Xiaomi onthult vandaag de nieuwe Xiaomi 12S serie, bestaande uit de Xiaomi 12S, de Xiaomi 12S Ultra en de Xiaomi 12S Pro. Dit is het eerste resultaat van de samenwerking van Xiaomi en Leica in beeldtechnologie.

Een nieuwe smartphone, waar moet die nu aan voldoen? Veel smartphones lijken hetzelfde, maar er zijn genoeg verschillen. Voor veel consumenten zijn het aantal jaren aan updates voor het besturingssysteem en veiligheid een belangrijk onderwerp. Daarnaast is bijvoorbeeld een goede camera voor veel mensen van belang. Zo kunnen veel smartphones niet echt goede foto's maken in donkere omstandigheden. Xiaomi pakt dit slim aan door de samenwerking met Leica.

Xiaomi 12S serie prestaties en scherm
De Xiaomi 12S series is aangedreven door het volledig nieuwe Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform en gebouwd met het TSMC 4nm-proces. In vergelijking met Snapdragon 8 Gen 1 is de kern van Snapdragon 8+ Gen 1 21% kleiner, waarbij zowel de CPU als de GPU 10% betere prestaties leveren en 30% energiezuiniger zijn. Dit vermindert niet alleen het stroomverbruik van de Xiaomi 12S series aanzienlijk in stand-by modus, maar het zorgt ook voor betere warmteafvoer. Bovendien zorgt de Snapdragon 8+ Gen 1 voor een lager stroomverbruik onder zwaarbelast appverbruik.
De Xiaomi 12S Ultra is uitgerust met een geheel nieuw systeem voor warmteafvoer. Het systeem is vergelijkbaar met het biologische mechanisme dat bladeren van een plant kunnen gebruiken om water op te nemen. Deze driedimensionale koelpomp is ontworpen met een reeks kanalen dat gebruikmaakt van een capillair netwerk om actief koelvloeistof te pompen. Het koelvloeistof wordt gecondenseerd tegenover de warme gebieden. Hiermee wordt de efficiëntie sterk verbeterd en neemt de thermische geleidbaarheid van een enkele eenheid met 100% toen, in vergelijking met traditionele VC-warmtedissipatiesystemen.
De Xiaomi 12S Ultra en 12S Pro beschikken over een 6.73 inch AMOLED-color display met E5 lichtgevend materiaal, welke een professioneel niveau van detail, helderheid en kleur weergeeft. Daarnaast beschikken de toestellen over een piek helderheid van 1500 nits, 2K resolutie, P3 gamma en 1-120Hz Apative Sync Pro. De Xiaomi 12S is iets compacter met een grootte van 6,28 inch en beschikt ook over een P3 kleurgamma display, HDR10+ en 120hz Adaptive Sync.

Camera's
De nieuwe Xiaomi 12S serie beschikt over beeldsystemen ontworpen door Xiaomi en Leica, zoals Leica Summicron-lenzen en Leica-beeldprofielen. De systemen zijn bedoeld om creatievelingen hun vrije gang te laten gaan, terwijl de authentieke stijl van Leica-beelden behouden blijft. Door Leica’s expertise op het gebied van optics, beeldverwerking en beeldkwaliteit te combineren met Xiaomi’s ervaring met smartphonefotografie, biedt de Xiaomi 12S series een goede beeldkwaliteit en kleuren die nauw aansluiten bij Leica’s look-and-feel.
Xiaomi en Leica hebben samen geavanceerde optische lenzen ontwikkeld. Het topmodel, de Xiaomi 12S Ultra, maakt gebruik van Leica’s optische designmogelijkheden in zijn lenssysteem, terwijl het zich houdt aan de strenge testnormen van optische kwaliteit. Daarbij zorgt Xiaomi’s expertise in het verkleinen van componenten om ultrahoge resolutie, ultrahoge lichtgevoeligheid, verminderde dispersie en lagere flare.
Xiaomi 12S Ultra’s primaire camera maakt gebruik van een 8P asferische lens om veelvoorkomende fotografie-uitdagingen, als flare, ghosting en chromatische aberratie op te lossen. De cameramodule van de Xiaomi 12S Ultra voegt daarbij ook een laag anti-reflectie over de lens, een lensrandinktlaag, cyclisch olefinen copolymeer materiaal en een infraroodlightfilter met spincoatingtechnolgie toe. Samen bieden deze features duidelijkere beelden, welke constant zijn voor alle lenzen.

Leica look
Naast het geavanceerde optische ontwerp maakt de Xiaomi 12S series ook gebruik van Leica-beeldprofielen, waarmee het de eeuwenoude beeldvorming overneemt en Leica’s toon en uiterlijk nabootst met de hulp van algoritmen. Voor de eindgebruiker betekent dit toegang tot twee fotografiestijlen: de 'Leica Authentic Look' en 'Leica Vibrant Look':
• Leica Authentic Look - streeft naar de natuurlijke beeldvorming waar Leica bekend om staat. Door het licht- en schaduwcontrast te behouden, voegt het een gevoel van driedimensionale diepte toe aan foto’s. Hiermee behoudt de smartphone Leica’s beproefde licht- en schaduwuiterlijk.
• Leica Vibrant Look - voorzien van input van zowel Xiaomi als Leica. Door Xiaomi’s ervaring met smartphonefotografie te combineren met Leica’s toonaangevende beeldafwerking, kan iedere fotograaf emotie op beeld vastleggen.

Professionele groothoekcamera met grote 1inch sensor
De Xiaomi 12S Ultra is uitgerust met Sony’s IMX989 1” sensor, welke een pixelreeks van vier lagen en een afzonderlijke pixelgrootte van 1.6μm bevat. Na pixel binning wordt de pixelgrootte 3,2μm, waardoor ruis vermindert, het dynamisch bereik vergroot, het meer licht opvangt en het betere beelden bij weinig licht verkrijgt. De Xiaomi 12S Ultra is het eerste Android-apparaat dat Dolby Vision HDR video-opname en videoweergave ondersteunt. Dolby Vision verbetert video’s met levendige kleuren, een scherpe contrastverhouding en rijkere details, waardoor de beeldkwaliteit levendiger en verfijnder wordt. De Xiaomi 12S Ultra gebruikt HyperOIS voor heel stabiele prestaties en compenseert continu voor bewegingen tijdens het opnemen van video’s. HyperOIS maakt gebruik van het gat tussen twee frames om de OIS-motor naar zijn oorspronkelijke positie te sturen, zodat elk frame volledig stabiliseert.

Xiaomi 12S en Xiaomi 12S Pro
De Xiaomi 12S en Xiaomi 12S Pro zijn uitgerust met Sony’s IMX707 als belangrijkste sensor, die zowel een groot sensorformaat als grote pixels bevat, met 1/1.28” en 2 and 2.44μm na pixel binning. Door de Xiaomi Al Image Solution and Xiaomi ProFocus kunnen deze sensoren snel opstarten en beeld continu vastleggen. De twee smartphones ondersteunen een heel snelle burst-stand van 30 fps en goede fotomogelijkheden bij weinig licht. Dankzij de All-scene snapshot kun je bovendien gemakkelijker ieder moment vast leggen.
De Xiaomi 12S series is verder ook ontworpen om in de postproductie fotograafvriendelijker te zijn. De hele series ondersteunt 10-bits RAW bestanden, gekalibreerd door Adobe Labs, met kleurcorrigerende metagegevens die geïntegreerd zijn in de bestanden. Adobe Camera RAW-software zal de foto’s die worden geopend in Adobe Lightroom automatisch optimaliseren op basis van de metadata, waardoor professionele fotografen een goed uitgangspunt hebben voor de postproductie.

Eén smartphone, twee Xiaomi Surge-chips
De Xiaomi 12S Ultra is het eerste flagshipmodel dat is uitgerust met twee eigen Xiaomi Surge-chipsets: de Xiaomi Surge P1 snellaadchipset en Xiaomi Surge G1 batterijbeheer-chipset. Deze bieden grote verbeteringen in batterijbeheer en algehele gebruikservaring. De Xiaomi 12S Ultra ondersteunt 67W bedraad snelladen, 50W draadloos snelladen en 10W reverse draadloos laden. In de kern van het Xiaomi Surge batterijbeheersysteem is een 4,860mAh één-cel silicium-zuurstof anode accu en de Xiaomi Surge P1 snellaadchipset, die ook een uitgangsstroom van 16A ondersteunt met een conversie-efficiëntie van 96,8%. Bovendien biedt de Xiaomi Surge G1 batterbijbeheerchipset algoritmen voor batterijbeheer.
De algoritmen zijn ontwikkeld door Xiaomi om de batterij te beschermen,de ontladingsbelasting te controleren en de levensduur van de batterij nauwkeurig te voorspellen. De Xiaomi 12S Ultra ondersteunt ook adaptief opladen om te voorkomen dat de batterij overladen wordt, waardoor het aantal oplaadcycli met 25% toeneemt.

Naast de Xiaomi 12S Ultra beschikt de Xiaomi 12S Pro over Xiaomi Surge P1 snellaadchips, 120W bedraad opladen, 50W draadloos opladen en een 4,600mAh één-cel batterij. De Xiaomi 12S bevat 67W bedraad opladen, 50W draadloos opladen en een 4,500mAh batterij.

Prijzen en beschikbaarheid
Helaas is er nog geen informatie over lokale lanceringen en prijzen, die volgen nog.

Xiaomi 12S Pro 1