Op pcactive.nl lees je veel vragen die worden beantwoord door John Vanderaart. Ditmaal is het een vraag over slim energie besparen en dat kun je ook met de slimme Woox 6113 stekker met energiemeter die je als HCC-lid met een mooie korting kunt aanschaffen.

Het artikel Slim energie besparen in PC-Active 323 besteedt geen aandacht aan de apparaten die 24/7 aan staan. Denk aan de modem, de router, een eventuele switch en overige netwerkapparatuur. Zo verbruikt de ConnectBox van Ziggo in bridge-modus 11 Wh oftewel een kleine 100 kWh per jaar. Niet dat Ziggo dat bij de specificaties heeft staan, dat blijkt uit een inzending op het Ziggo-forum. Dat dit gegeven in veel specificaties ontbreekt, maakt de apparatuur-keuze lastig. Zo ben ik me aan het oriënteren op een nieuwe router, maar bijvoorbeeld ook Asus vindt het niet nodig dit te publiceren.
Joost B.

Ja, daar heb je zeker een punt! Dat zijn de verborgen energiekosten waar je tegen aanloopt. Maar in PC-Active 324 komen we daar uitgebreid op terug en dan gaan we aan de slag met een energiemeter waarmee je zelf kunt uitpuzzelen hoeveel energie de diverse 24/7-apparaten nu precies verbruiken. En op die manier kom je te weten of en wanneer het loont om bepaalde apparaten toch maar in de slaapstand of zelfs uit te zetten. En inderdaad: "Het stroomverbruik is interessant om mee te nemen bij de aanschaf van apparatuur." En evenzo inderdaad: "De fabrikanten zouden veel meer inzicht moeten geven in het stroomverbruik van hun hardware."

Als HCC-lid kun je de slimme Woox 6113 stekker met energiemeter met korting hier bestellen.

  Afbeelding 1

Met deze slimme energiemeter weet je hoeveel energie een apparaat verbruikt