Het Huawei MateView 4K+ Ultra-HD-scherm heeft spectaculaire specificaties, maakt dit grote 28,2inch scherm dat ook waar? Lees hier de review van de Huawei MateView 4K+.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Huawei heeft heel veel verschillende producten, waaronder laptops en beeldschermen. In PC-Active 326 staat de review van de Huawei Matebook 16 die we tegelijkertijd hebben getest met het Huawei MateView 28,2inch beeldscherm. Beide producten hebben een beeldverhouding van 3:2 dat meer bruikbare werkruimte geeft dan een scherm met een standaardbeeldverhouding van 16:9.

Design en kleuren
Het Huawei MateView 28,2inch beeldscherm ziet er strak en stijlvol in zilvergrijs uit, waarbij wellicht met een schuin oog is gekeken naar Apple-apparaten. Het 4K+ 60Hz IPS-scherm heeft liefst 3840 x 2560 pixels en dus een 3:2 verhouding voor meer werkoppervlakte: je hebt 1,5 miljoen pixels extra vergeleken met een standaard 4K-scherm met 16:9 verhouding. Door de 94% scherm/behuizing-ratio zijn de randen (bezels) langs de boven- en zijkanten maar 6 mm.
De kleuren zien er sprankelend uit door de brede kleurenondersteuning (98% DCI-P3 en 100% SRGB) en hoge helderheid van 500 nits. Daarbij is ook HDR400 mogelijk voor een nog realistischer beeld. Bij testbeelden valt wel op dat de linker- en rechterzijkant iets mindere helderheid vertonen.

Draadloze projectie
Dit model ondersteunt ook draadloze koppelingen, helaas alleen met andere Huawei-producten. Beschik je bijvoorbeeld over een Huawei-smartphone en je tikt hiermee op de MateView-base, dan verschijnt vervolgens het display van je smartphone op het grote scherm. Door de Desktop Mode krijg je je beginscherm van je smartphone mooi in desktopformaat te zien. Met je muis en toetsenbord kun je nu je apps gebruiken en wordt alles wat je hiermee doet, automatisch opgeslagen op je Huawei-smartphone.
Voor Apple’s Retina-achtige weergave wordt MacOS HiDPI ondersteund voor een extra scherpe weergave.

Aansluitingen
Het Huawei MateView 4K+ 28,2inch beeldscherm kent meerdere aansluitingen: usb-c, HDMI en Mini Displayport. Deze aansluitingen zijn achter in de voet te vinden. De multifunctionele usb-c-poort biedt ook meteen 65 watt power voor bijvoorbeeld een laptop. De OSD-bediening (OSD = On Screen Display) gaat via een slimme aanraakbalk (Smart Bar) die midden onder zit en die even gewenning vergt, maar wel goed werkt. Het geluid uit de luidsprekers in de voet is bij een laag volume acceptabel. In de voet bevinden zich verder twee gevoelige microfoons.
De ergonomische instellingen zijn prima.

Al met al een uniek 3:2 scherm dat zowel in een Windows- en/of Apple-productieomgeving prima tot zijn recht komt.

4 sterren

Product: Huawei MateView Wireless
Adviesprijs: € 649,-
+ strakke stijlvolle vormgeving
+ prachtig en helder 3:2 scherm met HDR

- beeldconsistentie
- geen gaming aspiraties

Huawei MateView back