Met de nieuwe Mac Studio lanceerde Apple onlangs een nieuw werkpaard voor veeleisende gebruikers. Lees hier meer informatie over deze krachtpatser en andere apparaten van Apple zoals de iPad Air en MacBook Air.

Bert van Dijk

Apple kwam onlangs met de nieuwe Mac Studio. Met 2329 euro is de basisversie met 32GB werkgeheugen zo'n 1000 euro goedkoper dan het meest vergelijkbare 16inch MacBook Pro-model met de M1 Max-processor. Kortom geen computer voor Jan en alleman. Sinds Apple van Intel-processors is overgestapt op de eigen M1-processors, zijn de Mac-verkopen flink gestegen. Voor minder dan 1000 euro bieden de Mac Mini en de MacBook Air al verrassend veel computerkracht bij een laag stroomverbruik. De Macs met M1-processor verbruiken zelfs 2 tot 3 keer minder stroom dan de voorgangers met Intel-processors. Ondernemers met veel computers kunnen zo fors op hun energieverbruik besparen. Ook onderweg kun je veel langer doorwerken op je MacBook.
Omdat er maar weinig gebruikers zijn die elke dag met grote videobestanden werken, biedt de MacBook Air voor de meeste particuliere kopers eigenlijk al meer dan genoeg processorkracht. Ook als je gevoelig bent voor computergeluid, kun je het beste kiezen voor de stille Macbook Air die waarschijnlijk ergens eind 2022 wordt voorzien van de nieuwe M2-chip. Ook voor de Mac Mini wordt deze upgrade verwacht. Echt nodig is dat eigenlijk nog niet, want met de M1-processor zijn de MacBook Air en de Mac Mini al heel snel en zuinig.

Apple mac Sudio Geek benchmark

Grote verschillen tussen Apple’s eigen processors bij gebruik van meerdere cores (bron: Appleinsider)

iPad ook heel handig voor Mac-gebruikers
Om te profiteren van die M1-processor, kun je sinds kort zelfs al voor minder dan 700 euro een iPad Air aanschaffen. Zo’n iPad kun je tegenwoordig ook heel handig als tweede scherm gebruiken bij je Mac. Met Universal Control kun je de iPad-apps zelfs bedienen via het toetsenbord en trackpad van je Mac. De iPad Air is wat mij betreft momenteel de iPad met de beste prijs-kwaliteitverhouding. En als je kijkt wat de meeste gebruikers doen met hun computer, zouden ze met die goedkoopste iPad van ca. 380 euro en een bluetooth toetsenbord + muis al alles kunnen doen wat ze nodig hebben. Het is heel gemakkelijk om alles up-to-date te houden, zodat je veilig je bankzaken kunt afwikkelen. Je kunt ook prima met 2 apps naast elkaar werken en er zijn eindeloos veel apps die netjes zijn aangepast voor het grotere iPad-scherm.

Apple Mac Studio product
De Mac Studio lijkt op een hoge Mac Mini met extra veel aansluitingen

Mac Studio, voor wie?
Zware videobewerkingen worden dankzij de M1 Max- of M1 Ultra-chip vele malen sneller uitgevoerd. De M1 Ultra is voorzien van 2x zo snel werkgeheugen voor snelheden tot 800 GB/sec. Zakelijke gebruikers die deze power vaak nodig hebben, verdienen dit apparaat daardoor snel terug. Een groot voordeel van de Mac Studio zijn de vele Thunderbolt 4-aansluitingen aan de achterkant voor snelheden tot 40 Gbps naast twee usb-a--aansluitingen. Erg handig aan de voorkant zijn ook de SDXC-kaartsleuf en de usb-3- (bij de M1 Max) of Thunderbolt 4- (bij de M1 Ultra) aansluitingen. Met een Kensington- slot aan de onderkant kun je de Mac Studio beveiligen met een antidiefstalkabel.

Apple Mac Studio processor

De processors van Apple bevatten steeds meer processorkernen

Bij de Mac Studio heb je een toetsenbord, trackpad of muis nodig. De trackpad van Apple werkt veel prettiger dan Apple’s muis die je nog steeds aan de onderkant moet opladen. Omdat toetsenborden na verloop van tijd vaak problemen geven, kun je dat voor gebruik op een vaste plaats ook zien als een voordeel. Verder heb je een scherm met HDMI- of usb-c-aansluiting nodig. Apple verkoopt je graag voor 1.779 euro hun nieuwe 27inch Studio Display scherm die je voor 550 euro verder kunt uitbreiden met een in hoogte verstelbare voet. Voor de prijs van die voet heb je echter al prima schermen van bijvoorbeeld Dell, LG of Samsung. Via de HDMI-aansluiting aan de achterkant kun je namelijk uitstekend een tv of een ander 4K-scherm aansluiten met 60Hz beeldverversing. In vergelijking met het Pro XDR-scherm van Apple met minileds dat meer dan 5.000 euro kostte, is het wel weer relatief goedkoop. De Studio Display bevat een 5K-scherm met 60Hz beeldverversing dat beschikt over een ingebouwde camera die je bewegingen volgt en voorzien is van een prima luidspreker. Naast een Thunderbolt 4-aansluiting heeft het scherm nog 3 extra usb-c-poorten.

Apple Mac Studio display 1
Het Studio Display-scherm bevat een ingebouwde camera en zes speakers

Het topmodel met de M1 Ultra-processor bestaat feitelijk uit twee M1 Max-processors die heel snel met elkaar samenwerken en ook iets zwaarder is door een grotere koeling. De prijs van dit racepaard is met een vanafprijs van 4629 euro dusdanig hoog, dat waarschijnlijk maar weinig particulieren die zullen gaan kopen. In vergelijking met de Mac Pro is het een snellere en goedkopere computer. Het is zoals de naam eigenlijk al aangeeft meer een computer voor creatieve studio’s die vaak werken met zware videobestanden en grafische programma’s. Omdat de grafische chip een onderdeel vormt van de M1-chips, is het niet mogelijk om gebruik te maken van een externe grafische kaart.
Uit benchmarkvergelijkingen blijkt dat de Mac Studio met de M1 Ultra-chip qua prestatie aardig overeen komt met een AMD RyzenThreadripper 3990X-processor die alleen al € 4718,- kost en dan moet je er nog een fatsoenlijke videokaart bij kopen. De prestatiewinst van de M1 Ultra t.o.v. de M1 Max is voor de meeste gebruikers zo klein dat het mijns inziens niet de aanschaf rechtvaardigt van het topmodel met de Ultra M1-chip. Enkele reviewers hebben al opgemerkt dat je de koelventilator in de Mac Studio vaak iets op de achtergrond hoort. Door de lange levertijden hebben we zelf nog geen kans gezien om de Mac Studio te testen. Wel hebben we al zeer positieve ervaringen opgedaan met de M1 Max-processor in een zware MacBook Pro-versie die ook wat stiller blijkt te zijn.

Extra bespaartips
Een algemeen advies dat opgaat bij de meeste computers van Apple is: vermijd de goedkoopste en de duurste versies. Je hebt meer aan een computer met wat extra werkgeheugen (ook bij de Mac Studio kun je dat niet achteraf uitbreiden) dan een configuratie met veel extra opslagruimte. Opslagruimte kun je immers heel gemakkelijk uitbreiden met externe ssd's.
Dat computers van Apple vaak net wat duurder zijn, verdien je in de praktijk terug omdat ze langer een aantrekkelijke restwaarde houden. Omdat de hard- en software van dezelfde fabrikant komt, blijft alles heel soepel werken door de regelmatige updates. Ook de goede samenwerking tussen Macs, iPad, iPhone en Apple Watch is een groot voordeel. Zo is het bijvoorbeeld erg handig om automatisch in te loggen op je Mac via je Apple Watch.

Met onze maandelijkse tiplijsten en online bijeenkomsten van HCC!apple ontvang je veel extra tips om niet meer uit te geven dan nodig. Iedereen die al lid is van HCC, kan slechts voor 2,70 euro per jaar HCC!apple toevoegen aan zijn lidmaatschap om zo maximaal van onze tips te profiteren.

Bert van Dijk
Vrijwilliger apple.hcc.nl