Wie belangrijke bestanden online wil opslaan, loopt al gauw tegen allerlei (opslag)beperkingen van cloudaanbieders aan. STRATO HiDrive gooit het over een andere boeg. Je leert aan de hand van deze workshop meer over de talrijke mogelijkheden van HiDrive. En we hebben een lezersaanbieding.

Alleen lokale dataopslag is niet meer van deze tijd. Belangrijke gegevens wil je tenslotte altijd en overal kunnen opvragen. Bovendien ligt het risico van een kapotte harde schijf, ssd of geheugenkaart voortdurend op de loer. Besteed het beheer van back-ups daarom liever uit aan een gespecialiseerde aanbieder. Bij STRATO HiDrive zijn je dierbare foto’s en vertrouwde documenten in veilige handen.
In tegenstelling tot veel andere aanbieders bewaart deze gerenommeerde clouddienst alle gegevens in gecertificeerde Europese datacentra. De lijntjes zijn dus behoorlijk kort, zodat opgevraagde data altijd vlot op je pc, laptop, tablet en smartphone verschijnen. Daarnaast is de privacy van gebruikers vanwege Europese regelgeving goed beschermd. Inlichtingendiensten kunnen om die reden niet zomaar in je bestanden koekeloeren. Dat is een groot voordeel ten opzichte van cloudaanbieders uit de Verenigde Staten.

Lezersaanbieding
Je profiteert als lezer van PC-Active van een topaanbieding. Betaal het eerste jaar slechts één euro per maand en ontvang 1 TB opslagruimte bij STRATO HiDrive. Het cloudabonnement kost na het eerste jaar vijf euro per maand. Dat is nog altijd 2,50 euro goedkoper dan het reguliere tarief van het Duitse concern. Bovendien is de nieuwe functie HiDrive Office ingebakken en hebben drie gebruikers toegang tot de cloud. Deze opties kosten normaliter extra geld, namelijk respectievelijk twee en vier euro per maand. Verzilver dit koopje nu op www.strato.nl/hcc/

HiDrive op elk apparaat
Na registratie bezit je een gebruikersnaam en wachtwoord. Daarmee heb je vanuit elke browser toegang tot je online opslagruimte. Je logt hiervoor in op https://my.hidrive.com/#login Dat kan op iedere computer, tablet of smartphone. Op een mobiel toestel installeer je als alternatief eventueel de HiDrive-app. Deze toepassing is gratis beschikbaar in de Play en App Store. Je hebt hiermee de volledige inhoud van je persoonlijke cloudruimte op zak. Handig wanneer je bijvoorbeeld een foto aan iemand wilt laten zien of op een afgelegen locatie belangrijke documenten nodig hebt.

Snel bestanden uploaden
HiDrive-abonnees bepalen zelf hoe ze bestanden in de cloud opslaan. Ben je op de website van HiDrive ingelogd? Klik dan eerst op Uploaden en kies vervolgens Bestanden uploaden of Upload map. Je selecteert vervolgens een bestand of (sub)map op de computer, waarna je bevestigt met Uploaden. De voortgang van het uploadproces volg je onderaan. Via de dubbele pijl verschijnen er extra details. Vanuit Nederland of België gaat uploaden erg snel, omdat de gegevens een relatief korte afstand overbruggen. Staan de data eenmaal online, dan kun je bestanden gemakkelijk met anderen delen. Hiervoor genereert HiDrive een unieke link met wachtwoordbeveiliging.
Naast uploaden via de website kopieer je net zo gemakkelijk gegevens vanuit de mobiele app naar de cloud. Voor Windows en macOS bestaat er daarnaast synchronisatiesoftware. Voeg hiermee een HiDrive-map aan één of meerdere systemen toe. Bestanden die je in deze lokale map bewaart, belanden automatisch op de online server van STRATO. Creëer zo eenvoudig een back-up. De verbinding tussen de computer en online server is overigens versleuteld, zodat cybercriminelen geen gegevens kunnen onderscheppen. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

01 STRATO HiDrive

Upload via een beveiligde internetverbinding een map of bestand naar HiDrive

Online kantoor
Staan er eenmaal bestanden in HiDrive, dan open je ze rechtstreeks in de browser of mobiele app. Je hoeft de gegevens in veel gevallen niet eerst te downloaden, want deze online opslagdienst ondersteunt een heleboel bestandsformaten. Klik of tik maar eens op een foto en start via de afspeelknop een online diavoorstelling. Verder open je vanuit de cloud net zo gemakkelijk pdf’jes, audiotracks, filmpjes en tekstdocumenten.
Sla je regelmatig kantoordocumenten op, dan komt de optionele uitbreiding HiDrive Office uitstekend van pas. Deze uitbreiding is bij de lezersaanbieding voor PC-Active inbegrepen. Werk hiermee rechtstreeks in Microsoft Office- of OpenDocument-bestanden. Gunstig, want het is hiervoor dus niet meer nodig om andere applicaties te gebruiken. Je bewaart en bewerkt voortaan documenten op een centrale plek. Wel zo overzichtelijk! Het is zelfs mogelijk om met andere gebruikers gelijktijdig samen te werken. Alle veelgebruikte gereedschappen zijn beschikbaar. Gebruik hiervoor de menubalk bovenaan. Zo werk je onder meer met opmaakprofielen en voer je een spellingcontrole uit. HiDrive Office is een uitstekend alternatief voor Word, Excel en PowerPoint. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

03 STRATO HiDrive
Bekijk vanuit HiDrive rechtstreeks bestanden, zoals foto’s en kantoordocumenten

Cloudopslag op maat
De mogelijkheden van HiDrive reiken te ver om allemaal uitvoerig te beschrijven. Naast HiDrive Office heeft deze dienst namelijk nog meer waardevolle uitbreidingen in petto. Tegen een geringe meerprijs stem je de online opslagdienst zo volledig af op je behoefte. Interessant is bijvoorbeeld de ondersteuning voor extra toegangsprotocollen. Dat komt onder andere van pas wanneer je HiDrive graag met een NAS laat samenwerken. Bovendien communiceert de online opslagdienst eventueel via een (versleuteld) netwerkstation met een pc of laptop. Wens je naast alle reguliere veiligheidsmaatregelen nóg meer zekerheid? In dat geval zijn de optionele uitbreidingen end-to-end-encryptie en apparaatback-up het overwegen waard. Kortom, HiDrive kent op het gebied van online dataopslag geen beperkingen.