Het internet staat vol met allerlei tips om te besparen. Wij geven je hier 7 tips om je energieverbruik te verminderen en dus om op je energierekening te besparen als je een slimme thermostaat hebt.

Een slimme thermostaat is een handig apparaat die je onder andere op afstand kunt bedienen. Naast een ‘normale’ slimme thermostaat zijn er ook slimme modulerende thermostaten die OpenTherm ondersteunen, zoals de Netatmo Slimme Modulerende Thermostaat. Heb je thuis een slimme thermostaat, dan hebben we hier een aantal handige tips die je energieverbruik kunnen verminderen, zodat je dus op je energierekening bespaart. De tips zijn weliswaar geschreven voor de Netatmo thermostaat, maar zijn ook (grotendeels) van toepassing op andere slimme thermostaten.

1. Verbruiksgewoonten analyseren
Om te kunnen besparen op je energierekening, is het belangrijk om je verbruiksgewoonten te analyseren. Zodra je meer inzicht hebt in jouw gewoonten, kun je effectieve schema's opstellen waarmee je energie kunt besparen en toch een comfortabele temperatuur kunt handhaven waar en wanneer je dat wil.

2. Niet elke kamer hetzelfde
Bij het opstellen van het schema is het beter om niet elke kamer hetzelfde te verwarmen. Om energie te besparen, kun je kamers het beste verwarmen op basis van hoeveel en waarvoor je ze gebruikt.

3. Verwarm niet continu.
Met de Netatmo Slimme Thermostaat kun je inplannen wanneer de thermostaat aanstaat op basis van je eigen tijdschema. Als je elke ochtend het huis verlaat voor je werk en 's middags terugkomt, kan je de thermostaat zo instellen dat hij uitschakelt terwijl je weg bent en weer inschakelt vlak voordat je terugkomt. Zo bespaar je energie als je weg bent en kom je toch thuis naar je gewenste temperatuur.

4. Niet overal een slimme radiatorkraan
Je hoeft geen fortuin uit te geven om te beginnen met besparen met slimme verwarming. Met de Netatmo Slimme Radiatorkraan kan je de verwarming monitoren en aanpassen hoe je dat wilt. Het is echter niet nodig om op elke radiator in jouw huis een Slimme Radiatorkraan te installeren. Je kan de radiatoren al bedienen en op de energierekening besparen door ze alleen op de hoofdradiatoren te installeren. Maar hoe meer Slimme Radiatorkranen je installeert, hoe nauwkeuriger je de verwarming kunt regelen.

5. Langzaam verwarmen bespaart meer
In plaats van de radiator volledig open te draaien of de thermostaat flink omhoog te zetten om een koude kamer te verwarmen, bespaar je meer energie door de thermostaat op een gematigd niveau in te stellen en de kamer langzamer op te warmen.

6. Houd rekening met het weer en de buitencondities
Door verschillende Netatmo smart home producten te combineren, kan je meer energie besparen. De Slimme Thermostaat kan worden gekoppeld aan het Slimme Weerstation. De thermostaat kan dan rekening houden met de buitencondities om de temperaturen binnen aan te passen.

7. Schema aanpassen
Wanneer je een schema hebt ingesteld voor de Slimme Thermostaat dat bij jou past, zorg er dan voor dat je er zo nu en dan op terugkomt en het schema aanpast aan het seizoen of de huidige weersomstandigheden.

netatmo intro

.