestaat, inclusief Ernst, momenteel uit vijf bestuursleden. Frits Hamann is ad-interimvoorzitter, secretaris en webmaster, met de Mac als specialisme. Bert van Dijk is penningmeester, webmaster en verzorgt de PR en de tiplijsten voor iPhone en iPad. Rinus Vorstenbosch is momenteel actief in een gezamenlijk videoproject en Jan Poppelier gaat zich o.a. inzetten voor een aantal presentaties. Ernst Roelofs houdt zich vooral bezig met MacOS-gerelateerde onderwerpen en de Apple Watch, met name vanuit gezondheidsperspectief. Daarnaast heeft hij interesse in (zorg)domotica.

Foto en film
Ernst fotografeert graag en denkt na over het opzetten van een cursus of workshop in samenwerking met HCC!fotovideo. “Omdat Apple in de beginperiode van de personal computer vooral in de grafische industrie de onbetwiste leider was, heeft Apple zowel de amateur- als de vakfotograaf veel te bieden. Voor de filmers is Final Cut Pro nog steeds een van de beste videomontageprogramma’s, dat samen met de MacBook M1 Max een draagbaar montageplatform biedt. Voor de (semi)professionele filmer is er de Mac Studio om thuis of in de studio snel en professioneel films te monteren, effecten te genereren en die vervolgens in te monteren.”

Mooi en doordacht
Apple’s hardware is mooi en doordacht en dat geldt ook voor hun software, stelt Ernst. Maar er blijft altijd iets te wensen over. “Wat ik nog mis, is een MacBook met aanraakscherm zoals de meeste Windows-laptops, maar die is er eigenlijk al in de vorm van de iPad (pro). Verder vind ik het jammer, dat iPadOS en macOS nog steeds twee aparte besturingssystemen zijn. Al is er met de M1 en universele apps een groei naar één systeem waarbij macOS – voor mij helaas – steeds meer op iPadOS begint te lijken. Ik denk dat de twee systemen vanwege commerciële overwegingen nog wel even gescheiden blijven. Mede omdat de iPadOS-apps vaak aanzienlijk goedkoper zijn dan de macOS-versies die qua mogelijkheden vaak niet veel meer van elkaar verschillen.”

Screenshot Trackpad 2

Prijzig maar duurzaam
Apple-producten zijn prijzig, maar gaan relatief lang mee. “Als je tenminste de drang om elk jaar te vernieuwen kan weerstaan”, aldus Ernst. “Maar ook een oude MacBook is nog voor veel doeleinden prima bruikbaar. Ik gebruik mijn MacBook uit 2012 nog steeds regelmatig. Jammer is dat zelf upgraden sinds 2012 bijna onmogelijk is geworden. Zelfs een accu vervangen is lastig, omdat deze vastgelijmd zit en het plaatsen van meer werkgeheugen (RAM) is sindsdien niet meer mogelijk. Ook het vervangen van de ssd was lastig, omdat Apple eigen en door de jaren heen verschillende connectoren gebruikte. Enerzijds is Apple duurzaam omdat hun producten lang meegaan en vanwege het hergebruik van materialen, anderzijds is het erg lastig tot onmogelijk de hardware op te waarderen; iets om bij de aanschaf rekening mee te houden. Sinds de M-Macs is het opwaarderen helemaal onmogelijk geworden, omdat het complete systeem op één chip zit (SoC: System on Chip); dus ook de gegevensdrager. De prijs voor een snel, erg krachtig en bovenal energiezuinig systeem.”

Verregaande integratie
Wat Ernst erg mooi vindt van Apple-producten, is de verregaande integratie. “Hiermee liep Apple mijlenver voor op Microsoft/Windows. Documenten die moeiteloos met de verschillende Apple-apparaten gedeeld worden en bewerkingen die naadloos voortgezet kunnen worden. Zoals de app Notitie (mijn meest gebruikte app om aantekeningen te maken en webinars voor te bereiden) die net als Microsoft Notes toestaat om notities op al je Apple-apparaten in te zien en te bewerken. Ook wachtwoorden die veilig bewaard op elk apparaat gebruikt kunnen worden, zijn enkele voorbeelden van integratie die door de jaren heen steeds beter geworden is. Het is een van de grote voordelen van Apple.”

          

Tips

  • Maak snel veel foto’s en kies later de beste uit
    Deze tip werkt vanaf iPhone 5 (en iPad air + iPad mini 2). Als je de cameraknop (of nog handiger: één van de zij-geluidsknoppen) vast blijft houden, dan schiet je meerdere foto's per seconde. Handig als iets snel beweegt of bij het maken van groepsfoto's. Dan kun je later de beste foto kiezen waar niemand met gesloten ogen op staat en de minder goede foto's verwijderen.

  • Regenmelding van Apple’s weer-app
    Zeker met dit weer, is het fijn om op tijd een seintje te krijgen als het gaat regenen. In Apple’s weer-app kun je dat nu rechtsboven via de drie puntjes eenvoudig aanzetten. Kies daar voor Meldingen en de gewenste locaties. Bevestig je keuzes via Gereed en je ontvangt voortaan automatisch een melding als het gaat regenen op de ingevoerde locaties.

  • Scan op je iPhone en iPad direct als pdf
    Kies in de benedenbalk van de bestanden-app voor Blader. Tik daarna rechtsboven op de drie puntjes en kies daar voor Scan documenten. In de Notitie-app zit deze functie ook, maar hier wordt je documentscan direct opgeslagen als pdf in de Bestanden-app. 

  • Download een app vanuit het zoekvenster
    Om een app te downloaden, hoef je helemaal niet eerst naar de appstore te gaan. Je kunt gewoon het beginscherm met de iconen omlaag trekken en de naam van de app intypen. Achter het zoekresultaat van een app staat een downloadknop waarmee je die app direct kunt downloaden.

  • Lekkerder bij de boer
    Stikstofprobleem of niet: echt vers haal je bij de boer in de buurt. Ontdek via de app Lekkerder bij de boer de lekkerste plekjes waar je verse landbouwproducten kunt kopen, rechtstreeks van het land en uit de regio. Van boerderijwinkels, stalletjes langs de weg, boerderij-automaten, melktaps, imkerijen, kwekerijen, boomgaarden, wijngaarden en molens overal in Nederland. Elke dag komen er nieuwe adresjes bij.

  • TrackPad aanpassen
    Pas TrackPad aan op je MacBook via Systeemvoorkeuren > TrackPad. Je kunt de snelheid aanpassen en Tikken om te klikken aanvinken, zodat het aanraken van het trackpad volstaat en er niet gedrukt hoeft te worden.