John Vanderaart beantwoordt veel vragen op pcactive.nl. Zo ook de vraag van Jasper die steeds e-mails krijgt van een bedrijf, maar daar kennen ze hem niet. Hoe kom je nu van die e-mails af?

Ik krijg steeds e-mailberichten van een bedrijf dat zonnepanelen installeert. Ik heb dat bedrijf gebeld en ik ben daar niet bekend. Ook hebben ze mijn e-mailadres niet in hun verzendlijst staan. Hoe kom ik daar vanaf?
Jasper de J.

Wat denk je zelf: "Onversneden spam!" Als je nog eens zo'n e-mailadres binnenkrijgt, kijk dan eens naar het e-mailadres van de afzender. Grote kans dat het gevonden e-mailadres in niets lijkt op een e-mailadres van het (onschuldige) bedrijf in kwestie. Evenzo grote kans dat er in dat e-mailbericht formulieren en hyperlinks zijn te vinden die je doorsturen naar een compleet andere website dan de website van dat (nog steeds onschuldige) bedrijf. Ja, zo werkt dat nu eenmaal met spam... En mogelijk ben je wat in slaap gesust, omdat het geen e-mailbericht van de bank of de Belastingdienst betreft. Zo zie je maar weer: "Altijd alert blijven!" Intussen zou je een - extra - spamfilter kunnen installeren of gebruikmaken van de e-mailberichtregels van je e-mailclient om op die manier de ongewenste e-mailberichten te tackelen. Denk dan eens aan een tool als SPAMfighter: www.spamfighter.com. Er zijn mensen die héél ver gaan met de e-mailberichtregels en die uitsluitend e-mailberichten van bekende afzenders in hun Postvak IN laten aankomen. Ideetje?

Spamfighter