Klanten van grote Nederlandse banken kunnen contactloos betalen met hun iPhone en Apple Pay. Maar hoe gaat dat in zijn werk en is het wel veilig?

Ernst Roelofs

AP intro 2

Sinds enkele maanden kunnen ook klanten van SNS, ASN en Regiobank contactloos betalen met Apple Pay en hebben ook zij niet langer de pinpas van hun bank nodig. Eerder was Apple Pay al mogelijk voor klanten van 16 jaar en ouder bij o.a. ING, Rabobank, ABN AMRO, bunq en Knab. Bezitters van een iPhone kunnen gratis gebruikmaken van Apple Pay. Ook online en in apps kun je er gemakkelijk en veilig mee betalen op een iPhone, iPad of Mac. In dit artikel vertellen we je wat Apple Pay is en hoe je het kunt gebruiken.

Als je geen iPhone hebt, dan kun je bij sommige banken ook gebruikmaken van de Google Wallet (voorheen Google Pay), Garmin Pay of een ring of ander voorwerp dat je bij je draagt (wearable).

afbeelding 1
Op de Apple Watch start de Apple Pay-
betaling met twee drukken op de zijknop

Zo gemakkelijk
Om Apple Pay te gebruiken, heb je naast de app van je eigen bank de Wallet-app nodig.

Via de ING kon ik eerst alleen de creditcard ‘inscannen’; de andere passen moesten via de ING-app toegevoegd worden. Het toevoegen van bankpassen is behoorlijk intuïtief en bijna elke bank heeft hierover ook wel een instructiefilmpje.
Om een betaling met Apple Pay te starten, druk je bij iPhones met Face ID en de Apple Watch eerst tweemaal op de zijknop. Om je iPhone te deblokkeren, scan je vervolgens je gezicht. Bij de Apple Watch ben je al geïdentificeerd als je bij het omdoen een juiste code hebt ingevuld en kun je direct betalen door je device enkele seconden tegen de betaalautomaat aan te houden. Bij een iPhone met thuisknop hou je je de bovenkant van je iPhone eerst dicht tegen de betaalterminal aan, zoals je dat ook gewend bent bij contactloze betaalpassen. Als je betaalkaart niet automatisch verschijnt, druk dan twee keer op de thuisknop om een rekening te kiezen en hou je je vinger op de thuisknop totdat je een toon hoort en een trilling voelt.

Als je een keer met een andere pas wil betalen, kun je op de afbeelding van een pas tikken om voor de bevestiging van je betaling met een andere pas te betalen.

afbeelding 2 2

De Apple Watch is nog handiger om met Apple Pay te betalen

Per toestel
Na een succesvolle activering van Apple Pay op mijn iPhone waren de betaalkaarten wel zichtbaar in de MacBook Wallet, maar je moet ze dus per Apple-toestel bij je bank aanmelden. Bij mij werd dat helaas meerdere malen niet geaccepteerd, waardoor een screenshot van een online Apple Pay-betaling ontbreekt.

Met de iPad kun je – door het ontbreken van NFC – alleen in apps en online in Safari betalen. Het is dan een alternatief voor bijvoorbeeld iDEAL. Verder heb je bij iets oudere Macs zonder Touch ID voor online betalingen met Apple Pay ook een iPhone of Apple Watch nodig.

Veiligheid
Elk toestel dat Apple Pay ondersteunt, heeft een Secure Element. In deze extra beveiligde chip wordt – na controle van het ingevoerde pas- en rekeningnummer – een versleuteld apparaat-accountnummer van je bank opgeslagen. Dit token is uniek per apparaat en bankpas, en niet beschikbaar binnen iCloud. Bij ingebruikname van een nieuw toestel moet je voor een maximale veiligheid opnieuw je bankpassen bij Apple Pay toevoegen. Om misbruik te voorkomen, controleert Apple hierbij ook of je toestel normaal in gebruik is.

Omdat je een Apple Pay-betaling altijd moet bevestigen met Touch ID, Face ID of twee drukken op de zijknop, kan er op je toestel niet stiekem een contactloze transactie gestart worden door een mobiel pinapparaat. Dit risico wel aanwezig bij een gewone bankpas (voor kleinere bedragen). Bij de Apple Watch is doorlopend huidcontact nodig om te kunnen betalen. En als je iPhone wordt gestolen, dan kun je via Zoek mijn iPhone op icloud.com ook al je Apple Pay-betalingen blokkeren.

Privacy 
Een ander sterk punt van Apple Pay is de privacy. Apple Pay is ontworpen voor beveiliging van persoonlijke gegevens. Voor een betere herkenning van een pas bewaart Apple alleen de laatste vier cijfers van je rekeningnummer en koppelt ze met je Apple ID, zodat je ze gemakkelijker kunt toevoegen op al je Apple-apparaten.

          

Tip

Met de app Pass4Wallet kun je aan je iPhone Wallet ook allerlei, niet-betaalkaarten zoals bonuskaarten, toevoegen zodat je die in het vervolg ook thuis kunt laten. Die kaarten worden niet zichtbaar op je andere Apple-apparaten.

            

Winkeliers ontvangen bij Apple Pay niet je naam, rekeningnummer of beveiligingscode maar alleen een vervangend token waardoor met name creditcardbetalingen veel veiliger worden. Omdat je online niet meer je creditcardgegevens hoeft in te vullen, verlaagt dit de kans op fraude. Verder registreert Apple niet wat er gekocht wordt en bewaren ze per gebruiker niet de transactiegegevens. De Wallet-app toont wel je laatste transacties, maar die gegevens zijn niet aanwezig in iCloud en daardoor ook niet zichtbaar op je andere Apple-apparaten. Alleen in je bank-app kun je alle transacties raadplegen.

AP afbeelding 3 2
In de wallet app kun je via het plusje passen van
meerdere banken toevoegen
(foto via Twitter: @ApplePayNLD)

 

Extra mogelijkheden
Naast de bankrekening of creditcard die je hebt gekoppeld met Apple Pay, kun je ook steeds vaker allerlei tickets opslaan in de Wallet-app van Apple. Hierbij kun je denken aan reistickets, entreekaartjes en kortingscoupons. Je echte portemonnee wordt hierdoor steeds meer overbodig. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je iPhone niet zonder stroom komt te zitten als je geen Apple Watch gebruikt. Als je een kaartje niet kunt bewaren in de wallet, dan kun je het altijd nog slepen naar de notitie-app waarna je het op al je Apple-apparaten kunt opvragen.

Vanuit de Wallet-app kun je, via het plusje rechtsboven, maximaal twaalf betaalkaarten of creditcards toevoegen om voortaan met Apple Pay te betalen. Bij oudere iPhones en op de MacBook kun je maximaal acht kaarten toevoegen. Per kaart kun je aangeven met welke kaart je standaard wil betalen, zodat je bij contactloze betalingen niet steeds een kaart hoeft te kiezen.

AP afbeelding 4 2

In 2023 overal met Apple Pay in- en uitloggen bij OV-poortjes met het OVpay-logo

OVpay straks ook met Apple Pay
In veel andere landen kun je Apple Pay gebruiken om te reizen met het openbaar vervoer. Op kleine schaal wordt in Nederland al getest om in plaats van de OV-chipkaart in en uit te loggen met je pinpas of creditcard. De 60.000 in- en uitcheckpunten worden aangepast en wellicht kan men dan in 2023 stoppen met de OV-chipkaart. Bij de stadsbussen van Arriva in Delft, Zwolle, Zaanstreek, Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Voorne-Putten en Rozenburg, Lelystad en Haaglanden en enkele andere regio’s kun je dit jaar al met je iPhone of Apple Watch in- en uitchecken bij de poortjes met het OVpay-logo. De volgende dag wordt het bedrag met omschrijving NLOV afgeschreven.

Via https://reisoverzicht.ovpay.nl/ kun je – met het afgeschreven bedrag en de 14 cijfers en letters in de omschrijving achter NLOV – een gespecificeerd reisoverzicht opvragen. Op dit moment heb je met je iPhone bij het in- en uitscannen nog wel een verificatie met Face- of Touch ID nodig. Op termijn is het de verwachting dat je via express-ov met je iPhone zonder die verificatie gebruik kunt maken van het OV. Express-ov is dan waarschijnlijk alleen mogelijk met een creditcard en een aantal speciale debitcards. De nu in Nederland gebruikelijke Maestro-pinpassen kunnen hiervoor niet gebruikt worden.

        

Miljardenboete voor afschermen NFC-chip?

Volgens de Europese Commissie misbruikt Apple zijn marktmacht door hun NFC-chips niet samen te laten werken met betaal-apps van andere bedrijven. Op basis van de nieuwe Digital Markets Act loopt Apple het risico op een boete tot tien procent van hun wereldwijde omzet en kan er zelfs een opsplitsing van een bedrijf geëist worden. Met zo’n zwaard van Damocles boven het hoofd is het niet vreemd dat Apple in een reactie heeft gezegd te willen blijven samenwerken met Brussel om ervoor te zorgen dat de Europese consumenten toegang hebben tot de betalingsopties van hun keuze in een veilige omgeving.