Nextbase komt met 's werelds eerste slimme connected dashcam: de Nextbase iQ. Zo richt camera nu ook naar binnen, geeft de dashcam alerts bij slaperigheid of afleiding bestuurder en de spraakgestuurde Witness Mode waarschuwt de partner bij gevaar en slaat bewijsmateriaal op.

Nextbase is marktleider op het gebied van dashcams en bekend van modellen zoals de Nextbase 622GW. Nextbase introduceert op de elektronicabeurs CES in Las Vegas hun nieuwste dashcam: de Nextbase iQ. Deze dashcam  wil van elke auto een slimme wagen maken door middel van de nieuwste AI-technologie. De Nextbase iQ brengt functies die consumenten kennen van smart home-systemen naar iedere type auto en maakt auto's daarmee slimmer, veiliger en betrouwbaarder.

Dashcam geeft alert bij slaperigheid of afleiding bestuurder
Voorheen richtten dashcams zich vooral op wat zich buiten de auto afspeelt. De Nextbase iQ is uitgerust met 4K-videotechnologie en beschikt over drie volledig geïntegreerde camera’s die zowel buiten als binnen het voertuig beeldmateriaal opnemen. De Nextase iQ geeft via Driver Aware-technologie (DMS) realtime alerts bij gevaar, bijvoorbeeld op het moment dat de bestuurder afgeleid of slaperig wordt.

Spraakgestuurde Witness Mode waarschuwt partner bij gevaar
Als antwoord op het toenemende aantal incidenten op de weg (bijvoorbeeld in geval van verkeersagressie of bij verkeersopstoppingen) en mogelijke angst bij bestuurders, beschikt de Nextbase iQ daarnaast over de Witness Mode. Een spraakgestuurde opnamefunctie start direct met opnemen waarna alles vanaf dat moment automatisch in de cloud wordt opgeslagen als bewijsmateriaal. Ook worden deze beelden direct gedeeld met een aangewezen contactpersoon (bijvoorbeeld een partner), zodat die direct ingelicht is als de bestuurder zich in een stressvolle situatie bevindt.
“Op de huidige markt komt geen dashcam in de buurt van het niveau van de Nextbase iQ”, zegt Richard Browning, Chief Marketing and Sales Officer voor Nextbase. “De iQ maakt gebruik van AI-technologie en cloud-connectiviteit om bestuurders veiliger en zekerder de weg op testuren. Dit is de meest complete dashcam ooit.”

Realtime toegang en anticipatie op incidenten
De Nextbase iQ beschermt passagiers, bestuurders en voertuigen door middel van AI-gedreven, cloud-connected Nextbase NXT-technologie. Met de Nextbase iQ hebben bestuurders overal realtime toegang tot het camerasysteem aan boord, ook als ze niet in of bij de auto aanwezig zijn. Spatial Awareness Technology stuurt de bestuurder met behulp van kunstmatige intelligentie alerts bij dreigend gevaar, zowel binnen als buiten het voertuig.
Het 4K, tri-cam IR-videosysteem, het enige connected videosysteem ter wereld, levert zowel dag en nacht tot 4K-beelden aan de voorkant en 1440p-beelden aan de achterkant en binnen.

Veiligheid van de bestuurder
De Nextbase iQ verbetert de veiligheid van de bestuurder, onder meer door Roadwatch AI, waarbij snelheden en bewegingen van andere voertuigen realtime wordt gemonitord. Bovendien zorgt de Emergency SOS (ESOS)-functie dat hulpdiensten automatisch gewaarschuwd worden, inclusief locatie en andere belangrijke details, na een ernstig ongeval. Deze functionaliteit werd al geïntroduceerd in de Series 2 dashcamserie.

Voertuigbeveiliging
Via de Nextbase iQ-app ontvangen bestuurders direct alerts en toegang tot videobeelden, ook wanneer ze niet in hun voertuig aanwezig zijn. Daarbij beschikt de dashcam over realtime tracking met een ingebouwd ultra-nauwkeurig GPS-systeem en gesynchroniseerde realtime video. De Smart Sense Parking-functie houdt de omgeving in de gaten wanneer het voertuig geparkeerd staat, terwijl bestuurders via de Nextbase iQ-app meldingen van incidenten ontvangen.

Prijs en beschikbaarheid
Het is nog niet bekend wat de Nextbase iQ slimme dashcam gaat kosten. Naar verwachting is het product vanaf herfst 2022 beschikbaar.

Nextbase iQ product a 1