Intel introduceert de 13e generatie Intel Core desktop-processoren met onder andere de i9-13900K die volgens Intel de snelste desktopprocessor ter wereld is. Er zijn 6 nieuwe desktop-processors met maximaal 24 cores, 32 threads en hoge kloksnelheden tot 5,8 GHz.

Intel introduceerde op 27 september de 13e generatie Intel Core processorfamilie, aangevoerd door de 13e generatie Intel Core i9-13900K die 's werelds snelste desktopprocessor is [1]. De nieuwe 13e generatie Intel Core familie omvat zes nieuwe desktop-processors met maximaal 24 cores en 32 threads en hoge kloksnelheden tot 5,8 GHz voor de beste game-, streaming- en opname-ervaring, aldus Intel [2].

Betere prestaties
Na de lancering van de Intel Core K-processoren zal de 13e generatie Intel Core desktop-familie bestaan uit 22 processoren en meer dan 125 partnersysteemontwerpen. Gebruikers kunnen profiteren van de prestatieverbeteringen van de 13e generatie Intel Core-processoren met bestaande Intel 600- of nieuwe Intel 700-serie chipset moederborden. In combinatie met zowel de nieuwste DDR5-geheugenondersteuning als opvolger van de DDR4-geheugenondersteuning kunnen gebruikers genieten van de voordelen van de 13e generatie Intel Core, terwijl ze hun configuratie kunnen aanpassen op basis van hun eigen functie- en budgetvoorkeuren. De 13e generatie Intel Core desktop-processoren moeten zorgen voor betere systeemprestaties tot 15% betere single-threaded prestaties en tot 41% betere multi-threaded prestaties [3].

Met deze generatie combineert Intels prestatiegerichte hybride architectuur de snelste Performance-core (P-core) ooit met het dubbele aantal Efficient-cores (E-core) - voor betere single-threaded en multi-threaded prestaties:
‘s Werelds beste game-ervaring: met maximaal 24 cores (8 P-cores, 16 E-cores) en 32 threads biedt de nieuwe Core i9-13900K de beste ervaring voor gamen, streamen en opnemen. Met maximaal 5,8 GHz en 15% betere single-thread prestaties kan hij hoge framerates pushen en zorgt hij voor betere gaming-ervaringen in toptitels [4].
Voortdurende vooruitgang in prestaties voor het maken van content: de line-up van de 13e generatie Intel Core desktop-processor voegt meer E-cores en tot 41% betere multi-threaded prestaties toe om meerdere, rekenintensieve workloads aan te kunnen om mensen in de creatieve flow te houden.
• Een ongeëvenaarde overklokervaring [5]: de 13e generatie Intel Core-processor biedt een ongeëvenaarde overklokervaring voor iedereen - van experts tot beginners. Gebruikers van de 13e generatie Intel Core-processoren ervaren hogere gemiddelde overkloksnelheden voor P-cores, E-cores en DDR5-geheugen. Intel heeft ook zijn eenvoudige 1-klik overklokfunctie, Intel Speed Optimizer, bijgewerkt om 13e generatie processoren te ondersteunen, zodat gebruikers met minimale inspanning kunnen overklokken. En het Intel Extreme Memory Profile (XMP) 3.0-ecosysteem biedt een ruime keuze aan overklokmodules. In combinatie met Intel Dynamic Memory Boost zorgt deze functie voor een probleemloze geheugenoverklokervaring met zowel DDR4 als DDR5.

Functies voor desktopplatforms
De 13e generatie Intel Core desktop-processoren biedt gebruikers toonaangevende prestaties en ervaringen op het gebied van gaming, content creatie en werk, met verschillende nieuwe en verbeterde functies, waaronder:
• Intel Adaptive Boost Technology en Thermal Velocity Boost – naar eigen behoefte opvoeren van de klokfrequenties van de processor op basis van het vermogen en de thermische hoofdruimte tijdens een bepaalde werkbelasting. Beschikbaar in Intel Core i9 unlocked SKU's.
• Meer E-cores in Intel Core i5, i7, i9 - voor een grote sprong in multi-threaded prestaties en een betere multi-tasking/mega-tasking ervaring voor gebruikers.
• PCIe Gen 5.0-ondersteuning, met tot zestien lanes naast de processor.
• Meer geheugenondersteuning voor DDR5-5600 en DDR5-5200, met behoud van DDR4-compatibiliteit.
• Tot 2x de L2-cache en meer L3-cache.

Introductie Intel 700 Serie Chipset met backward (achterwaartse) compatibiliteit
Naast de 13e generatie Intel Core desktop-processoren lanceert Intel de nieuwe Intel 700 Series-chipset met geavanceerde functies voor meer betrouwbaarheid en prestaties. Acht extra PCIe Gen 4.0-lanes in combinatie met PCI Gen 3.0 zorgen voor 28 totale lanes van de chipset, meer USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps) poorten zorgen voor een verbeterde usb-verbindingssnelheid en DMI Gen 4.0 verhoogt de chipset-to-CPU-doorvoer voor snelle toegang tot randapparatuur en netwerken. Daarnaast brengt Intel voorwaartse en achterwaartse compatibiliteit. Profiteer van de prestatieverbeteringen van de 13e generatie Intel Core-processor met bestaande moederborden op basis van de Intel 600-chipset.

Beschikbaarheid
De 13e generatie Intel Core desktop K-processoren en de Intel Z790-chipset zijn beschikbaar vanaf 20 oktober 2022, inclusief boxed processoren, moederborden en verkoop van desktopsystemen. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

Intel 13e familie

Intel Unison software-oplossing
Na de overname van Screenovate die op CES 2022 werd getoond, introduceert Intel Intel Unison, een software-oplossing die probleemloos aansluit op je pc en apparaten voor een universele, gebruiksvriendelijke ervaring op verschillende besturingssystemen.
De eerste release van Intel Unison levert een continue connectiviteitservaring tussen de pc en de telefoon, te beginnen met iOS en Android. Na een eenvoudig koppelproces kunnen de gebruikers het volgende:
• Bestandsoverdracht - bespaar tijd bij de overdracht van bestanden en foto's tussen een pc en een Android- of iOS-apparaat, en breid de kracht van de pc uit en geniet van de continuïteit van het maken van een foto of video op een telefoon en het probleemloos bewerken op de pc.
• Tekstberichten - stuur en ontvang tekstberichten vanaf je computer om het wisselen van apparaat te voorkomen en geniet van het comfort en gemak van een volledig toetsenbord en monitor.
• Telefoongesprekken - met toegang tot de volledige contactenlijst van hun telefoon kunnen gebruikers rechtstreeks vanaf hun pc telefoongesprekken voeren en ontvangen.
• Telefoonmeldingen - ontvang en beheer telefoonmeldingen vanaf je computer, zodat je verbonden blijft en de controle behoudt.

Intel Unison wordt dit jaar beschikbaar gesteld voor geselecteerde Intel Evo-laptops gebaseerd op 12e generatie Intel Core-processoren van Acer, HP en Lenovo, en zal vanaf begin volgend jaar worden uitgebreid naar 13e generatie Intel Core-gebaseerde ontwerpen. Intel Unison zal worden uitgebreid met aanvullende vormfactoren, functionaliteit en besturingssystemen in de toekomst [6].


[1] Gebaseerd op de Intel Core i9-13900K is dit met 5,8 GHz 's werelds snelste desktopprocessor. Vanaf 7 september 2022.

[2] World's Best Gaming Experience gebaseerd op prestaties en unieke kenmerken van 13e generatie Intel Core-processoren, ook in vergelijking met 12e generatie Intel Core i9-12900K, AMD Ryzen 9 5950X en AMD Ryzen 7 5800X3D, per 7 september 2022. Zie www.intel.com/PerformanceIndex voor details.

[3] Prestaties variëren per gebruik, configuratie en andere factoren. Zie www.Intel.com/PerformanceIndex voor meer informatie. Prestatieresultaten zijn gebaseerd op tests vanaf de in de configuraties vermelde data en weerspiegelen mogelijk niet alle openbaar beschikbare updates. Zie informatie over de configuratie voor meer informatie.

[4] Performance hybride architectuur combineert twee core-microarchitecturen, Performance-cores (P-cores) en Efficient-cores (E-cores), op één processor-die voor het eerst werd geïntroduceerd op 12e generatie Intel Core-processoren. Bepaalde 13e generatie Intel Core-processoren hebben geen prestatiegerichte hybride architectuur, maar alleen P-cores, en hebben dezelfde cachegrootte als de vorige generatie; zie ark.intel.com voor meer informatie.

[5] Overklokken kan de garantie doen vervallen of de werking van het systeem beïnvloeden. Resultaten kunnen variëren. Zie www.intel.com/overclocking voor details.

[6] Intel Unison oplossing is momenteel alleen beschikbaar op in aanmerking komende Intel Evo ontwerpen op Windows gebaseerde PC's en koppelt alleen met op Android of iOS gebaseerde telefoons; alle apparaten moeten een ondersteunde OS-versie draaien. Zie intel.com/performance-evo voor details, inclusief de set-up vereisten. Resultaten kunnen variëren.