De Interessegroep HCC!fotovideo houdt zich bezig met alles op het gebied van digitale fotografie en digitale video, van het maken van de beste opnames tot en met het bewerken ervan. Zojuist is zelfs een ambitieus filmproject gestart.

Walter Wijnhoven

HCC!fotovideo is een van de grootste Interessegroepen van HCC met op dit moment bijna 3.500 leden. Doel is het vergroten van kennis en het aanbieden van hulp en ondersteuning op het gebied van foto en video. En misschien wel het belangrijkste: het delen van informatie met elkaar. 
Brigitte van Berkel, bestuurslid en tweede secretaris, benadrukt dat HCC!fotovideo laagdrempelig is. “Het is een leuke hobby die altijd en overal gedaan kan worden. Kennis delen over deze hobby en anderen ook enthousiast maken is minstens zo leuk en geeft veel voldoening! Duur hoeft het niet te zijn. Tegenwoordig zijn er in alle prijsklassen foto- en videocamera’s te verkrijgen, voor ieder budget zijn er mogelijkheden. En vergeet ook niet de huidige smartphones, die vaak een heel goede beeldkwaliteit leveren en waardoor een extra foto- of videocamera soms niet eens meer nodig is. Eenvoudige bewerkingen die voor iedereen te begrijpen zijn, doen het bij onze leden altijd goed. Denk hierbij aan retoucheren, portretten creatief bewerken of (ansicht)kaarten maken van je eigen foto’s.” 

ACTIVITEITEN 
In de afgelopen periode verhinderde corona veel live activiteiten. “Wanneer de maatregelen het weer toelaten, zijn we met een stand en het geven van presentaties aanwezig op diverse beurzen zoals de HCC!kennisdagen, (open) dagen van andere HCC-groeperingen zoals Drones, CompUsers en SeniorenAcademie, maar ook bijvoorbeeld de 50+beurs. Op aanvraag gaan we ook het land in om presentaties, lezingen en workshops te geven. En hopelijk lukt het om de fotostadswandelingen weer op te pakken die in het verleden een groot succes waren.” De laatste presentaties die door kernleden van HCC!fotovideo werden gegeven, zijn: Wat is er nieuw in Photoshop Elements 2021, Fotobewerking met Adobe Lightroom (en ook Magix Photo Story), Fotobewerking met Cyberlink PhotoDirector (demo met highlights uit het programma) en Workshop Adobe Photoshop (creatief met portretten, retoucheren, overvloeimodi, van dag naar nacht)..
panolezingFVhcc 2

WEBSITE EN NIEUWSBRIEF 
De Interessegroep promoot al deze activiteiten ook via de website fotovideo.hcc.nl, met daarop ook de actuele agenda met foto/video-gerelateerde evenementen. Hier worden ook artikelen geplaatst of gelinkt die een relatie hebben tot foto/video. Brigitte: “Onze website wordt nog verder uitgebouwd, waarbij we natuurlijk afhankelijk zijn van de beschikbare content. Leden die iets willen vertellen over hun foto- of videohobby, nodig ik graag uit om dit met ons te delen. Wanneer er grote activiteiten zijn, kondigen we die aan met een aparte nieuwsbrief of in de reguliere digitale nieuwsbrief die we drie tot vier keer per jaar uitbrengen. Vanuit onze Interessegroep is bovendien een werkgroep actief met een ambitieus filmproject.” 
FTH 1028 2
FILMPROJECT 
Mede naar aanleiding van de presentaties Filmic Pro en LumaFusion op de succesvolle HCC!kennisdag vorig jaar zijn HCC!apple en HCC!fotovideo een gezamenlijk filmproject gestart. De bedoeling is om vanaf het eerste filmidee tot aan de gemonteerde film het gehele (creatieve) proces gestalte te geven. Initiatiefnemer Rinus Vorstenbosch: “HCC is een kennisorganisatie. De leden van de diverse Interessegroepen beschikken over veel kennis die gedeeld wordt in presentaties en workshops, helaas vanwege corona noodgedwongen online. We worden wel steeds wijzer door de opgedane kennis die we op die manier met elkaar delen. Na heel wat online sessies te hebben gevolgd en na mijn toetreden tot de besturen van HCC!apple en HCC!fotovideo vroeg ik mij steeds meer af: wat doen we met al die kennis? Alleen maar doorgeven aan onze medeleden of zou er nog een andere mogelijkheid zijn om die kennis te gebruiken? Ik ben van nature een ‘doener’ en zo ontstond bij mij het idee om al deze kennis in praktijk te brengen.”

          


Online fotomuseum

Apeldoorn Photo, platform voor fotografie, opende vorig jaar een online Apeldoorn Photo, platform voor fotografie, opende vorig jaar een online fotomuseum. Het unieke van het museum zit in de combinatie van beeld en woord. Met audiofragmenten en een podcast geeft de fotograaf een kijkje achter de schermen, of beter gezegd ‘achter de lens’. Zo ontstaat een bijzondere beleving van het getoonde werk en is het een inspiratie voor anderen. Het museum is 24/7 geopend en te bezoeken via museum. apeldoorn.photo. Tot mei 2022 kan iedereen bovendien meedoen met het project ‘Mooi Volk’ van Sven Scholten, stadsfotograaf van Apeldoorn, om mensen in deze regio in beeld te brengen met een bijzondere hobby, levensstijl, beroep of gewoon een uniek voorkomen.

    

VAN FILMIDEE TOT COMPLETE MONTAGE 
Binnen beide besturen stelde Rinus een gezamenlijk filmproject voor, waarin een samengesteld filmteam de gehele procedure doorloopt die nodig is voor het maken van een film. Van filmideeën waaruit het onderwerp wordt geboren tot aan de complete montage en alles daar tussenin, zoals storyboard en shotlist maken, opnamelocaties zoeken, indien nodig acteurs zoeken, audio, licht enzovoorts. Binnen beide besturen bleek veel animo te zijn voor zo’n project. “Gaandeweg werd behalve het inzetten van de aanwezige kennis nog een reden aan dit project toegevoegd: het aanspreken van meer vrouwen en jongeren en hun interesse te wekken voor HCC.” 

WELKOM BIJ DE ‘FILMCREW’ 
“We zijn gestart met het formeren van een team, waarbij het fijn is dat we al mensen met kennis en ervaring hebben. Maar ook mensen met een grote affiniteit met filmen en die bereid zijn om te leren, zijn welkom. We hebben nu zeven personen binnen ons team waaronder cameramensen maar ook twee niet-leden. Zij brengen de kennis van scenarioschrijven en montage binnen het team. Maar ook ervaring met het Apple-programma GarageBand, waardoor we zelfs in staat zijn om eigen filmmuziek te maken en geen problemen krijgen met muziekrechten. Er is nog behoefte aan mensen die de audio en het licht voor hun rekening willen nemen. Ook willen we de samenwerking uitbreiden naar HCC!drones die we graag verwelkomen in ons team. Met drones kun je namelijk de mooiste opnamen maken.”
dubbel 2

TIJDPAD EN OPROEP 
De globale tijdsplanning van het filmproject is als volgt: winter 2021/2022: scenario schrijven, storyboard en shotlist maken, filmlocaties zoeken, opnames voorbereiden. Voorjaar/zomer 2022: draaidagen voor de opnames. Najaar/winter 2022: montage en GarageBand. Als je je aangesproken voelt om mee te werken aan dit ambitieuze filmproject en deel wilt uitmaken van een echte filmcrew, meld je dan aan. De film kan later gebruikt worden als promotie voor de werving van nieuwe leden. Rinus Vorstenbosch is graag bereid om meer informatie te geven en is te bereiken via m.h.vorstenbosch@ kader.hcc.nl

UIT DE HAND GELOPEN HOBBY
rime g54bc7ad08 1920 2Rinus is niet de enige die enthousiast werd door de activiteiten van HCC!fotovideo. Dat geldt ook voor Brigitte. “Ik ben in 2003 bij HCC terecht gekomen voor het volgen van een cursus Photoshop. Voor fotobewerking dus. Al vrij snel werd ik een actief vrijwilliger en zo ben ik bij HCC gebleven. Fotografie en beeldbewerking is inmiddels een uit de hand gelopen hobby, ik doe ook zakelijke opdrachten. Voor echte kwaliteitsfoto’s die nodig zijn voor drukwerk of bijvoorbeeld een huwelijksreportage blijft een spiegelreflexcamera uit het duurdere segment met een (semi)-professionele lens voor mij een must. Is het gewoon voor hobby- en privédoeleinden, dan vind ik de huidige mogelijkheden met de smartphone en de diverse creatieve bewerkingsapps zoals Instagram, Photoshop Camera en YouCam Perfect erg interessant.” 

PLAATJES SCHIETEN
MET JE SMARTPHONE 
Velen van ons nemen hun fototoestel vaak niet eens meer mee en maken foto’s en filmpjes met hun telefoon. Maar als je een en ander wilt bewerken, dan komen de vragen. Wat ga je er daarna mee doen? Maak je een filmpje van je foto’s, zet je ze ‘ergens’ op een schijf, waar zet je ze dan en hoe zorg je voor een back-up, et cetera. Voor al deze activiteiten bestaan gratis programma’s en heel dure. iMovie, de standaard Apple-tool, is zo’n gratis programma waar je als beginneling prima filmpjes mee kunt maken, inclusief enkele basisprincipes zoals tekst of muziek toevoegen of aanpassen. Apple is van huis uit sterk op dit gebied, maar Android blijft niet achter. Maar wat dit alles voor mogelijkheden biedt, daar is vaak onvoldoende aandacht voor. Een mooie taak voor HCC!fotovideo. Brigitte: “Vanwege corona en omdat er nog steeds veel beweging is in gratis en betaalde apps op dit gebied, hebben we daar nog geen specifieke presentatie voor geschreven. Die staat wel op onze wensenlijst.”

          


Fotowedstrijd National Geographic

National Geographic Nederland organiseert i.s.m. Samsung en Fotolab National Geographic Nederland organiseert i.s.m. Samsung en Fotolab Kiekie een fotowedstrijd voor de mooiste foto’s over het thema Interacting with Nature. Geïnteresseerde fotografen kunnen hun zelfgemaakte natuurfoto’s tot 31 januari 2022 insturen via fotolabkiekie.com/actie. De tien winnende beelden worden geplaatst in het Nederlandse National Geographic Magazine en in Kiekie Tabloid. Verder maken zij kans om een halfjaar lang onderdeel te zijn van de Art Store op Samsung’s ‘The Frame TV’. Zodoende hangen de winnende foto’s straks in duizenden woonkamers. De maker van de beste foto wint als hoofdprijs een Samsung The Frame 4K QLED 55” TV die toegang geeft tot een kunstcollectie van meer dan 1.500 kunstwerken uit 42 verschillende landen.

    

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD! 
Er wordt hard gewerkt om HCC!fotovideo verder vorm te geven. Maar dat kan niet zonder de inzet van vrijwilligers, benadrukt Brigitte. “We kunnen nog veel mensen gebruiken die hun kennis willen overdragen om anderen te helpen, maar ook beginners die al zover zijn dat ze andere beginners kunnen helpen. Omdat we onze kennis door heel het land willen delen, zijn nieuwe vrijwilligers en kernleden altijd welkom. Enthousiastelingen die op locaties bij de regio’s, maar ook bij de SeniorenAcademie (die ook in regio’s is verdeeld) aan HCC!fotovideo willen bijdragen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via bestuur@fotovideo. ;hcc.nl. De ervaring leert dat het niet alleen nuttig is, maar vooral ook erg leuk!”

 


Bestuur HCC!fotovideo

Het bestuur van HCC!fotovideo bestaat uit:

   
          

Voorzitter                        

Secretaris / Penningmeester     

Dagelijks bestuurslid                   

Bestuurslid                       

Bestuurslid 

Kernlid               

Kernlid   

Kernlid   

Kernlid         

Peter Nent

Jaap Swenker

Brigitte van Berkel.

Frans Buhrs

Richard Morgan

Daan Homburg

Lex Souren

Rinus Vorstenbosch

Ruud Stuivenberg

    

 

 

fotovideo

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HCC!fotovideo,
een van de interessegroepen van HCC.
www.fotovideo.hcc.nl