Apple presenteerde onlangs zijn nieuwste MacBooks Pro in een 14inch en 16inch uitvoering. Lees hier de review of deze Apple MacBooks Pro interessant voor je zijn.

Vorig jaar verraste Apple al iedereen met de enorme prestaties van de M1-processor in de goedkoopste Macs. Die M1-processor was namelijk al 2x sneller dan de 16inch MacBook Pro met Intel-processor. Met de lancering van de nieuwe 14- en 16inch MacBook Pro gaat Apple daar nog eens ruim overheen. Met de M1 Max-processor en 64GB werkgeheugen is ons testmodel zelfs tot 4x zo snel! Met 7,4 GB/s worden gegevens 2x sneller weggeschreven naar de SSD-opslagruimte. Doordat Apple nu in bijna elke Mac eigen chips gebruikt die zijn afgeleid van mobiele iPhone- en iPad-chips, kun je nu op de nieuwste Macs ook een aantal iPhone- en iPad-apps draaien en heb je geen wachttijd meer bij het ontwaken van je Mac.
Met de M1-processor moest de concurrentie al stevig aan de bak. Met deze nog snellere processors zal het marktaandeel van Apple waarschijnlijk nog wel even doorstijgen.

Apple MacBook Pro 1
De 14- en 16inch MacBook Pro zijn dikker en hebben extra poorten

Krachtige prestaties
De processors van Apple bevatten drie verschillende soorten cores (kernen) die gericht zijn op zuinig gebruik, prestaties en grafische taken met een gedeeld werkgeheugen. Omdat dit gedeelde geheugen binnen dezelfde SOC (system on a chip) zit, is het razendsnel en kun je dit geheugen later niet uitbreiden. Het grote voordeel van dit “unified” RAM is dat je geen data hoeft te kopiëren tussen CPU en GPU. De hogere prestaties van de M1 Pro en M1 Max zijn mogelijk gemaakt door meer prestatie en grafische cores toe te voegen.
Met name grafisch zijn de prestaties indrukwekkend door de hoge 256bits toegang en meer grafische cores. De M1 Pro heeft 16 cores en 204 GB/s datasnelheid. De M1 Pro Max heeft maximaal 32 cores en 408 GB/s datasnelheid, wat maar liefst 6x sneller is dan bij de eerste M1-processor! In de zuinigste stand draaien de processors maar op 1 core en zijn dan nauwelijks sneller dan de M1-processor. De M1 Max blinkt vooral uit bij het gelijktijdig uitvoeren van meerdere zware taken.

Apple MacBook Pro processor 2a
De M1 Pro- en M1 Max-chips zijn krachtiger met extra cores en geheugen

Met Affinity Photo presteert de M1 Max-processor zelfs beter dan de € 7000,- kostende AMD Radeon Pro W6900X grafische processor. Dit komt voor een deel omdat deze software is geoptimaliseerd voor de Apple-chips. Veel zware games zijn nog niet geoptimaliseerd voor Apple-hardware, waardoor fervente gamers nu nog vaak kiezen voor een Windows-computer.
Met ProRes Video zijn de nieuwe MacBooks zelfs tot 10x sneller. Op de Intel Macs werd alles gedaan op de processor. Op de M1 Max vindt de grafische verwerking plaats in speciaal hiervoor gemaakte ProRes-versnellers. Het exporteren van een video verloopt op een M1 Max zelfs sneller dan op een ca. € 50.000 kostende Mac Pro met 28 cores!

Apple MacBook Pro Final Cut Pro 3
In Final Cut Pro duurt het exporteren van een ProRes-video nog maar heel kort

De M1 Max is sneller dan de M1 Pro, omdat de grafische cores daar apart zijn ingericht voor coderen of decoderen. Tijdens een demo van Apple die we als HCC!apple hebben bijgewoond, liet Apple zien hoe krachtig deze M1 Max-processor is: op batterij en 60% belasting van de processor werden tegelijk 8 video’s in een 8K-resolutie gerenderd of 1500 geluidstracks tegelijk bewerkt en verwerkt. Je hebt met deze machine de mogelijkheden in huis waar je vroeger een complete studio voor nodig had. En dat alles met een uiterst draagbaar en compact apparaat. In dat licht is het de investering meer dan waard!
Het aantal mensen dat deze enorme snelheid echt nodig heeft, is echter niet zo heel groot. Een snellere rendertijd is fijn, maar daar heb je maar kort voordeel van. Een ander verschil tussen beide processoren is de ondersteuning voor externe schermen: de M1 Pro kan 2 externe schermen aan en de M1 Max biedt ondersteuning voor 4 schermen.

Mini-LED ProMotion-scherm
Het contrastrijke Mini-LED-scherm met Promotion is een andere grote verbetering. Met de standaardscherm instelling “Apple XDR Display” worden HDR-beelden heel helder weergeven tot 1600 nits. Gewone beelden worden echter meestal gewoon weergegeven op maximaal 500 nits. Achter het Mini-LED-scherm zitten tienduizend kleine LED’s verdeeld over 2500 kleine dimzone's. Net als met een OLED-scherm heeft het beeld een groot contrast en is zwart ook echt diepzwart. Het scherm oogt zelfs nog iets beter dan Apple’s Pro Display-scherm dat meer dan € 5.000,- kost.
Het ProMotion-scherm kan automatisch schakelen tussen 24 en 120 Hz. Bij films wordt er teruggeschakeld naar 24 Hz, waarmee minder stroom wordt verbruikt. Ook kun je kiezen voor een vaste frequentie (47,95 Hz, 48 Hz, 50 Hz, 59,94 Hz of 60 Hz).
Wat in het scherm ook opvalt is de notch, een camera-uitsparing bovenaan het scherm waardoor Apple de rand smaller kon maken. In de Notch ontbreekt Face-ID, omdat Apple vindt dat bij een laptop Touch ID gemakkelijker is omdat je handen toch al verbonden zijn met het toetsenbord. Als je toch niet kunt wennen aan die notch, kun je de hele bovenstrook zwart maken met het gratis Topnotch-tooltje waardoor die camera-uitsparing niet meer opvalt. De knoppen kun je in deze balk nog wel gewoon gebruiken (zie afbeelding).

Apple MacBook Pro topnotch 4
De camera-uitsparing kun je eenvoudig verstoppen met de gratis Topnotch

Omdat de bovenste rij het scherm iets groter maakt, verlies je met deze zwarte strook geen ruimte. Ook in screenshots zie je niets terug van de notch. Net als het zwarte logo op de achterkant van het scherm is de notch ook een soort herkenningsteken dat je werkt op de nieuwste MacBook Pro.
De camera aan de voorkant is nu goed voor een full-hd-resolutie van 1080p, de vorige MacBook Pro had slechts een 720p-camera. Bijzonder is dat de Center Stage functie ontbreekt die Apple wel heeft toegevoegd aan de goedkoopste iPad.

Krachtig ruimtelijke geluid
De zes speakers zijn veel beter dan de speakers in eerdere MacBooks. Ze produceren een rijk diep geluid met 80% meer bas en zijn krachtig genoeg om een kamer te vullen met ruimtelijk geluid. Het geluid lijkt daarbij niet alleen vanuit de laptop zelf te komen. Samen met Dolby Vision en Dolby Atmos-geluid heb je een soort mini-bioscoop in je laptop.

Apple MacBook Pro aansluitingen 5

Meer aansluitingen
Al jaren is er bij Apple een trend dat computers alsmaar dunner worden en minder aansluitingen krijgen. Dit moest je dan zelf maar oplossen met een dongle of een aantal verloopstekkers. Het is daarom heel verrassend dat Apple de 14- en 16-inch MacBook Pro weer iets dikker heeft gemaakt en er extra poorten zijn toegevoegd. Voor professionele gebruikers die veel werken met randapparaten, is dit een uitkomst. Naast drie snelle Thunderbolt 4-poorten tref je ook een HDMI 2.0 en een sd-kaartaansluiting die geschikt is voor Ultra High Speed (UHS-2)-kaartjes. Verder is er een koptelefoonaansluiting die geschikt is om zonder dongle professionele hoofdtelefoons aan te sluiten. De ingebouwde microfoon werkt beter, doordat je nu ook ruis en achtergrondgeluid kunt wegfilteren. Om een professionele microfoon aan te sluiten, heb je nog wel een dongle nodig. Ook als je gebruik wil maken van een extern adaptive sync-scherm met een variabele ververssnelheid (refresh rate), heb je nog een Thunderbolt naar Displayport-dongle nodig.
Verder gebruiken de nieuwe MacBooks weer de oude vertrouwde toetsenbordtechniek en ontbreekt de Touch Bar.

Grote accuduur
Prettig is verder dat het veel gemakkelijker is om zelf de accu te vernieuwen, bijzonder is de terugkeer van een magnetische MagSafe 3-aansluiting. Hierdoor blijft je laptop staan als iemand struikelt over je oplaadkabel. Met de 96W-oplader kun je de accu in 30 minuten voor de helft opladen. Voor de 16inch versie heb je daarvoor de 140W-oplader nodig.
Hoe snel je via een usb-c-kabel kunt laden, is niet duidelijk. Apple meldt dat via de nieuwe MagSafe 3-aansluiting je MacBook Pro het snelste kunt opladen. In het algemeen kun je een MacBook beter niet doorlopend aansluiten op een stroomkabel. Deze nieuwste 14- en 16inch MacBook Pro zijn echter zo gemaakt dat ze daar wel goed tegen kunnen.
Een sterk punt aan de nieuwe MacBook Pro-modellen zijn de lange accuduur en de goede prestaties met de ingebouwde accu. De accuduur van de 14inch Macbook Pro is 12 uur en 35 minuten. De 16inch MacBook Pro kun je 16 uur en 34 minuten gebruiken, wat 5 uur langer is dan laatste MacBook met Intel-processor.
Door de hogere prestaties wordt de onderkant van de MacBook Pro best wel warm. Daardoor slaat de ventilatiekoeling in de 14- en 16 inch MacBook Pro wat sneller aan dan bij 13inch MacBook Pro. Dit is echter niet storend en houdt ook weer snel op na een zware taak. Alleen op de 16inch MacBook Pro is er een High Power mode beschikbaar met extra koeling, waardoor de processors langer in de hoogste stand kunnen draaien. In macOS Monterey kun je van alles instellen bij gebruik met batterij of netstroom (zie afbeelding).

Apple MacBook Pro battery 6
Deze instellingen zorgen voor optimaal opladen en een zuinig gebruik

Windows draaien op een MacBook Pro met M1-processor
Het was in het verleden mogelijk om bijvoorbeeld via Bootcamp op een Intel-Mac ook Windows te draaien. Een deel van het geheugen werd dan gebruikt als Windows-partitie. Ook kan via software Windows virtueel worden geïnstalleerd. Op Macs met een M1-processor kan het alleen nog maar virtueel via bijvoorbeeld Parallels. Onze ervaring hiermee is positief met Windows 10 en ook Windows 11 is prima te configureren. Let er hierbij wel op dat je de ‘ARM-versie’ gebruikt, het is immers geen Intel-Mac meer. Microsoft levert de ARM-versie onder voorwaarde van deelname aan het Microsoft Insider Program. Nadat je Windows zo hebt geïnstalleerd, kun je alle ‘normale’ Windows-software installeren.

Apple MacBook Pro Windows 11 update
Windows 11 Update virtueel via Parallels op een MacBook Pro met M1-processor

Conclusie
De 14- en 16inch MacBook Pro zijn uiterst krachtige laptops voor zware creatieve taken met een schitterend Mini-LED ProMotion-scherm. Voor de meeste gebruikers volstaan de basisconfiguraties met een M1 Pro-processor. Als je de extra grafische kracht niet echt nodig hebt, kun je beter niet kiezen voor de M1 Max-processor. De extra grafische cores verbruiken namelijk altijd iets meer stroom. Als je geen zware taken verricht met je computer, dan hebben de € 1000,- en € 800,- goedkopere MacBook Air en 13inch MacBook Pro de beste prijs-kwaliteitverhouding. De MacBook Air M1 is voor de meeste gebruikers al krachtig genoeg en is daarom de meest verkochte laptop van Apple. In onderstaande tabel kun je de verschillende MacBooks goed met elkaar vergelijken. De aanbevolen versies zijn vet gemaakt. De rode opties zijn wat aan de prijzige kant.

Apple MacBook Pro
4 en half sterren

Pluspunten
+ Mini-LED-scherm met ProMotion
+ geweldige prestaties
+ meer aansluitingen
+ erg goed geluid
+ snel laden en lange accuduur

Minpunten
- € 800,- duurder dan 13inch MacBook Pro
- hoge prijs extra geheugen
- alleen HDR-weergave boven 500 nits
- camera zonder Center Stage-functie

14inch MacBook Pro vanaf € 2.249,-
16inch MacBook Pro vanaf € 2.749,-

Frits Hamann en Bert van Dijk
Vrijwilligers apple.hcc.nl

 

MacBook Air

13 inch MacBook Pro

14 inch MacBook Pro

16 inch MacBook Pro

Scherm

13,3” 60 Hz 366 nits

2560 x 1600

13,3” 60 Hz

435 nits

2560 x 1600

14,2” 120 Hz 1000 nits

3024 x 1964

16,2” 120 Hz 1000 nits

3456 x 2234

Accuduur*

14u 41 min

16 u 32 min

14u 8 min

15 u 31 min

Processor

M1 (8 core)

M1 (8 core)

M1 Pro  8/10 cores

M1Pro 10 cores

Geekbench 5*

5962

5925

12477

12683

Grafisch

7 of 8 core M1

8 core M1

14,16 of 32 Core Tot 70% sneller

16 of 32 Core

Tot 70% sneller

Werkgeheugen

8 of 16 GB

8, 16 of 32 GB

16, 32 of 64 GB

16, 32 of 64 GB

Poorten

2 Thunderbolt 3 / USB-C

2 Thunderbolt 3 / USB-C

3 Thunderbolt 4/ HDMI / SD / Magsafe

3 Thunderbolt 4/ HDMI / SD / Magsafe

Gewicht

1,29 kg

1,4 kg

1,61 kg

2,15 kg

Kleuren

Goud, zilver, Space Grey

Zilver, Space Grey

Zilver, Space Grey

Zilver, Space Grey

Touch Bar

Nee

Ja

Nee

Nee

Adviesprijs vanaf

€ 1129

€ 1449

€ 2249 M1 Pro

€ 3209 M1 Max

€ 2749 M1 Pro
€ 3439 M1 Max

Meerprijzen

16 GB € 230

512 GB € 230
1 TB € 460

16 GB 230

512 GB € 230

1 TB € 460

10c CPU  €230

16c GPU  €270

32 GB € 460
1TB €230

2TB € 690

96W lader € 20

24c GPU €230
32c GPU €410
32 GB € 460
1 TB € 230
2 TB € 690
+ 140W oplader

 

* Metingen bron Tomshardware