De beste tablets zijn krachtiger dan sommige budgetlaptops, maar is een tablet een geschikte vervanging voor een traditionele draagbare computer? Of kun je toch beter een laptop kopen? Lees meer over de verschillen tussen tablets en laptops om jou te helpen beslissen welke het beste bij jouw behoeften past.

De informatie in dit artikel geldt in grote lijnen voor de meeste apparaten. Bekijk de specificaties van individuele producten voor een meer directe vergelijking.
Typen: laptops typen gemakkelijker
Tablets vertrouwen uitsluitend op een touchscreen-interface voor invoer, wat onhandig kan zijn als je veel tekst wilt typen. Wel zou je een bluetooth-toetsenbord hiervoor kunnen aanschaffen, maar dat is natuurlijk niet handig en heft veel praktische voordelen van een tablet op. Tegenwoordig bestaan er 2-in-1-tablets die zijn voorzien van een afneembaar toetsenbord, maar deze modellen doen nog steeds onder voor de laptopervaring vanwege hun kleinere formaat en beperkter ontwerp. Laptops zijn beter voor mensen die veel typen.

Grootte: tablets zijn beter draagbaar
De meeste tablets wegen doorgaans ongeveer een halve kilo. Zelfs de kleinste laptops, zoals de nieuwste Apple MacBook Air, wegen meer en zijn groter dan de meeste tablets. De belangrijkste reden voor het verschil in grootte is dat het toetsenbord en het trackpad extra ruimte innemen. Laptops met krachtigere componenten vereisen daarbij ook extra koeling, waardoor ze nog groter worden. Door het kleinere formaat en gewicht is een tablet veel gemakkelijker mee te nemen dan een laptop, vooral voor op reis.

Batterijduur: tablets gaan langer mee
Omdat hun hardwarecomponenten weinig energie vragen, zijn tablets efficiënt wanneer het gaat om batterijduur. Laptops daarentegen gebruiken krachtigere hardware. Veel tablets kunnen gemiddeld tot tien uur internetten voordat ze moeten worden opgeladen. De gemiddelde laptop gaat maar vier tot acht uur mee.

Prestaties: laptops zijn krachtiger
Beide devices werken even goed voor taken als e-mail, surfen op het web of het afspelen van video of het luisteren van muziek. Het wordt ingewikkelder zodra je zwaardere taken wilt uitvoeren zoals multitasking. In deze gevallen presteren laptops doorgaans beter. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige high-end tablets kunnen dankzij gespecialiseerde hardware beter presteren dan laptops.

Software en besturingssysteem: tablet-apps zijn beperkt
De grootste besturingssystem voor tablets zijn Android, iPadOS en Windows. Er zijn veel apps beschikbaar voor ieder platform en de meeste zullen daarom alle basistaken kunnen uitvoeren zoals een laptop dat kan. Maar dezelfde software op een laptop en een tablet kunnen sterk verschillen qua gebruiksmogelijkheden. Als een tablet op Windows draait, kan het theoretisch dezelfde software draaien als een Windows-laptop, maar het zal waarschijnlijk langzamer werken. Er zijn zeker enkele uitzonderingen op deze regel, zoals de Microsoft Surface Pro.

Kosten
Als je maar één device kunt veroorloven, dan zul je waarschijnlijk liever een laptop kopen. Een goedkope laptop kost evenveel als een middelgrote tablet, maar kan evenveel en meer dan een tablet. Tablets zijn wel het meest handig als je vooral op het web wilt surfen, een e-book wilt lezen, muziek wilt streamen. Online vind je de ene tablet aanbieding na de ander als je toch een goedkoop tablet voor erbij wilt hebben.
Wanneer je productiviteit belangrijk vindt zoals het werken aan documenten of het versturen van e-mails, dan is een laptop de beste keuze. Er zijn ook hybriden, of converteerbare laptops, die je in tabletmodus kunt gebruiken om het beste van beide werelden te hebben.

Het eindoordeel
Laptops bieden de meeste gebruiksmogelijkheden Ze hebben misschien niet hetzelfde niveau van draagbaarheid, accuduur of gebruiksgemak als een tablet, maar er zijn nog veel technische beperkingen die tablets moeten oplossen voordat ze laptops vervangen. Als je al een laptop hebt, kan een tablet een uitstekende aanvulling zijn als je bijvoorbeeld op de bank of onderweg wilt lezen, gamen of internetten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met beslist.nl