Onlangs kondigde Oppo de Imaging Neural Processing Unit (NPU) aan onder de naam MariSilicon X. Deze NPU levert uitstekende prestaties voor Oppo Find X-smartphones, ondermeer dankzij laag energieverbruik en geen kwaliteitsverlies voor de rekenkracht bij Oppo's AI algoritmen.

De MariSilicon X is gebouwd op 6nm-procestechnologie en combineert een NPU, ISP en multi-tier geheugenarchitectuur. Hierdoor worden er hoogwaardige en energie-efficiënte prestaties geleverd. Dit zorgt ervoor dat RAW-verwerking mogelijk is zonder het verlies van kwaliteit voor het vastleggen van hoogwaardige 4K AI Night Video met live previews.

Snelheid
De NPU van MariSilicon X levert 18 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS). Dit biedt voldoende rekenkracht om OPPO’s AI-algoritmen te ondersteunen. Daarnaast levert het topprestaties met laag batterijverbruik dankzij de hoge energie-efficiëntie van 11,6 TOPS per watt.
Verder is de NPU voorzien van een speciaal Tera bps-geheugensubsysteem. Hierdoor wordt er geen geheugen beperkt wanneer de MariSilicon X gebruikmaakt van de NPU-rekenkracht. De tijd die nodig is voor het kopiëren van gegevens tussen opslag- en verwerkingseenheden wordt hiermee verkort. Bovendien bevat de MariSilicon X DDR een extra bandbreedte van maximaal 8,5 GB/s. De multi-tier geheugenarchitectuur minimaliseert vertragingen en vermindert stroomverbruik.
Tot slot kan de MariSilicon X tot 20 keer sneller presteren dan de OPPO Find X3 Pro wanneer de AI-algoritme voor ruisonderdrukking wordt toegepast. Het kan daarnaast 4K AI Night Video’s opnemen door helderheidsverbeteringen op elke frame in real-time uit te voeren.

OPPO Marisilicon x specificaties

ISP
De MariSilicon X komt met een krachtige ISP waarmee beelden worden vastgelegd met een bereik van 20bit 120db, wat overigens vier keer groter is dan dat van de OPPO Find X3 Pro. Dergelijke beelden bieden een contrastniveau van 1 miljoen:1 tussen de helderste en donkerste delen van het beeld, resulterend in realistischere beelden.

Real-time RAW verwerking
Dankzij de grote rekenkracht en een hoge datadoorvoer maakt MariSilicon X het mogelijk om direct 4K AI-verwerking en 20bit HDR-fusie op pixelniveau uit te voeren op het gebied van RAW. Door te werken met originele beeldgegevens, kan MariSilicon X een signaal-ruisverhouding van 8 dB voor beelden bereiken.

RGBW Pro Mode
Met het Dual Image Pipeline-ontwerp en 2-voudige RAW-supersampling benut MariSilicon X ook de voordelen van OPPO’s RGBW-sensor. Door scheiding en fusie van RGB en witte signalen te ondersteunen, leidt dit tot een 8.6dB-verbetering van de signaal-ruisverhouding en een 1,7-voudige verbetering van de textuurkwaliteit. Objecten komen op deze manier veel beter tot uiting in zowel foto’s als video’s.

Ontwikkeling 4K AI Night Video
De krachtige prestaties en hoge energie-efficiëntie van de MariSilicon X activeren AI-algoritmes voor ruisonderdrukking om helderdere en scherpere video’s mogelijk te maken. MariSilicon X biedt ook een groter dynamisch bereik en kleurrijkere beelden. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om 4K AI HDR Night Video te verwerken in Android smartphones.

Beschikbaarheid
OPPO lanceert MariSilicon X in het eerste kwartaal van 2022 op de Find X-serie

OPPO Marisilicon x Find X series