Elke week lees je op pcactive een column van John Vanderaart, ditmaal over het nieuwe web-programmeren.

Misschien doen we er in in de toekomst in PC-Active nog eens wat mee: Blazor. Intussen kun je hier eens kijken: dotnet.microsoft.com/en-us/apps/aspnet/web-apps/blazor.

Je bent gewaarschuwd, want mogelijk wordt het even schrikken geblazen. Veel zo niet alles wat je weet over het - let op! - programmeren van websites krijgt een behoorlijke optater. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant ga je in C# programmeren. Dat is dus heel wat anders dan een mengeling van - vaak - JavaScript/jQuery aan de voorkant en PHP aan de achterkant. Met nu opeens ook veel meer mogelijkheden om netjes je kunnen debuggen. Zelf ben ik alweer een paar jaar met Blazor bezig. Aanvankelijk als experiment en om een beetje bij te blijven. Thans om bij - en dus relevant - te zijn. Daarbij is er binnen Blazor heel veel te versnellen (lees: te vergemakkelijken) met behulp van zogeheten component-bibliotheken. Component-bibliotheken kunnen je nogal wat terugkerend bouw- en programmeerwerk uit handen nemen. Tevens kun je profiteren van - vaak - meegeleverde vormgeving; meestal Bootstrap (getbootstrap.com). Ik attendeer je daarom graag op de werkelijk uitstekende component-bibliotheek Blazorise: blazorise.com (afbeelding 1). Kijk er eens naar. Laat het wat indalen. Maak kennis met het nieuwe web-programmeren.

Column 10038 afbeelding 1 1
Afbeelding 1: Neem zeker kennis van de Blazorise Component Library. Wellicht een introductie van het nieuwe web-programmeren