Begin juni heeft Apple tijdens de WWDC-keynote voor ontwikkelaars diverse aankondigingen gedaan. De grootste verandering voor de iPad bewaarde Apple tot het slot van de keynote.

Bert van Dijk

In het najaar verschijnt het nieuwe besturingssysteem iPadOS 16 waarmee de iPad steeds meer op een laptop gaat lijken in plaats van een grote smartphone In iPadOS 16 krijgen apps mogelijkheden als undo en redo, zoek en vervang en aanpasbare knoppenbalken. Binnen de bestanden-app kun je voortaan bestandsextensies veranderen en zie je de grootte van mappen. Ook brengt Apple na twaalf jaar eindelijk een iPad-versie uit van hun weer-app, met net zulke mooie animaties als in de weer-app in iOS 15. Apple’s calculator-app is er helaas nog steeds niet voor de iPad. Het nieuwe besturingssysteem iPadOS 16 komt beschikbaar voor alle iPad Pro-modellen maar ook voor de iPad 5 (2017), iPad mini 5 (2019) en iPad Air 3 (met 10,5 inch scherm).

IPAD afbeelding 1 2
Op iPads met M1-processor kun je straks ook op een extern scherm werken

Multitasking
De meest opvallende vernieuwing is Stage Manager die je helaas alleen kunt gebruiken op een iPad met een M1-processor. De kracht van die processor is volgens Apple nodig om met vier extra apps ook in een hoge 6K-resolutie met Display Zoom soepel op een extern scherm te werken. De M1-processor kan ook heel snel 16 gigabyte aan geheugenruimte toekennen aan heel grote apps waardoor het multitasken altijd soepel verloopt.
Zonder extern scherm kun je maximaal tegelijk in vier apps werken. Daarbij wordt het voor het eerst ook mogelijk om op een iPad schermen boven een ander scherm te plaatsen. Als je een app naar voren haalt, dan schuift je vorige app automatisch wat meer naar de achtergrond. De apps die je dan even niet gebruikt, kun je later snel weer opstarten via de kleine iconen aan de linkerkant. 

De app-schermen kun je van het ene naar het andere scherm slepen en ook de grootte is zelf aan te passen. Het scherm waar je in werkt, komt automatisch midden op het scherm te staan. Als je het scherm heel groot maakt, verdwijnt onderaan de dock met je favoriete apps automatisch uit beeld. Binnen die dock kun je app-groepen aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld met één klik Mail, Pages en Keynote openen. Deze multitaskingoptie staat standaard niet aan. Het is in iPadOS 16 nog steeds mogelijkom het scherm te verdelen over twee apps of een app in een smal venster boven een andere app te laten zweven. Je zet de Stage Manager gemakkelijk aan via een schakelaar in het bedieningspaneel die je opent met een veegbeweging uit de rechterbovenhoek. Door die schakelaar vast te houden kun je ook de dock en je vorige apps aan de linkerkant verbergen. Als je dan een extern scherm aansluit, verschijnen daar wel automatisch de Stage Manager met de dock. Een vergelijkbare Stage Manager komt dit jaar ook beschikbaar in macOS Ventura.

IPAD afbeelding 2 2
De nieuwe Freeform whiteboard-app van Apple is ook ideaal voor online brainstormsessies

Samenwerken in veel meer apps
Via de deelknop kun je voortaan heel gemakkelijk met één of meerdere personen tegelijk in een document samenwerken. Zodra iets is gewijzigd, ziet iedereen bovenaan een bericht. Op die manier samenwerken wordt ook mogelijk vanuit FaceTime en de Berichten-app. Met nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars hun eigen apps geschikt maken voor deze samenwerking. Via de deelknop kun je voortaan heel gemakkelijk met één of meerdere personen tegelijk in een document samenwerken. Zodra iets is gewijzigd, ziet iedereen bovenaan een bericht. Op die manier samenwerken wordt ook mogelijk vanuit FaceTime en de Berichten-app. Met nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars hun eigen apps geschikt maken voor deze samenwerking. Verder komt Apple voor iOS, iPadOS en MacOS waarschijnlijk pas in een vervolgrelease van iPadOS 16 met een Freeform-app waarmee je in elke richting eindeloos kunt schrijven, tekenen en afbeeldingen en links kunt toevoegen en verplaatsen. De Apple Pencil gaat bij zo’n app zeker goed van pas komen.

Gedeelde fotobibliotheken
Met maximaal zes personen kan iedereen in een aparte gedeelde fotobibliotheek heel gemakkelijk de eigen foto’s handmatig toevoegen zodat je geen mooie foto’s meer mist die iemand anders heeft gemaakt. Foto’s die iemand bewerkt of verwijderd, worden bij iedereen in de fotobibliotheek bijgewerkt. Je kunt gemakkelijk automatisch al je foto’s vanaf een bepaalde datum delen of alle foto’s waar bepaalde personen op staan. 
Nieuw is dat je nu ook teksten kunt herkennen uit videobeelden die je even pauzeert. Met de tekstknop kun je de tekst vervolgens kopiëren en plakken. Ook het omrekenen van bedragen of vertalen van teksten is daarbij mogelijk.

IPAD afbeelding 3 2
Erg handig, hou iets herkenbaars vast om het uit te snijden

Een heel leuke en nieuwe functie is dat je straks personen, dieren en andere herkenbare objecten kunt losmaken van de achtergrond door het een tijdje vast te houden. Daarna kun je het gemakkelijk delen of plakken in een andere toepassing. Het werkt in foto’s, Schermafbeeldingen, Snelle weergave en in Safari. Voor deze toepassing heb je wel minimaal een iPhone of iPad met A12 bionic chip nodig.

Pas op welke iPad je koopt
Met iPadOS 16 komen er steeds meer desktopachtige functies beschikbaar waardoor iPad-apps steeds krachtiger worden en de iPad steeds meer het apparaat wordt dat de beste mogelijkheden van iPhone en Mac combineert. 
Het is jammer dat je voor het werken met meerdere apps op een extern scherm en de nieuwe Stage Manager-functie de nieuwste iPads met M1-processor nodig hebt. Om tegelijk met acht apps te werken heb je soms wel 16 GB werkgeheugen nodig. De M1-processor kan hiervoor gewone opslagruimte tijdelijk via Memory Swapo in gebruik nemen als werkgeheugen. Hopelijk bedenkt Apple zich en komt er nog een soort lightversie van Stage Manager waardoor ook bezitters van andere iPads met een usb-c-aansluiting met een kleiner aantal apps kunnen werken op een extern scherm.
Apple benadrukt al vele jaren hoe snel iPads zijn en dan is het eigenlijk onacceptabel dat deze functie zelfs niet in een afgeslankte vorm beschikbaar zou komen voor de eerdere iPad Pro-modellen en iPads die nog geen jaar op de markt zijn. Op de iPad Air 2 uit 2014 was het zelfs al mogelijk om vier apps tegelijk open te houden

          

Overige nieuwe functies

Het nieuwe operating system iPadOS 16 heeft nog veel meer nieuwe functies:

 • tegelijk dicteren en typen-
 • ijdens een FaceTime-sessie kun je wisselen tussen iPhone en iPad
 • live ondertiteling in FaceTime
 • screenshots toevoegen aan snelle notities
 • jouw notities vergrendelen met je iCloud-wachtwoord
 • de notitie-app kan handgeschreven notities netter maken
 • betere ordening van notities met slimme mappen en filters
 • handsfree beëindigen telefoongesprek door “Hey Siri, hang up” te zeggen
 • vernieuwde Home-app die geschikt is voor meer slimme apparaten via de nieuwe Matter-standaard. Verder is belangrijk dat de iPad met iPadOS 16 niet meer gebruikt kan worden als een hub voor automatiseringen of om ook vanuit andere locaties je slimme apparatuur thuis te bedienen. Hiervoor heb je dan een HomePod mini of recente Apple TV nodig
 • rijkere widgets op het startscherm
 • verzonden berichten kun je binnen vijftien minuten na het versturen nog wijzigen, intrekken of als ongelezen markeren. Ook kun je verwijderde berichten binnen dertig dagen nog herstellen
 • het verzenden van een e-mail kun je in de Mail-app voortaan binnen tien seconden na het versturen nog annuleren. Handig als je een bijlage of een -mailadres vergeten bent.
  Ook wordt het mogelijk om te agenderen wanneer een mail verstuurd moet worden
 • veiliger inloggen in websites en apps met digitale sleutels die worden bewaard op een device waardoor hackers ze niet kunnen verspreiden. Die codes kun je ook via een QR-code scannen en gebruiken na een controle met Face ID of Touch ID- verbeterde zoekfunctie die typefouten automatisch corrigeert en ook zoekt op synoniemen
 • In Nederland krijgt Apple’s kaarten app dit jaar ook nieuwe kaarten met meer details
 • Apple’s vertaal-app wordt dit jaar ook uitgebreid met de Nederlandse taal