Google heeft Android 12 beschikbaar gesteld voor bestaande en nieuwe smartphones en tablets. PC-Active legt de vernieuwingen en verbeteringen in de software uit.

androidlogoRens Blom

Android 12 is de opvolger van Android 11, dat vorig najaar uitkwam. Google ontwikkelt jaarlijks een nieuwe Android-versie en maakt die gratis beschikbaar voor smart phone- en tabletfabrikanten zoals Samsung, Xiaomi en Oppo. Zij optimaliseren de software voor hun uiteenlopende smartphones en tablets en voeren vaak ook visuele wijzigingen door via een eigen softwareschil. Doorgaans voegen de merken ook extra functies toe en installeren ze apps van zichzelf en/of partners mee. Om die reden ziet Android 12 er op een Samsung-toestel anders uit dan op een model van Oppo of Xiaomi.01 android12 2

MATERIAL YOU-STIJL 
Elke Android-versie ziet er weer wat anders uit, maar de afgelopen jaren waren de veranderingen klein. Dit jaar is dat anders: Android 12 voert een hele nieuwe vormgeving door, die door Google Material You genoemd is. De nieuwe software oogt allereerst een stuk frisser, met rondere hoeken en grotere knoppen voor snelle instellingen. Meldingen in de bekende notificatiebalk zijn ook duidelijker vormgegeven en gegroepeerd. Interessant aan Material You is dat de software zich qua kleuren aanpast aan jouw stijl. Android 12 doet dit vooral aan de hand van de achtergrond op je smartphone. Gebruik je een donkere achtergrond, dan zie je het Android-besturingssysteem ook in een donkere modus. De accentkleur hangt af van de achtergrond, maar is aan te passen - wel zo prettig. Heb jij een lichte achtergrond met bijvoorbeeld frisse groene planten, dan past Android 12 zich aan door meer gebruik te maken van de kleuren wit en lichtgroen. Google-apps nemen deze kleuren over. Gmail, de Google Agenda en andere bekende apps passen zich dus aan naar jouw kleurstijl en maken Android 12 persoonlijker dan voorgaande versies. Google spoort externe appontwikkelaars aan om hun apps technisch ook geschikt te maken voor Material You, zodat op termijn alle Android-apps mee kleuren. De tijd zal uitwijzen welke ontwikkelaars dat gaan doen en wanneer. 

02 android12
PRIVACY DASHBOARD 
Android 12 geeft je ook meer inzage in je privacy en controle over hoe apps met jouw gegevens omgaan. Google introduceert hier een nieuw Privacy Dashboard voor, een functie in het Android 12-instellingenmenu. Het Privacy Dashboard laat precies zien welke apps er op jouw toestel staan, tot welke gegevens zij toegang hebben en welke permissies zij hebben. Zo heeft een fotobewerkingsapp toegang nodig tot je galerij, anders kan de app geen foto’s laden. Meer transparantie over de mogelijkheden van apps (en games) is prettig, omdat jij zo een beter beeld krijgt van wat apps op de achtergrond doen.  Helemaal handig is dat je via het Privacy Dashboard app- en gamepermissies kunt intrekken. Houd er dan wel rekening mee dat de app of game daarna mogelijk niet meer naar behoren werkt. Google voegt meer privacy-gerelateerde vernieuwingen door in Android 12. Zo toont je smartphone of tablet een subtiele maar duidelijke melding bovenin het beeld als een app of game je microfoon of camera gebruikt. En wil een app of game toegang tot je locatie, dan kun je aangeven dat je je globale locatie wil delen. Zo krijgt de app of game een beeld van het stads- of dorpsdeel waar jij je bevindt, zonder dat jij je exacte gps-locatie prijsgeeft. In oudere Android-versies kon je alleen je gps-locatie delen. Als een app of game op je Android 12-toestel écht je precieze locatie nodig heeft, bijvoorbeeld om te navigeren, dan kun je die natuurlijk gewoon doorgeven.

KRIJG MEER OPSLAGRUIMTE TERUG 
Ook slim bedacht is Google’s manier om meer opslagruimte van je smartphone of tablet terug te winnen. Android 12 bestudeert voortdurend welke apps en games jij op je toestel geïnstalleerd hebt en hoe vaak je die gebruikt. Van apps die je al een tijd niet geopend hebt, verwijdert de software de tijdelijke opslag. Ook worden die apps in een soort slaapstand gezet, zodat ze minder stroom verbruiken. Natuurlijk kun je zo’n app gewoon openen, waarna hij binnen een paar seconden weer helemaal werkt. Als je een app echt een tijd niet gebruikt, suggereert Android 12 je om hem te verwijderen. 

03 android12
VOUWBARE SMARTPHONES 
Een andere noemenswaardige verbetering in Android 12 is interessant voor vouwbare smartphones en tablets. Daar zijn er nu nog weinig van: eigenlijk bieden alleen Samsung (Z Flip en Z Fold) en Motorola (razr) een handvol prijzige modellen aan. Google maakt de software beter geschikt voor deze toestellen, maar vooral voor toekomstige producten. Er zijn bijvoorbeeld sterke aanwijzingen dat Google zelf ook twee verschillende typen vouwbare smartphones ontwikkelt en die in 2022 wil uitbrengen. 
Op een vouwbare smartphone werkt Android 12 beter dan Android 11, omdat de software in zijn geheel slimmer omgaat met de verspringende schermruimte als het toestel in- en uitklapt. Ook heeft Google technische verbeteringen doorgevoerd, zodat apps en games automatisch het juiste schermformaat gebruiken. 

SMARTPHONE ALS AFSTANDSBEDIENING 
In de Android 12-software vind je nog veel meer kleinere verbeteringen. Zo kun je in Android 12 de Google Assistent-spraakassistent starten door even de aan- en uitknop van je toestel in te drukken. Handig, maar veel merken hebben deze functie al in Android 11 ingebouwd. Als dat ook op jouw smartphone of tablet het geval is, verandert Android 12 hier dus niets aan. 
Echt nieuw is de mogelijkheid om je Android 12-telefoon te gebruiken als afstandsbediening voor je televisie die op Android TV-software draait. Op je smartphone kun je met je vingers navigeren, wachtwoorden typen en zoeken naar films. Dat werkt gebruiksvriendelijker dan met de afstandsbediening, zo heeft ook Google vastgesteld. Natuurlijk kun je de afstandsbediening ook gewoon blijven gebruiken. te kiezen en Licht of Donker te selecteren.
04 android12CHROMEBOOK EN VEILIGHEID 
Een andere prettige verbetering is dat een Android 12-smartphone of -tablet beter samenwerkt met een Chromebook dan een Android 11-toestel. Chromebooks zijn laptops met Google’s Chrome OS en winnen aan populariteit. Met een Android 12-toestel synchroniseren foto’s en video’s sneller met je Chromebook en hoef je dus minder lang te wachten om een gemaakte foto op je laptop te bekijken. 
Ook interessant is dat Google vaker kleinere beveiligingsupdates beschikbaar gaat stellen via zijn Play Store-appwinkel. Zo kan Google jouw smartphone of tablet automatisch en snel updaten zonder tussenkomst van de fabrikant van je toestel. Google stelt ook elke maand een beveiligingsupdate beschikbaar aan fabrikanten, maar die zijn niet verplicht om die maandelijks naar jouw apparaat uit te rollen. Hoe vaker en sneller jouw toestel geüpdatet wordt, hoe veiliger hij in gebruik is. 

ANDROID 12-UITROL IS GESTART 
Zoals gezegd heeft Google Android 12 net beschikbaar gesteld aan fabrikanten, die hun smartphones en tablets nu kunnen updaten. Hoe dat precies gaat gebeuren, is niet te voorspellen. Fabrikanten bepalen namelijk 05 android12
grotendeels zelf welke apparaten ze updaten en wanneer en in welke volgorde ze dat doen. Moderne smartphones en toestellen krijgen Android 12, maar voor oudere modellen is dat onzeker. Als je twijfelt of jouw apparaat in aanmerking komt voor een Android 12-update, kun je het beste navraag doen bij de fabrikant. 
Vanaf deze maand zullen steeds meer nieuwe smartphones en tablets uit de doos al op Android 12 draaien. Dat is fijn, omdat je met zo’n toestel meteen profiteert van alle verbeteringen en vernieuwingen en niet hoeft te wachten tot het merk de software-update beschikbaar stelt. 

HUAWEI EN ANDROID 12 
Goed om te benadrukken is dat alle fabrikanten van Android-smartphones en -tablets toegang krijgen tot Google’s Android 12. Toch lijkt het er sterk op dat Huawei de software-update niet beschikbaar gaat stellen voor zijn bestaande toestellen. Dat is slecht nieuws voor gebruikers van een Huawei-smartphone. De reden is dat de fabrikant sinds mei 2019 op een zwarte lijst staat van de Amerikaanse overheid en daarom niet mag samenwerken met Amerikaanse bedrijven. De VS verdenken Huawei namelijk van spionage voor China - iets waar nog steeds geen officieel bewijs voor is geleverd. Omdat Google een Amerikaans bedrijf is, krijgt Huawei geen toegang tot de volledige Android 12-versie en bijbehorende ondersteuning van Google. De open Android-versie die Huawei wél mag gebruiken, mist Google-software en is lastig te updaten. Huawei is daarom overgestapt op zijn eigen Harmony OS-software, dat geen Android is. Voor Huawei-gebruikers is de introductie van Android 12 dus minder relevant. 

07 android12