Basic is een moderne doorontwikkelde taal met veel mogelijkheden! Minstens zo belangrijk: het is een genot om mee te werken. Of het gaat om databases of om microcontrollersytemen, er is voor ieder wat wils, van beginnersniveau tot expert. En HCC heeft niet voor niets een Interessegroep die de corona moeiteloos heeft overleefd. Lees hier meer over 3 versies van Basic.

Wim van Beek

In PC-Active 323 vraagt Simone de K zich af of programmeren in Basic moeilijk is. BASIC is zeker niet moeilijk en dat laten we zien in dit artikel aan de hand van een drietal versies van BASIC.

Visual Basic .NET
Als eerste Visual Basic .NET van Microsoft. Daar zijn diverse versies van en Visual Basic Express is de gratis versie. Microsoft biedt ook een Integrated Development Environment (IDE) aan, genaamd Visual Studio, geschikt voor diverse programmeertalen. Dat is een editor (en meer) waarmee men de programma’s kan schrijven. Visual Basic is een Basic-ersie welke er op is gericht om de gebruikers gestructureerd te laten programmeren en heeft de mogelijkheid een libary van Subs en Functions aan te leggen welke als basis van nieuwe programma’s kunnen worden gebruikt. Binnen de Interessegroep Programmeren van HCC is een Basic-groep waarbinnen Marco Kurvers eenmaal per week een online sessie verzorgt over deze Basic-versie.

Liberty Basic (LB) en Just Basic
Als tweede Liberty Basic (LB) en Just Basic waarvan die laatste de gratis variant van Liberty Basic. Het heeft dan ook niet alle mogelijkheden van LB. Zowel JB als LB omvatten een IDE waarmee programma’s kunnen worden geschreven. Binnen Liberty Basic bestaan versies met verschillende mogelijkheden. Met de versie van $ 59,95 is het al mogelijk om stand-alone programma’s te maken. Omdat LB ook nog kan werken met regelnummers zoals we die in de begin jaren van HCC bij Basic moesten gebruiken, is het heel geschikt voor herintreders in deze programmeertaal. Het is dan mogelijk om in de IDE een programma uit die tijd in te typen, waarna het draait in het mainwin van LB, bijna zoals we dat gewend waren in de jaren 80. Maar daarna kan men de uitdaging aangaan om het programma naar een hedendaagse variant om te bouwen waarbij het in een eigen window draait.
Binnen HCC!programmeren is Gordon Rahman al heel veel jaren een LB-promotor. Ook hij verzorgt Basic-sessies. Voor corona eenmaal per maand op een locatie in Amstelveen, maar ook Gordon is op online sessies overgegaan. Binnen de Basic Groep is een lesboek voor LB geschreven dat later door Gordon verder is aangepast en uitgebreid. Ook Marco Curvers heeft een ‘lesboek’ geschreven, een digitale versie welke in de LB IDE draait. Hij legt daarin vele onderdelen van Basic in het algemeen en van LB in het bijzonder uit. Beide lessystemen zijn geschikt voor beginners.

QB64
Als derde wil ik QB64 noemen. Wie ooit met Microsoft Q(uick) Basic heeft gewerkt, zal het scherm van dit programma meteen herkennen. Het heeft iets meer mogelijkheden dan de QB van Microsoft. Ik gebruik het zelf als ik een oud programma heb gescand en via een OCR-programma tot tekst heb gemaakt. Al in de editor meldt QB64 welke syntax-fouten in het programma zitten. Dat maakt het debuggen een stuk gemakkelijker. Zodra de fouten er via QB64 er uit zijn, ga ik verder in Liberty Basic.

Meer versies
Natuurlijk bestaan er nog meer versies voor Windows en ook voor Linux. Zo programmeert een lid van de Basic Groep binnen de IG Programmeren met Proton Basic de uitlezing van een stokkenklavier en zet de signalen daarvan om in het geluid van een carillon. Een machtig werkstuk om te zien en te horen. Proton Basic is ontwikkeld om programma’s te schrijven voor PIC microcontrollers.
Over hoe Basic zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld, schreef Hans Lunsing een artikel in de SoftwareBus 2022-1.

Als iemand net als Simone de K meer wil weten over programmeren in Basic, kan ik aanbevelen om eens in te loggen bij een Basic-sessie, om zo contact te maken met Gordon en/of Marco. De sessies worden aangekondigd op https://programmeren.hcc.nl/
Ook op de HCC!kennisdagen is een stand van de IG programmeren te vinden.

Handige links:

https://www.libertybasic.com/

https://www.justbasic.com/
https://qb64.org/
https://www.crownhill.co.uk/category-41.html (Proton Basic)
https://www.picbasic.nl/

Liberty Basic