Inmiddels zijn in negen van de tien huishoudens gemiddeld vier slimme apparaten, maar ze zijn wel kwetsbaar voor internetcriminelen. Houd je software-updates daarom up-to-date om ze optimaal te beschermen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zet opnieuw de campagne 'Doe je updates' in om de Nederlanders erop te attenderen hun slimme apparaten regelmatig te updaten (actualiseren), zodat het moeilijker is voor internetcriminelen om een ingang te vinden tot de data.

Internetcriminelen kunnen al via één apparaat bestanden versleutelen, data of foto’s inzien of met je meekijken/ -luisteren tijdens het thuiswerken. Volgens eerder onderzoek van het EZK blijkt dat acht op de tien mensen zich ervan bewust te zijn dat ze op deze manier gehackt kunnen worden. Meer dan 50 procent van de Nederlanders vergeet toch updates uit te voeren of stellen ze uit.
In 2024 moeten slimme apparaten uitgerust zijn met sterke wachtwoorden. Dit betekent dat de gebruiker eerst een sterk wachtwoord moet instellen, zodat hij het apparaat kunt gebruiken. Ook moeten de producten onder meer software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken, opgeslagen persoonlijke en financiële gegevens afschermen en de consument de mogelijkheid geven om deze data te beheren en te verwijderen. Producten die hier niet aan voldoen, zijn straks op de gehele EU-markt verboden.

Interessante slimme apparaten voor hackers
Er zijn een aantal slimme apparaten die extra interessant zijn voor internetcriminelen om te hacken. Dit zijn ze op een rijtje:
- slimme (beveiligings)camera: zodra hackers toegang hebben tot de camera’s, kunnen ze in de gaten houden of je thuis bent of niet en wanneer ze dus kunnen inbreken.
- router: alle slimme apparaten zijn uiteindelijk verbonden met de router. Wanneer de hackers hier toegang tot hebben, krijgen ze toegang tot je gehele netwerk.
- slimme deurbel: ook via dit apparaat kunnen ze net zoals bij de camera met jou en je omgeving meekijken.
- babyfoon: zorg net zoals bij andere apparaten dat dit apparaat altijd up-to-date is om te voorkomen dan ongewenste mensen kunnen meekijken.

Updates controleren
Je krijgt niet altijd een melding als er een update klaarstaat voor je slimme apparaat. Daarom is het belangrijk om dit zelf in de gaten te houden. Ga hiervoor naar de besturingsapp van het slimme apparaat, na het maken van verbinding met het apparaat. Kijk in de app bij Instellingen en klik op Updaten. Nu worden de updates uitgevoerd. Kijk of er een mogelijkheid is om met het desbetreffende apparaat in te stellen om automatisch nieuwe updates in te stellen. Indien het niet mogelijk is, is het handig om in je agenda te noteren dat je per twee maanden even kijkt of er een nieuwe update is.

Laat je niet hacken, blijf je updates checken
De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel mensen aan te zetten hun slimme apparaten te updaten. De campagne is te zien via onder andere online video’s en advertenties. Begin volgend jaar zullen ethische hackers ook laten zien hoe makkelijk een slim apparaat te hacken is als er geen updates worden doorgevoerd. Voor meer informatie over de campagne en tips voor het beveiligen van verschillende slimme apparaten ga je naar doejeupdates.nl.

Slimme apparaten in huis