Krijg je ook spamberichten binnen? Lees hier hoe je ze blokkeert en ervoor zorgt dat ze geen malafide software op je telefoon installeren.

Zodra je het welbekende geluid van een binnenkomend bericht hoort, ben je altijd benieuwd wie er contact met jou wilt leggen. Meestal is het een familielid, partner, vriend, vriendin of collega. Maar niet altijd. Steeds vaker worden er spamberichten via sms of WhatsApp verstuurd, met daarin vaak een malafide link. Hoe blokkeer je dergelijke berichten en hoe zorg je ervoor dat ze ongemerkt geen malafide software op je telefoon installeren?
Spamberichten zijn minder indringend dan spamtelefoontjes, want je kunt ze makkelijker negeren. Maar ze zijn niet minder gevaarlijk, integendeel. Spamberichten zijn vaak gevaarlijker dan spamtelefoontjes, omdat je sneller geneigd bent om op een link te klikken die niet betrouwbaar is.
Maar er is ook goed nieuws, er zijn meerdere manieren om dergelijke berichten te blokkeren en daarnaast is het redelijk eenvoudig om je telefoon te beschermen tegen malware, virussen en oplichters.

Blokkeren van spamberichten
Het is belangrijk dat je geen interactie aangaat met de afzender van het bericht. Dus stuur geen reactie en klik niet op een link. Met het klikken kan mogelijkerwijs malware worden geïnstalleerd of je wordt doorgeleid naar een onbetrouwbare website.
Als je reageert op een spambericht, bestaat de kans dat je telefoonnummer wordt gedeeld met nog meer oplichters en krijg je waarschijnlijk nog meer spamberichten.

Blokkeer het telefoonnummer
Je kunt een nummer blokkeren dat ongewenste berichten heeft gestuurd. Het nadeel van deze aanpak is dat spammers meestal spoofen of van telefoonnummer wisselen. Dus zelfs als je het nummer blokkeert, kun je nog steeds berichten van dezelfde spammer ontvangen met een ander nummer. Een telefoonnummer blokkeren gaat op de volgende manier voor een iPhone of Android-toestel:

- iPhone: op een iPhone open je het sms-bericht dat je hebt ontvangen. Tik op het telefoonnummer bovenaan het scherm en tik vervolgens op de Info-knop. Selecteer in het volgende scherm Blokkeer deze beller en tik vervolgens op Contact blokkeren om te bevestigen.
- Android: op een Android-telefoon open je de tekst en tikje op het pictogram met de drie stippen in de rechterbovenhoek. De stappen variëren dan op basis van je telefoon en Android-versie en eventuele schil. Selecteer de optie Nummer blokkeren of selecteer Details en tik vervolgens op Blokkeren en spam melden.
- WhatsApp: open de WhatsApp-app op je telefoon, selecteer ‘Account’ en ga naar ‘Privacy’, ga naar ‘Geblokkeerd’ en klik vervolgens op ‘Voeg toe’

Uitschakelen spamberichten
Op een Android-telefoon kun je alle mogelijke spamberichten uitschakelen via de Berichten-app van Google. Tik op het pictogram met de drie stippen in de rechterbovenhoek van de app en selecteer Instellingen > Spambeveiliging en zet de schakelaar Spambeveiliging inschakelen aan. Je telefoon waarschuwt nu als een inkomend bericht wordt verdacht van spam.
In iOS kun je berichten van onbekende afzenders filteren in een eigen map in de Berichten-app. Activeer het via Instellingen > Berichten > Filter onbekende afzenders.

Beveilig je telefoon
Ondanks dat je zo waakzaam mogelijk bent, kan het soms gebeuren dat je een malafide berichtje over het hoofd ziet of aanziet voor een betrouwbaar bericht. Nu hoeft dat niet gelijk een probleem te zijn als je jouw telefoon beveiligd met software die erop gericht is om je te beschermen tegen malware, oplichters en virussen. Op een eenvoudige manier kun je jouw telefoon beschermen en beveiligen, we geven je graag een aantal tips.

Er zijn diverse apps in de App Store of Google Play Store beschikbaar die beloven je te beschermen tegen ongewenste berichten en telefoontjes. Maar de ervaringen zijn wisselend en de prijzen verschillen behoorlijk. Een korte zoekopdracht geeft vaak meerdere opties, maar lees de reviews aandachtig.

Maak gebruik van een VPN & antivirus
De meest voor de hand liggende optie is het gebruikmaken van een VPN en antivirussoftware. Een VPN beschermt je online privacy en verzeker jij jezelf ervan dat je veiliger gebruik kunt maken van het internet. Wil je meer weten wat een VPN is en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op de Wat is VPN pagina van ExpressVPN waar het duidelijk wordt uitgelegd.
Antivirussoftware beschermt je telefoon tegen de ongewenste installatie van malware en virussen op je telefoon. Er zijn diverse aanbieders die je hiervoor kunt gebruiken.

Wij raden altijd aan om een combinatie van bovenstaande methodes toe te passen om de ongewenste berichten tot een minimum te beperken!