Apple heeft een preview gegeven van macOS Ventura, de nieuwste versie van het desktopbesturingssysteem voor de Mac. Nieuwe en verbeterde tools en features zoals Stage Manager, Continuïteitscamera en Handoff moeten Mac-gebruikers helpen om te focussen en meer gedaan te krijgen voor een betere Mac-ervaring.

Op 6 juni gaf Apple een preview van het nieuwe macOS Ventura met veel nieuwe en verbeterde tools en features. Zo biedt Stage Manager Mac-gebruikers een totaal nieuwe manier om te focussen op hun huidige taak en tegelijkertijd naadloos te schakelen tussen apps en vensters. En gebruikt de Continuïteitscamera de iPhone als webcam op Mac, zodat je dingen kunt doen die nooit eerder mogelijk waren,1 en met Handoff in FaceTime kun je een FaceTime-gesprek starten op iPhone of iPad en naadloos overschakelen naar Mac. Verder bevatten Mail en Berichten nieuwe features die deze apps beter maken dan ooit, en Safari – de snelste browser ter wereld op Mac2 – is met passkeys klaar voor een toekomst zonder wachtwoorden. Met de kracht en populariteit van Apple silicon en nieuwe tools voor ontwikkelaars in Metal 3 is gamen op Mac bovendien leuker dan ooit. Lees verder voor meer info.

Stage Manager
Stage Manager ordent automatisch de geopende apps en vensters, zodat je je kunt concentreren op je werk en toch in één oogopslag alles kunt zien. Het venster waarin je werkt verschijnt in het midden, terwijl de andere geopende vensters aan de linkerkant staan. Zo schakel je snel en gemakkelijk tussen taken. Je kunt vensters ook groeperen als je werkt aan bepaalde taken of projecten waarbij je verschillende apps gebruikt. Stage Manager werkt samen met andere tools voor vensters in macOS – zoals Mission Control en Spaces – en je gaat nu eenvoudig met één klik naar het bureaublad.

Samenwerking Apple-apparaten met Continuïteit
Met de Continuïteitscamera kunnen Mac-gebruikers hun iPhone nu gebruiken als webcam en daarmee dingen doen die eerder niet mogelijk waren. Dankzij Continuïteit kan Mac de camera van iPhone automatisch herkennen en gebruiken wanneer het apparaat in de buurt is – zonder het apparaat te activeren of te selecteren. iPhone kan zelfs draadloos verbinding maken met Mac voor nog meer flexibiliteit.3 De Continuïteitscamera voorziet alle Macs van innovatieve features zoals Middelpunt, Portretmodus en de nieuwe Studiolicht-feature – een effect waarmee het gezicht van de gebruiker prachtig wordt uitgelicht terwijl de achtergrond donkerder wordt. De Continuïteitscamera profiteert bovendien van de ultragroothoekcamera van iPhone om Desk View mogelijk te maken, waarbij tegelijkertijd het gezicht van de gebruiker en een bovenaanzicht van het bureau worden getoond – prima geschikt voor het maken van doe-het-zelfvideo’s, het tonen van tekeningen via FaceTime en nog veel meer.4
Handoff is nu ook beschikbaar in FaceTime, zodat je een FaceTime-gesprek kunt starten op een Apple-apparaat en vervolgens naadloos kunt overschakelen naar een ander Apple-appraat in de buurt. Je kunt een FaceTime-gesprek op je iPhone of iPad met één klik voortzetten op Mac, of een gesprek starten op Mac en vervolgens overschakelen naar iPhone of iPad om onderweg verder te gaan.

Krachtige updates in macOS
Safari zorgt niet alleen voor de snelste en energiezuinigste internetervaring op Mac, maar bevat ook nieuwe privacyvoorzieningen. In macOS Ventura biedt Safari nu een nieuwe mogelijkheid om samen te internetten. Met gedeelde tabgroepen kunnen vrienden, familieleden en collega’s hun favoriete websites delen in Safari en live zien welke tabbladen anderen bekijken. Je kunt bladwijzers ook toevoegen aan een gedeelde startpagina en zelfs vanuit Safari een gesprek beginnen in Berichten of FaceTime – ideaal om samen een reis te plannen of onderzoek te doen voor een project.
De zoekfunctie van Mail heeft de grootste verandering in jaren ondergaan. Geavanceerde technieken zorgen nu voor relevantere, betrouwbare en volledige resultaten. Zodra je begint met zoeken, verschijnen er al zoekresultaten, bijvoorbeeld recente e-mailberichten, contactgegevens, documenten, foto’s en meer, al voordat je ook maar iets hebt getypt. Je kunt e-mailberichten inplannen en de bezorging van een e-mailbericht zelfs na het versturen nog annuleren.5 Mail detecteert nu bovendien of onderdelen in een bericht ontbreken, zoals een bijlage of de ontvanger van een kopie. In Mail kun je herinneringen instellen om op een bepaalde datum en tijd opnieuw naar een bericht te kijken. Ook kun je automatisch suggesties ontvangen om terug te komen op een e-mail als je geen antwoord hebt ontvangen.
In Berichten op Mac kun je nu recent verstuurde berichten wijzigen of ongedaan maken, berichten als ongelezen markeren en zelfs berichten herstellen die je per ongeluk hebt gewist.6 Dankzij nieuwe samenwerkingsfeatures kun je snel en naadloos samenwerken met anderen. Bij het delen van een bestand in Berichten via het deelpaneel of door middel van slepen en neerzetten, kun je aangeven of je een kopie wilt delen of wilt samenwerken. Als je voor samenwerking kiest, wordt iedereen in de berichtenreeks automatisch toegevoegd. En wanneer iemand een wijziging aanbrengt in een gedeeld document, verschijnen boven in de berichtenreeks activiteitsupdates. Vanuit Berichten op Mac kun je ook meedoen met SharePlay-sessies om te chatten en deel te nemen aan gesynchroniseerde ervaringen.

Spotlight en iCloud-fotobibliotheek
Spotlight heeft een vernieuwd design voor snellere navigatie, nieuwe features voor een consistentere ervaring op verschillende Apple-apparaten en Snelle weergave om snel voorbeelden van bestanden te bekijken. Je kunt nu zoeken naar afbeeldingen in je fotobibliotheek, op je systeem en op internet. Je kunt zelfs foto’s zoeken op basis van plaats, personen, scènes of voorwerpen. Met Livetekst kun je zoeken naar tekst in afbeeldingen. Voor nog meer productiviteit kun je nu acties uitvoeren vanuit Spotlight, bijvoorbeeld een timer starten, een nieuw document aanmaken of een opdracht uitvoeren. Spotlight toont bovendien uitgebreide zoekresultaten voor artiesten, films, acteurs, tv-programma’s, bedrijven en sport.
Met de gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je nu een aparte fotobibliotheek aanmaken en delen met maximaal zes gezinsleden, zodat iedereen kan genieten van alle familiefoto’s. Je kunt alle bestaande foto’s in je eigen bibliotheek delen, of alleen foto’s vanaf een bepaalde datum of waarop bepaalde personen staan. Om de gedeelde bibliotheek up-to-date te houden, krijg je intelligente suggesties voor het delen van relevante fotomomenten waarop gebruikers van de bibliotheek of bepaalde andere personen te zien zijn. Elke gebruiker van de gedeelde bibliotheek kan foto’s en video’s toevoegen, verwijderen, bewerken of als favoriet markeren. Ze komen vervolgens voor elke deelnemer bij Terugblikken en ‘Uitgelichte foto’s’ te staan. Zo kun je met je gezin nog beter van gezamenlijke herinneringen genieten.

Veiliger internetten in Safari
Internetten in Safari is nog veiliger dankzij passkeys. Dat zijn inloggegevens van de volgende generatie die nog veiliger en gebruikersvriendelijker zijn en bedoeld zijn om wachtwoorden te vervangen. Passkeys zijn unieke digitale sleutels die op het apparaat aanwezig blijven en nooit worden bewaard op een webserver. Hackers kunnen ze daarom niet verspreiden en gebruikers niet misleiden om hun gegevens delen. Met passkeys kun je je eenvoudig op een veilige manier aanmelden, waarbij Touch ID of Face ID zorgt voor biometrische verificatie en iCloud-sleutelhanger zorgt voor synchronisatie met Mac, iPhone, iPad en Apple TV op basis van end-to-end-encryptie. Passkeys werken ook in apps en op internet. Gebruikers kunnen zich zelfs op apparaten van andere fabrikanten aanmelden bij websites of apps met hun iPhone.

Gamen met Apple silicon
Dankzij de kracht van Apple silicon draaien AAA-games probleemloos op elke nieuwe Mac, waaronder nieuwe titels als ‘GRID Legends’ van EA en ‘Resident Evil Village’ van Capcom. En omdat ook iPad is gebaseerd op de kracht van Apple silicon, kunnen game-ontwikkelaars hun AAA-games beschikbaar stellen aan meer gebruikers. ‘No Man’s Sky’ van Hello Games wordt bijvoorbeeld later dit jaar uitgebracht voor Mac en iPad.
Metal 3, de nieuwste versie van de software die de krachtige game-ervaring op alle Apple-platforms mogelijk maakt, bevat nieuwe features die de gamen op Mac naar een hoger plan tillen en waarmee gebruikers nog jarenlang profiteren van alle mogelijkheden van Apple silicon. Met MetalFX Upscaling kunnen ontwikkelaars snel complexe scènes renderen op basis van minder computerintensieve frames en daarna de resolutie aanpassen en temporal anti-aliasing toepassen. Dat zorgt voor snellere prestaties, games die snel reageren en adembenemende graphics. Game-ontwikkelaars profiteren ook van een nieuwe API voor Fast Resource Loading, die de wachttijd minimaliseert door een directer pad van de opslagruimte naar de GPU. Hiermee krijgen games snel toegang tot hoogwaardige texturen en de vereiste geometrie om uitgebreide werelden te creëren voor realistische en indrukwekkende game-ervaringen.

Meer hoogtepunten met macOS Ventura
Livetekst benut de machinelearning op het apparaat om tekst te herkennen in afbeeldingen op het hele systeem. Nu worden gepauzeerde videobeelden ondersteund, evenals tekst in het Japans en Koreaans. Ook kunnen gebruikers nu een onderdeel uit een afbeelding slepen en neerzetten in een andere app. De herkenningsmogelijkheden van Visueel opzoeken zijn uitgebreid met dieren, vogels, insecten, standbeelden en nog meer bezienswaardigheden.
• De Weer- en Klok-app, met alle features die gebruikers al kennen van iPhone, zijn geoptimaliseerd voor Mac.
• Nieuwe toegankelijkheidstools zijn onder andere ‘Live bijschriften’ voor al het audiomateriaal, Type to Speak tijdens telefoongesprekken en Text Checker voor de ondersteuning van proeflezen door VoiceOver-gebruikers.7
Systeeminstellingen, de nieuwe naam voor Systeemvoorkeuren, heeft een vernieuwd en gestroomlijnd design voor snellere navigatie en zal iPhone- en iPad-gebruikers bekend voorkomen.
• De beveiliging is in macOS nog verder verbeterd met nieuwe tools die Mac nog beter bestand maken tegen aanvallen, waaronder Rapid Security Response om de beveiliging tussen normale updates nog eenvoudiger up-to-date te houden zonder opnieuw opstarten.

Beschikbaarheid
De bètaversie van macOS Ventura is vanaf 6 juni voor ontwikkelaars beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbare bètaversie is volgende maand beschikbaar voor alle Mac-gebruikers op beta.apple.com. macOS Ventura is dit najaar beschikbaar als gratis software-update. Voor meer informatie, bijvoorbeeld over geschikte Mac-modellen, ga je naar apple.com/nl/macos/ventura-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

macOS Ventura mail

Verwijzingen

1. Continuïteitscamera is beschikbaar op iPhone XR of nieuwer.
2. Tests uitgevoerd door Apple in mei 2022, waarbij gebruik is gemaakt van JetStream 2-, MotionMark 1.2- en Speedometer 2.0-prestatiebenchmarks. Getest met een prereleaseversie van Safari 16 en de nieuwste stabiele versies van Chrome, Microsoft Edge en Firefox die ten tijde van de tests beschikbaar waren, op: 13 inch MacBook Pro met Apple M1 en een prereleaseversie van macOS Ventura en pc’s met een Intel Core i7-processor met NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti-laptop-GPU en Windows 11 Home; 12,9 inch iPad Pro (5e generatie) met iPadOS 15.4.1, pc’s met een Intel Core i7-processor met Intel Iris Xe Graphics en Windows 11 Home en tablets met Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 en Android 12; en iPhone 13 Pro Max met iOS 15.4.1 en smartphones met Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 en Android 12. Getest met een WPA2 wifi-verbinding. Prestaties kunnen variëren, afhankelijk van gebruik, systeem-configuratie, netwerk¬verbinding en andere factoren.
3. Draadloos gebruik van Continuïteitscamera vereist een Mac en een iPhone of iPad waarop wifi en Bluetooth zijn ingeschakeld, en beide devices moeten zijn aangemeld met dezelfde Apple ID en tweestapsverificatie.
4. Continuïteitscamera met Middelpunt en Desk View is beschikbaar op iPhone 11 of nieuwer met iOS 16. Studiolicht is beschikbaar op iPhone 12 of nieuwer met iOS 16.
5. Gebruikers kunnen de bezorging tot 10 seconden na het versturen annuleren.
6. Gebruikers kunnen een bericht tot 15 minuten nadat het is verstuurd nog wijzigen of intrekken. Recent verwijderde berichten kunnen tot 30 dagen na het wissen worden hersteld.
7. Van ‘Live bijschriften’ komt een bètaversie in het Engels beschikbaar in de VS en Canada op iPhone 11 of nieuwer, iPad-modellen met A12 Bionic of nieuwer en Macs met Apple silicon. Live bijschriften zijn mogelijk niet altijd even nauwkeurig en niet geschikt voor gebruik in risicovolle situaties.