Bose heeft een naam hoog te houden op audiogebied. Lees hier de review van de Bose Quietcomfort Earbuds II of dat ook voor deze in-ears oftewel oordopjes lukt.

Aad Munsterman

Al eerder verschenen van Bose de Quietcomfort Earbuds waarvan je hier de review vindt. Die vernieuwde QuietComfort EarBuds moesten qua prijs en functies met name de concurrentie aangaan met de AirPods Pro van Apple. Inmiddels zijn we alweer een tijdje verder en kwam Bose met deze tweede versie Bose Quietcomfort Earbuds II. Deze zijn verder geoptimaliseerd. Het eerste wat opvalt is, dat ze kleiner en lichter (6,24 gram) zijn. Verder is de werking van de actieve ruisonderdrukking (ANC) en de weergave van het geluid geoptimaliseerd.

Uitvoering
We testen de zwarte uitvoering, daarnaast is een grijs/beige (soapstone) uitvoering leverbaar. Het opberg- c.q. oplaaddoosje is nogal groot en in het zwart uitgevoerd met een usb-c-aansluiting. De accucapaciteit van de oortjes is circa 6 uur en de oplaaddoos levert daarbij een reservevoorraad voor nog eens zo'n 18 uur. Draadloos laden is helaas niet beschikbaar. Je moet de oordopjes schuin beetpakken om ze eenvoudig uit het doosje te halen, dat doosje kan wel wat optimalisatie gebruiken.

Oordopjes
De zijkanten van de dopjes zijn glanzend zwart met matte voorkant. Ze zijn voorzien van dunne tips om het oor af te sluiten en te blijven zitten. In de verpakking vinden we ook de tips in de S- en L-maten en nog andere stabiliteitsbandjes die het gehoor verder afsluiten. Voor optimale passieve afsluiting van het buitengeluid draai je de dopjes in je oor tot je voelt dat de elliptische uiteinden goed zitten. De steeltjes staan daarbij iets naar voren. Via de Bose Music-app kun je met de Oortiptest de afsluiting van het buitengeluid testen. Indien nodig kan van tip gewisseld worden. Direct nadat je de oordopjes in hebt gedaan, volgt er een zwevend geluid waarmee de werking van de oordopjes wordt gemeten en het geluid wordt daarop geoptimaliseerd. De bluetooth 5.3-koppeling met de smartphone of andere apparaten gaat de eerste keer via Instellingen en daarna automatisch. De oordopjes ondersteunen maar één koppeling tegelijkertijd. Ondersteunde codecs zijn beperkt tot SBC en AAC. Met IPX4 zijn de dopjes spatwaterdicht.

ANC/Aware
Er zijn twee standaard modi: Actieve Ruisonderdrukking of Stil (Quit) of Geen NC (Aware). Daarnaast kunnen andere instellingen aangemaakt worden waarbij het niveau van ruisonderdrukking tussen de 0% en 100% kan worden ingesteld. Voor winderig weer kan dan een modus Buiten met 0% onderdrukking worden vastgelegd om windvlagen weinig kans te geven het geluid negatief te beïnvloeden. De ANC-testen geven prima resultaten en is topklasse. De Aware-modus werkt met ActiveSense-technologie waarmee extern geluid, met hoog volume, wordt gereduceerd.

Geluid
We kennen Bose van de kleine luidsprekers waar een groots geluid uitkomt. Dat weet men met deze oortjes ook weer te bereiken. Dat klinkt hoogkwalitatief met een zuiver geluid met stevige dynamiek. Een equalizer is in de app aanwezig voor als je de accenten wil verleggen. Telefoongesprekken zijn volgens de andere kant prima te verstaan, waarmee de 4 microfoons per oordopje ook zijn goedgekeurd.

Bediening
Naast de standaardbediening via de Bose Music-app of de muziek of podcast-apps zijn de oordopjes ook te bedienen via de aanraakgevoelige zijkanten via tikken en vegen. Deze acties kunnen in de app aan eigen smaak worden aangepast. Er zijn ook zogenoemde snelfuncties in te stellen om bijvoorbeeld de spraakassistent op te roepen.

Conclusie
De Bose Quietcomfort Earbuds II zijn goed zittende oordopjes met hoogstaand geluid en prima werkende ANC. We missen een tweede bluetooth-verbinding en high-res codecs.

4 sterren
Bose QC Earbuds II, zwart
Adviesprijs: €  299,95

+ goed zittende oordopjes met subliem geluid
+ prima ANC
+ prima voor telefoongesprekken
- één bluetooth-link
- geen hig-res codecs

Bose QuietComfort Earbuds II soapstone