Op pcactive.nl beantwoordt John Vanderaart veel vragen. Zo ook de vraag of smartphones die geroot zijn onveiliger zijn en gaat hij kort in op LineageOS.

Ik heb nu twee oudere smartphones geroot en daar staat nu LineageOS. Nu krijg ik bij gebruik van DigiD, mijn bankenapps, enzovoort geen meldingen dat er iets verkeerd gaat. Echter, bij de app van de apotheek gaat het wel mis. In hoeverre is een geroot toestel onveiliger? En als dat zo is, kan je dit dan toch nog inperken? Gezien het milieu en kinderarbeid is het langer gebruiken van een smartphone aanbevelenswaardig. En ik moet ook zeggen dat er meer geheugen over is en dat het net zo snel werkt.
Rolf R.

Dat LineageOS is trouwens hier te vinden: lineageos.org. We spreken hier over een gratis en opensource besturingssysteem dat is gebaseerd op het mobiele Android-platform. Het gaat natuurlijk om dat laatste: "Je werkt nog steeds met Android." Intussen download je een LineageOS-distributie die 'passend' is voor jouw smartphone en die installeer je op je hardware. En dan even opgelet, want er is ook sprake van een Android-versie! Kijk hier maar eens: en.wikipedia.org/wiki/LineageOS (zie afbeelding hieronder). Zoals je aangeeft, werken de meeste apps gewoon goed. Dus als 'die ene' app niet lekker werkt of niet installeert, dan ligt het voor de hand dat het te maken heeft met de Android-versie die je op je hardware hebt draaien. Verder natuurlijk ook even kijken naar de privacy-instellingen en de toegekende app-rechten. Verder is een geroot toestel niet per se onveiliger dan een niet-geroot toestel: "Het is maar hoe je ermee omgaat." Toegegeven, door dat rooten geef je de hoogste rechten vrij, maar als je een goede app- en internet-hygiëne betracht dat loopt het wel los. Afgezet tegen het milieu en de kinderarbeid is dat zeker te billijken. En te prijzen! Maar installeer voor de zekerheid toch maar een goede virusscanner-app.

Vraag 80 afbeelding 1
Afbeelding 1: De versie van LineageOS in combinatie met de versie van Android. Even in de gaten houden graag...