Op 31 juli 2022 kwam de langverwachte en een van de meest populaire Linux-distributies beschikbaar: Linux Mint versie 21 ‘Vanessa’. Welke vernieuwingen tref je aan in deze laatste versie?

Peter de Bruin

   afbeelding 2 2
 

De Blueman bluetooth-manager

Linux Mint 21 is een distributie die tot 2027 wordt ondersteund. Nieuw zijn de updates, de nieuwe functies en de vele verfijningen, resulterend in een vernieuwde gebruikservaring.

Een nieuwe bluetooth-manager
In Linux Mint 21 wordt de module Blueberry vervangen door Blueman. Blueman biedt meer functionaliteit, is beter in het ondersteunen van verschillende bureaubladomgevingen en beschikt over betere koppelmogelijkheden. Speciaal bij bluetooth-gekoppelde hoofdtelefoons en geluidsprofielen zijn de voordelen merkbaar.
Voor Linux Mint 21 is de Blueman-gebruikersinterface verbeterd en is het gebruik van icon-symbolen toegevoegd. Actieve ontwikkeling vindt plaats in diverse Linux-omgevingen.

 

 

afbeelding 3 3LM
Betere icon-ondersteuning

Thumbnailers
Het ontbreken van thumbnails voor enkele veelgebruikte bestandstypen is aangepakt. Een nieuw Xapp-project, genaamd xapp-thumbnailers, werd gestart en dit heeft geleid tot een betere icon-ondersteuning in Linux Mint 21. De volgende bestandstypes worden nu ondersteund met icon-afbeeldingen: AppImage, ePub, MP3, RAW-afbeeldingen en Webp.

afbeelding 5 2
Teksten kunnen verschillende lettertypen
en  groottes hebben

Sticky Notes
De applicatie Sticky Notes ondersteunt nu het kopiëren van notities. Sticky Notes kan verschillende kleuren toekennen aan nieuwe notities. Dit kan nu cyclisch door een kleurenverzameling. Een klik op het nieuwe notitie-icon in het systeemvak geeft een nieuwe notitie als er nog geen aanwezig was. De positie van een nieuwe notitie is gerelateerd aan zijn voorganger.

Nieuw Process Monitor-icon
Een heel handige tool voor ieder type gebruiker is de nieuwe icon voor het bewaken van lopende processen. Het verstrekt inzicht in op de achtergrond lopende processen. Als je systeem wat trager reageert, is dit de plek om kijken wat er aan de hand kan zijn

   afbeelding 6
 

Lopende processen worden
in de Monitor getoond

Verbeteringen XApps
Timeshift is nu een XApp met directe ondersteuning door het Mint-team. In rsync-modus wordt de benodigde opslagruimte vooraf berekend. Als de beschikbare ruimte kleiner is dan 1GB, is er onvoldoende ruimte om de back-up op te kunnen slaan en wordt deze overgeslagen.
Verder zijn Xviewer, Warpinator, Thingy, and WebApp-manager voorzien van verbeteringen, zoals een vloeiende diavoorstelling, bladeren door mappen en gebruikersinterfaceverbeteringen.

Cinnamon 5.4
Linux Mint Cinnamon heeft diverse niet direct zichtbare maar wel belangrijke aanpassingen ondergaan. De standaard windows manager Muffin is nu gebaseerd op de nieuwe basis Mutter 3.36 om eenduidigheid van de grafische interface te realiseren. Ook enkele kleinere aanpassingen in de gebruikersinterface, zoals thema’s en animaties, zijn doorgevoerd. In Cinnamon 5.4 worden alle windows zoals Mint-X and Mint-Y nu volgens het GTK-thema opgebouwd om de kleine verschillen die in de vorige versie zaten gelijk te trekken. De afgeronde hoeken zijn nu overal beschikbaar voor een frisser uiterlijk.

afbeelding 8 2
Thema-instellingen

De Window-animaties zijn verbeterd maar het is niet langer mogelijk om dit zelf in te stellen.

Verbeteringen printen en scannen
Linux Mint 21 maakt gebruik van IPP, wat ook bekend staat als Printen en Scannen zonder drivers. Hiermee kunnen de meeste printers en scanners zonder de drivers van de hardwareleverancier worden aangestuurd. De apparaten worden automatisch gedetecteerd. Als IPP niet blijkt te werken, kun je de oude werkwijze weer activeren. Uitschakelen van het driverloos printen/scannen doe je door het verwijderen van de ipp-usb en airscan-pakketten. Hierna installeer je de drivers van je leverancier. Zie hiervoor: https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/printers.html.

afbeelding 10 2

Overzicht van de nieuwe bureaublad achtergronden

Overige verbeteringen
Verwijderen van een geïnstalleerde applicatie via het menu (rechtsklikken -> de-installeer) leidt nu tot een controle op afhankelijkheden voor die applicatie. Om te voorkomen dat belangrijke componenten voor andere applicaties ook worden verwijderd, wordt bij een vastgestelde afhankelijkheid een foutmelding gegeven.

Linux Mint 21 brengt een nieuwe collectie achtergronden en bevat Cinnamon 5.4, een Linux kernel 5.15 en een Ubuntu 22.04 pakketbasis. Het zal updates blijven ontvangen tot april 2027.

Nieuwe upgrade Tool
De upgrade-mogelijkheid voor de huidige gebruikers van Linux Mint Cinnamon 20.3 is nog in de bètafase. Deze tool is nog in ontwikkeling en nog niet vrijgegeven. Gebruik is op eigen risico! Maar dit komt er aan: “Bestaande Linux Mint 20.3-gebruikers kunnen hun systeem eenvoudig upgraden door gebruik te maken van de nieuwe GUI-gebaseerde upgrade tool. Deze tool toont een lijst van te updaten/installeren pakketten. Ook PPA-pakketten van derde partijen worden gecontroleerd.”

afbeelding 12 2

Upgrade Tool

Conclusie
Linux Mint Cinnamon 21 brengt een aantal technische en grafische verbeteringen, zonder dat dit invloed heeft op de benodigde hardware. De specificaties van de vorige versie zijn nog steeds van toepassing (minimaal 64 bit architectuur, 2GB RAM, 15GB vrije schijfruimte).
De nieuwe oplossing om driverloos te printen en te scannen (IPP) kan in de praktijk een uitkomst zijn voor de regelmatig terugkerende koppelingsproblemen uit het verleden. Plug-and-Play is toch wel heel prettig.
We wachten nog even met spanning op de nieuwe upgrade tool, want die gaat het ons heel gemakkelijk maken.