John Vanderaart beantwoordt elke dag een vraag op pcactive.nl. Vandaag gaat hij in op de vraag wat je moet doen als je de melding 'No bootable image found' krijgt.

Mijn computer wil niet meer doorstarten naar het bureaublad. Ik krijg direct na het BIOS deze melding te zien “…No bootable image found…” Wat moet ik nu doen?
Julian de J.

Gisteren beantwoordde John Vanderaart de vraag hoe je direct in OneDrive kunt kijken. Vandaag vertelt hij over wat je moet doen als je de melding 'No bootable image found' krijgt.

Een ‘bootable image’ is wat het BIOS nodig heeft om een besturingssysteem te kunnen ‘booten’. Het hoeft niet eens per se een besturingssysteem te zijn, als het maar op de gewenste manier kan worden ingelezen en op de gewenste manier kan draaien. Je kunt (om eens wat te noemen) een Linux Live-distributie booten, maar ook een virusscanner, een installatieprocedure of (uiteraard) een compleet besturingssysteem. Maar dan moet het BIOS dat wel kunnen vinden! Het besturingssysteem staat doorgaans op de primaire harde schijf die in de BIOS-setup staat gemarkeerd als het eerste opstartapparaat. Een installatieprocedure komt vaak in de vorm van een usb-stick en dan moet je in de BIOS-setup een optie als Boot from USB op Enabled zetten. Dus: “De BIOS-boot-procedure moet bij het opslagapparaat kunnen komen waar het bootable OS op staat.” En dan komen we bij de volgende eis: “Dat bootable OS moet op de juiste manier kunnen worden ingelezen en uitgevoerd.” Zo moet een ISO-bestand als een 1-op-1 imagebestand op een usb-stick of een dvd worden gezet en niet als ‘los’ bestand op een bijvoorbeeld FAT32-partitie. Verder moet het bootable OS ook nog eens passen (…) bij de hardware. Voor wat betreft de genoemde fout: “Het is ook nog eens mogelijk dat de primaire harde schijf gewoon gecrasht is.” Kortom, je zult het bovenstaande rijtje even moeten langslopen…

Vraag 8 afbeelding1
Een voorbeeld van zomaar een boot-volgorde in zomaar een BIOS. De primaire harde schijf mag altijd als (bijna) eerste apparaat booten.