Waarom zou je een nieuwe iPhone kopen wanneer je ook kunt kiezen voor een refurbished oftewel gerenoveerd toestel? De prijzen van refurbished toestellen zijn veelal een stuk lager. Wij namen de proef op de som bij Swappie.

Marco Mekenkamp

Het Finse Swappie is een van de opkomende partijen in refurbished oftewel gerenoveerde iPhones. Het bedrijf werd recent nog door Financial Times uitgeroepen tot de snelst groeiende startup van dit moment. Swappie heeft als missie om mensen een kwalitatieve, betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden om hun telefoon te upgraden. De telefoons worden rechtstreeks door Swappie refurbished, naar eigen zeggen volgens de hoogste normen en met behulp van de nieuwste technologieën.

Redelijk, heel goed en als nieuw
Swappie biedt via zijn website diverse toestellen aan. Ze omschrijven de staat van de toestellen als ‘redelijk’, ‘heel goed’ of ‘als nieuw’. Toestellen met het predicaat ‘redelijk’ zijn het goedkoopst, maar Swappie geeft aan: “De telefoon vertoont duidelijke tekens van gebruik zoals diepe krassen, deuken of andere merktekens. De telefoon is simlockvrij, volledig getest, en werkt als nieuw.” Bij ‘heel goed’ lezen we: “De telefoon heeft zichtbare gebruikssporen, zoals krassen, deukjes, of andere markeringen. De telefoon is simlockvrij, volledig getest, en werkt als nieuw.” Ook bij ‘als nieuw’ kun je gebruikssporen aantreffen: “De telefoon kan lichte gebruikssporen vertonen zoals kleine krasjes, maar geen opvallende markeringen. De telefoon is simlockvrij, volledig getest, en werkt als nieuw.”
Daarnaast kun je bij Swappie kiezen voor diverse kleuren. Voor premium/populaire kleuren moet je vaak wat bijbetalen. Daarnaast kun je bij Swappie je oude iPhone inruilen. De prijs die je krijgt, is afhankelijk van het soort toestel en de staat ervan. Door online een simpele vragenlijst te beantwoorden, krijg je heel snel een indicatie van wat jouw toestel gaat opleveren.

Batterij
Een belangrijk onderdeel van elke mobiele telefoon is natuurlijk de staat van de batterij. Bij sommige toestellen kun je kiezen voor ‘standaard’ of ‘nieuw’. Over ‘standaard’ zegt Swappie zelf: “Bij Swappie testen en beoordelen we de batterij van elke iPhone die we opknappen. Als de batterijcapaciteit is gedaald tot onder de 80% vervangen we de batterij. Om onnodig elektronisch afval te voorkomen vervangen we geen batterijen met een hogere capaciteit. In 2021 was de gemiddelde batterijcapaciteit van iPhones verkocht door Swappie 95%.”

Bestelproces
Op de website kies je het toestel van jouw gading uit. Wij kozen voor een iPhone 12 Pro in de kleur grafiet (we konden ook kiezen voor de kleuren goud en oceaanblauw voor dezelfde prijs; voor een exemplaar in de kleur zilver zouden we tien euro extra kwijt zijn. Qua geheugen kiezen we voor 128 GB. 256 GB en 512 GB had ook gekund, maar die hebben een meerprijs van respectievelijk 70 en 160 euro. Wat betreft de staat gaan wij voor ‘heel goed’; ‘redelijk’ zou 30 euro goedkoper zijn en ‘als nieuw’ zou 70 euro duurder zijn. Voor het toestel van onze keuze is alleen de standaardbatterij beschikbaar. Wij komen uit op een prijs van 679 euro.
Nadat we het toestel in de virtuele winkelwagen gelegd hebben, krijgen we de mogelijkheid om te kiezen voor extra bescherming van het display. Voor 22,90 euro koop je voor het gekozen toestel – voor andere types gelden andere prijzen – een beschermingslaag van gehard glas en deze wordt door Swappie geïnstalleerd. Daarna krijg je de mogelijkheid om accessoires bij te bestellen.
Minpunt is dat we 10,90 euro verzendkosten moeten betalen. Bij zo’n bestelbedrag vinden wij dat niet netjes. Hier kan Swappie nog wat leren van de Coolblues van deze wereld. Swappie biedt ook nog een verzekering aan: Swappie Care. Deze dekt alle schade als gevolg van ongevallen, inclusief een gebarsten scherm en dekt een defecte batterij of een ander mankement. Een vervangende iPhone is binnen 1-3 werkdagen beschikbaar. De eerste maand is gratis, daarna zouden we voor onze iPhone 12 Pro 128 GB 6,90 euro per maand betalen.

Volgende werkdag
Nadat de bestelling is geplaatst, krijgen we per mail een bevestiging van Swappie. En niet veel later volgt een nieuwe mail dat de bestelling is verwerkt. In deze mail staat een link om de zending te kunnen volgen. Dat doen we, en leren zodoende dat onze iPhone ‘een kleine wereldreis’ moet maken om bij ons bezorgd te worden. Het toestel wordt als eerste verwerkt in een sorteercentrum in Tallinn, Estland. Vervolgens gaat het naar een sorteercentrum in Leipzig in Duitsland, daarna naar Brussel in België, vervolgens naar Amsterdam om ten slotte de volgende werkdag afgeleverd te worden in Haarlem.
Het toestel arriveert in een bubbelenvelop en bevat een witte doos van Swappie. Op de onderzijde staan de gegevens van het toestel. Positief is dat ook de status van de batterij wordt genoemd, die is in ons geval 97 procent. In de doos treffen we het toestel aan én een kabeltje om het toestel via usb op te laden. Een stekker/adapter om het toestel via netstroom op te laden, ontbreekt. Normaalgesproken is dat niet erg, want wie heeft er niet voldoende stekkers met een usb-aansluiting. Jammer is wel dat de stekkers die wij van Android-toestellen beschikbaar hebben, niet blijken te werken. Je hebt echt een Apple-poweradapter nodig.

Staat van het toestel
Zoals gezegd hadden wij gekozen voor het predicaat ‘heel goed’. We hebben het toestel goed bekeken, maar wat ons betreft had deze iPhone – in ieder geval qua uiterlijk – het predicaat ‘als nieuw’ kunnen krijgen. Wellicht dat de status van de accu met zijn 97 procent bij Swappie onvoldoende is ‘als nieuw’ verkocht te worden.

Gebruik
Inmiddels heb ik het toestel een aantal weken in gebruik. En ik moet zeggen: het bevalt uitstekend. Na vele jaren met Android-smartphones te hebben rondgelopen, was het even wennen om mijn weg te vinden met de iPhone. Maar die periode was kort. Ik ben zelfs gebruik gaan maken van Apple Pay dat in mijn ogen veiliger is dan contactloos betalen met een bankpas. Immers, Apple Pay heb ik beveiligd met Face ID waardoor alleen ik een betaling kan doen. Met een bankpas kan iedereen dat (bij lage bedragen en wanneer er niet op een pincode gevraagd wordt.

In de toekomst
De komende periode zal ik deze iPhone intensief gebruiken. Wanneer er opmerkelijke zaken te melden zijn, dan zal ik dit artikel daarmee updaten.

Conclusie
Swappie is een snel groeiende aanbieder van refurbished oftewel gerenoveerde iPhones. De website is duidelijk en overzichtelijk, zodat het kiezen gemakkelijk gaat. Ook de aandacht voor de batterij en de staat van de ontvangen iPhone zijn pluspunten, minpuntje zijn de verzendkosten. De door ons geselecteerde iPhone met het predicaat 'heel goed' had wat ons betreft in ieder geval qua uiterlijk als predicaat 'als nieuw' kunnen krijgen. Ben je op zoek naar een refurbished en dus veelal goedkopere iPhone, dan is Swappie een prima keuze.

 41T3219