Hoewel de oorlog in Oekraïne natuurlijk vooral op de grond plaatsvindt, blijft er nog altijd een online gevaar. Cybercriminaliteit is tegenwoordig een van de belangrijkste manieren waarmee geld verdiend wordt of waarmee gevaar gesticht wordt. Het is daarom des te belangrijker om je hiertegen te wapenen. Hier hebben we een aantal aanvalsmethoden die veel gebruikt worden én hoe je je hiertegen kunt wapenen!

1. Lokken van lezers (Bait and hook)
Een van de belangrijkste methoden die hackers gebruiken om toegang tot je computer te krijgen of persoonlijke data te gebruiken, is het zogenaamde Bait and hook. Daarbij wordt er een zeer realistische e-mail naar je gestuurd met de vraag om:

- Informatie op te geven;
- Een link aan te klikken;
- Wachtwoorden of persoonlijke data in te geven.

Deze aanvalsmethode speelt heel erg in op de psychologie en het denkvermogen van mensen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak aangegeven dat de lezer een prijs heeft gewonnen, wordt er medelijden gewerkt of dat er een nieuwe pinpas moet worden aangevraagd bijvoorbeeld. Klik je op de link of deel je de data, dan is de kans groot dat deze voor andere doeleinden gebruikt gaan worden.

2. Webcams hacken
Een tweede populaire hackmethode is het hacken van webcams en andere camera’s. Daarmee verkrijgen hackers niet alleen toegang tot je camera als je achter de computer zit, maar ook als je camera’s in én rond het huis hebt hangen. Wat zij uiteindelijk op die camera’s zien, kan dan tegen je gebruikt worden, bijvoorbeeld in vorm van afpersing of chantage. Hier kun je een aantal belangrijke maatregelen tegen nemen, waaronder:

1. Het afschermen van de camera van je webcam.
2. Het regelmatig wijzigen van je wachtwoord, ook van je router. Dit is vaak de manier waarop hackers toegang krijgen tot de camera’s die in en rondom het huis hangen.
3. Bekijk of je camera gehackt is, onder meer door de volgende tips.

3. Smart Home apparatuur
Met de opkomst van Smart Home apparatuur in steeds meer huizen in Nederland, betekent het ook dat het veiligheidsrisico enorm toeneemt. Aangezien al deze apparaten, waaronder bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines en lampen, verbonden zijn met de router en daarmee het internet, zijn dit ook allemaal manieren hackers om digitaal bij je binnen te komen.
Weten zij namelijk één van deze apparaten te hacken, dan is de kans groot dat zij ook toegang krijgen tot je router. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen:

- Koop alleen Smart Home apparatuur van gerenommeerde merken. Deze zijn vaak beter in staat om veiligheidsmaatregelen te nemen als we dit vergelijken met de goedkopere aanbieders.
- Wijzig na het installeren van het apparaat direct het fabriekswachtwoord. Veel producenten kiezen namelijk voor hetzelfde wachtwoord voor een reeks aan apparaten. Wijzig het wachtwoord ook regelmatig.
- Je kunt een VPN gratis installeren en downloaden op je router. Hiermee ben je verzekerd van een versleutelde verbinding en encryptie van alle uitgewisselde gegevens op je apparaten die verbonden zijn met de router.

4. Verouderde apparaten
En een laatste methode die veel hackers gebruiken, is het zoeken naar verouderde apparaten. Dit zijn apparaten die nog wel verbonden zijn met het wifinetwerk, maar niet meer over de laatste veiligheidsupdates beschikken. Hierdoor zijn de veiligheidstechnieken achterhaald en kunnen hackers door middel van het zogenaamde reversed engineering toegang krijgen tot jouw apparaat.
Dit doen zij door te kijken naar de updates die wél uitgebracht zijn, maar niet geïnstalleerd zijn. Ze kijken vervolgens naar de updates die ontbreken op je apparaat en gaan op zoek naar veiligheidslekken. Hebben ze deze eenmaal gevonden, dan loop je een groot risico dat je apparaten gehackt worden. Installeer dus altijd de laatste updates zodra deze op de markt verschijnen.

Er zijn dus verschillende manieren waarop hackers zichzelf toegang proberen te verschaffen tot jouw apparaten. Door bovenstaande maatregelen door te voeren, beperk je het risico om gehackt te worden. Hiermee voorkom je dus ook het gevaar dat jouw persoonlijke gegevens op straat komen te liggen of dat je wachtwoorden en pincodes gestolen worden. We adviseren dus ten zeerste op bovenstaande maatregelen te gebruiken om ook online veilig te blijven!