Ben jij de trotse eigenaar van Bitcoin, Ripple, Ethereum, Polkadot of een andere soort crypto? Dan wil jij die zo goed mogelijk beschermen. Wij geven vier tips om je computer en je crypto te beveiligen tegen online criminelen.

Als crypto-eigenaar weet je vast dat er veel geld te verdienen is in deze vorm van beleggen. Dat is voor criminelen natuurlijk ook een goed vooruitzicht. Hoe kun je nou veilig crypto kopen of voorkomen dat precies jouw crypto digitaal gestolen wordt? Wij geven vier tips om je computer en je crypto te beveiligen tegen online criminelen.

Zo stelen criminelen crypto currencies
Bij het beroven van een bank zien we direct voor ons hoe dat gebeurt: daarvoor richten dieven zich op de kluis. Online gaat dat ongeveer hetzelfde, maar dan op iedereens individuele kluizen. Cybercriminelen omzeilen de beveiliging van een crypto exchange en kunnen op die manier de gegevens van alle klanten van dat platform, waaronder dus ook jij, opvragen en gebruiken. Ook het opzetten van een valse website of het versturen van phising-mails zijn veelgebruikte technieken van cybercriminelen. Het wordt alsmaar lastiger om te kunnen onderscheiden of iets echt of nep is, dus is het goed om je crypto en je computer allebei maximaal te beschermen.

Tip 1: Verdeel je crypto over meerdere rekeningen
Net zoals het niet slim is al je geld op één soort crypto in te zetten, is het ook niet slim al je crypto samen op één plaats op te slaan. Je kunt het beste al je currencies opdelen en op verschillende rekeningen bij verschillende brokers opslaan. Mocht een van je rekeningen dan in het ergste geval leeggeroofd worden, ben je niet direct alles kwijt. Daarbij is wel van belang dat je voor elke rekening andere wachtwoorden gebruikt, anders zijn criminelen ook zo binnen bij je andere accounts. Als je niet goed bent met het bewaren van wachtwoorden, kun je bij veel betrouwbare bedrijven een wachtwoordmanager voor je computer downloaden. Die onthoudt dan alle wachtwoorden voor jou.

Tip 2: Het beste wachtwoord en dubbele beveiliging
Veiligheid zit hem ook in het beschermen van je account zelf. Daarom is het verstandig een uniek en sterk wachtwoord te kiezen. Laat ‘welkom01’ lekker achterwege en kies bij voorkeur een wachtwoord met willekeurige letters, cijfers en speciale tekens. Helaas is elk wachtwoord uiteindelijk te achterhalen zolang hier maar lang genoeg naar gezocht wordt. Daarom is het inschakelen van tweefactorauthenticatie ook een goed idee. Jij krijgt dan voor elke keer dat je in wilt loggen op een nieuw apparaat een code via je telefoonnummer. Die code moet je invullen om in te kunnen loggen. Op die manier houd je hackers dus buiten de deur, aangezien zij geen toegang hebben tot deze code wanneer ze proberen in te loggen.

Tip 3: Sla je crypto offline op
We weten allemaal dat gegevens op onze computers eenmaal gevoelig zijn voor malware, hackers of criminelen. Daarom zijn er ook oplossingen je crypto offline op te slaan, in de vorm van een hardware wallet. Deze wallet lijkt enorm veel op een usb-stick: je steekt de wallet in je computer, zet je crypto op de wallet en koppelt de wallet vervolgens weer los. Op die manier bewaar je je crypto offline en ben je 100% beschermd tegen cybercriminelen.

Tip 4: Gebruik een VPN-verbinding
Ben je online bezig met crypto? Zorg dan dat je verbonden bent met een VPN-netwerk. Zonder VPN is het voor criminelen makkelijk om jouw gegevens te volgen, bijvoorbeeld via je ip-adres. Met een VPN verbinding verberg je deze persoonlijke gegevens, waardoor je anoniemer en met versleutelde gegevens kunt handelen in crypto.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met bestebank.org