Slimme televisies worden na enige tijd steeds minder slim. Apps krijgen geen updates meer en worden onbruikbaar of heel traag, terwijl de tv zelf nog jaren prima te gebruiken is. Goedkope streaming-sticks houden hem up-to-date.

Bert van Dijk
de test

Ook slimme televisies met de mooiste 4K-schermen worden na enkele jaren minder slim naarmate de digitale mogelijkheden voortschrijden. Gelukkig ben je niet alleen afhankelijk van de ingebouwde slimmigheden, maar kun je ook slim streamen met externe apparaten. Zogenoemde tv-sticks gebruik je thuis, maar je neemt ze ook gemakkelijk mee op vakantie of als je regelmatig in een hotel verblijft. De sticks steek je in de hdmi-aansluiting van je televisie en bedien je met hun eigen afstandsbediening of met een app. Ook verkoopt Ziggo sinds kort de 4K Chromecast met Google TV, zodat je geen mediabox meer nodig hebt en overal in je huis televisie kunt kijken op een tweede tv, monitor of beamer. Ook Amazon biedt nu goedkope Fire TV Sticks aan in Nederland. 

322 Afstandsbediening 2
In het midden de afstandsbedieningen van Fire TV en Google TV, 
waarmee je meerdere apparaten kunt bedienen


Daarom vergelijken we nu de plussen en minnen van enkele van deze nieuwe tv-sticks met het duurdere Apple TV 4K-kastje. TIP: Het letter voor letter typen werkt met de meegeleverde afstandsbedieningen vaak erg langzaam. Voor elke stick zijn wel een of meer handige remote apps beschikbaar, waarmee je veel sneller kunt typen. 

TV-KIJKEN MET MINDER ADVERTENTIES 
Met een tv-stick kun je gratis veel meer kanalen bekijken en voor een klein maandelijks bedrag zie je ook geen advertenties bij het terugkijken via bijvoorbeeld NPO Plus (€ 2,95 per maand) of NLZIET (€ 7,95). Alleen bij live tv zie je dan nog advertenties. NPO Start, Kijk, NOS en RTL XL zijn apps om gratis programma’s (met advertenties) terug te kijken. Er zijn nog niet zoveel tv-kanalen in 4K, maar met deze 4K-sticks profiteer je van de hogere resoluties en contrastrijkere beelden in Amazon Prime, Apple TV+, Disney+ en Netflix. Voor 4K-beeldkwaliteit heb je al genoeg aan een verbinding van 25 mbps. Omdat die snelheden op steeds meer plaatsen geen probleem zijn, zeggen steeds meer mensen hun tv-abonnement op. Maar ook als je Ziggo, KPN, Canal Digitaal of T-mobile als tv-provider blijft gebruiken, is een tv-stick handig om via wifi draadloos naar programma’s op een tweede televisie te kijken, die dan ook wat ouder mag zijn. Niet elke stick is echter voor alle providers geschikt, zie deze tabel.  

Overzicht beschikbaarheid apps om live TV te kijken

 Live TV apps    

 Roku    

 Fire TV   

 Google TV  

 Apple TV 

 Ziggo Go  Airplay   V 
 KPN smart TV  nvt  nvt   nvt
 Canal Digitaal Airplay Sideload V  V
 T-mobile  Airplay nvt V  V
 NLZIET  Airplay V V  V
 NPO Start Airplay Sideload V  V

TIP:
Voor de Fire TV en Chromecast met Google TV kun je gebruikmaken van een VPN-app voor meer privacy en het veilig bekijken van meer live tv-kanalen (via een IPTV-app en een IPTV-serviceprovider). Bij Roku en Apple TV kun je gebruikmaken van VPN via je router of de IPTV-kanalen via Airplay 2 streamen vanaf een iPhone, iPad of Mac waarop je een VPN-app hebt geactiveerd.

GOEDKOPE OPLOSSING GOEDKOPE OPLOSSING 
De nieuwste 4K tv-sticks van Roku en Amazon zijn regelmatig te koop voor rond de 36 euro. Ze kunnen zo goedkoop aangeboden worden, omdat de makers ook verdienen aan advertenties. Als zij een bepaalde film of app voorop plaatsen, lijkt het vaak of ze die uitlichten, maar feitelijk kijk je naar een advertentie. De Fire TV-stick promoot bijvoorbeeld sterk het eigen Amazon Prime-kanaal. Wat die reclame soms erg storend maakt, zijn de aanbevelingen van films waarvoor je eerst nog even een abonnement moet afsluiten. Sinds begin december kwamen er ook opeens bewegende advertenties langs op de Chromecast met Google TV. Dit gebeurde zelfs bij eigenaren van dure Android-televisies met Android TV en de high-end Nvidia Shield-mediaspelers. Ter vergelijking: op de even dure Apple TV zie je nauwelijks advertenties en ook de goedkope Roku Stick heeft minder opvallende reclames. 

TIP:
Via de systeeminstellingen kun je de update op Google TV en Android TV met die bewegende reclames soms nog terugdraaien of een andere launcher installeren, zoals de Basic Launcher, TVLauncher of Wolf Launcher. 

WELKE STICK IS VOOR JOU HET BESTE? 
Welke tv-stick het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van wat je ermee wilt gaan doen. 

  • Als je geen plannen hebt om te gamen, volstaan ook de goedkopere tv-sticks. 
  • Omdat diverse apps hier niet werken, is de Roku 4K-stick eigenlijk alleen interessant als je gebruik wilt maken van Airplay 2. Maar daarvoor volstaat ook al het goedkoopste Roku Express HD-kastje, dat recent bij Amazon in Duitsland voor slechts € 16,- werd aangeboden.
  • De Firestick 4K Max is de goedkoopste en snelste nieuwe tv-stick met Atmos-geluid en Wi-Fi 6. Hij heeft ook de meeste mogelijkheden voor gebruikers die wat handiger zijn met computers en het leuk vinden om die vele mogelijkheden te ontdekken.
  • De Chromecast met Google TV is erg gebruiksvriendelijk en geeft uitstekende aanbevelingen, maar is in verhouding tot de actieprijs van de Fire TV 4K Max vrij duur. Een goedkoop alternatief met de Chromecast-functie kan de Xiaomi TV-stick 4K worden met de nieuwe Android TV 11-software, Dolby Atmos en de Google Assistent, mits Xiaomi deze versie nu wel in Europa gaat aanbieden.
  • Voor filmliefhebbers gaat er niets boven de Apple TV 4K. Die speelt films in alle grote streaming-apps het beste af met 24 beelden per seconde waarin ze meestal zijn opgenomen. Bij de andere sticks zie je bij snelle acties vaak een iets stotterende weergave. Je krijgt de minste reclame te zien en door de grotere opslagruimte kun je veel meer apps en games installeren. Let op dat je bij een aanbieding niet de goedkopere hd-versie koopt die ook voorzien is van de nieuwe metaalkleurige Siri-afstandbediening. 

TIP:
Ga na of je televisie een usb-poort heeft die meer dan de standaard 500 mA afgeeft. Dan heb je de meegeleverde voeding voor de stick waarschijnlijk niet nodig en zie je geen extra draad achter je tv vandaan komen. Nadeel hiervan kan wel zijn dat je de tv niet meer kunt aanzetten met de afstandsbediening van de tv-stick.  

  


Bediening met je stem

  
 

Alle afstandsbedieningen kun je met je stem bedienen na het indrukken van een knop. Hierdoor hoeft het apparaat niet steeds alles af te luisteren en het is natuurlijk ook beter voor je privacy. Bij de vraag “Wat is het weer?” hoor je bij de Chromecast met Google TV in het Nederlands het weer van vandaag en zie je schermvullend ook het weer van de komende acht dagen. Bij de Apple TV zie je alleen het weer van vandaag en zie je met pijltje omhoog het weer voor de komende elf uur. De opdracht “Vertel een mop” is ook altijd leuk: bij de Firestick moet je de blauwe Alexa-knop vijf seconden indrukken, waarna je in het Engels opdrachten kunt geven die niet altijd goed werden uitgevoerd. Met de afstandsbedieningen van Fire TV, Google TV en Apple TV kun je met Alexa, Google Assistent en Siri ook slimme apparaten in je huis bedienen. De Roku-afstandsbediening verstaat alleen Engels en Spaans en kan ook maar in enkele andere landen gebruikt worden

 

REVIEWS
Hieronder vind je 4 streaming-sticks om je tv up-to-date te houden.

Sreaming-sticks
  322 Apple TV   322 Chromecast Google TV   322 Roku Streaming Stick 2   322 Fire TV 2

Apple TV 4K

Chromecast 4K

Roku 4K”

Amazon Fire TV 4K