Wil je als Apple-gebruiker optimaal gebruikmaken van een slimme tv, dan kun je je kiezen voor een ingebouwde AirPlay 2 of een Apple TV. Een veel goedkoper alternatief is de ROKU Express 4K, een nieuw tv-streamkastje waarmee je alles wat je ziet op je iPhone, iPad of Mac ook zichtbaar maakt op het grote tv-scherm.

Slimme tv's worden na enkele jaren steeds minder slim. Apps krijgen dan geen updates meer en worden dan vaak onbruikbaar. De televisie zelf is dan nog wel jaren te gebruiken. In plaats van een nieuwe smart-tv met ingebouwde AirPlay 2 of een Apple TV te kopen, is het voor Apple-gebruikers veel goedkoper om voor een paar tientjes een ROKU Express 4K aan te schaffen. Net als met de veel duurdere Apple TV kunnen zij dan alles wat zij zien op hun iPhone, iPad of Mac, ook zichtbaar maken op het grote tv-scherm. Dit nieuwste tv-streamkastje van ROKU is sinds kort gelanceerd in Duitsland en via amazon.de daarom nu ook in Nederland te bestellen. In de aanloop naar Black Friday was de ROKU Express 4K al even te koop voor slecht € 24,99 bij Amazon. De HD-versie werd op Amazon zelfs verkocht voor maar € 14,99. Daarmee zijn dit de voordeligste alternatieven voor de Apple TV die je op dit moment kunt kopen. Voor minder dan de prijs van een HDMI-adapter koop je nu bij Amazon een ROKU-streamer met veel meer mogelijkheden.

ROKU Express 4K 1

Voor een paar tientjes kun je alles van je iPhone, iPad of Mac laten zien op je 4K-tv

Goedkoopste Apple TV-alternatief
Er zijn veel van dit soort streaming tv-kastjes en -sticks. Het grote verschil is dat alleen ROKU op hun producten ook AirPlay 2 ondersteunt. Ten opzichte van de Apple TV mist deze ROKU-streamer ondersteuning voor Apple Muziek en de gamedienst Arcade, maar kun je via ROKU wel alles in 4K HDR-kwaliteit draadloos afspelen op je tv. Verder ondersteunt deze ROKU geen Dolby Vision, Dolby Atmos en kun je met deze goedkope versies niet met je stem opdrachten geven. ROKU verkoopt deze nieuwe snelle 4K-streamer (met daarin dezelfde processor als in de duurste Ultra-versie) wel in een iets duurdere 4k+ versie met een iets luxere afstandsbediening, volumeregeling via je tv stemondersteuning die bij de Duitse Amazon helaas nog niet te koop was. De afstandsbediening heeft 4 handige snelkeuzeknoppen voor Netflix, Apple TV, Spotify en Rakuten. Dit zijn vaste knoppen die je niet kunt koppelen naar een andere service. ROKU verkoopt voor ongveer 3 tientjes ook een ROKU Voice Remote Pro met een oplaadbare accu, stembediening en twee knoppen die je wel zelf kunt koppelen met een service.

ROKU Express 4K 2

De ROKU Express 4K is het goedkoopste Apple TV-alternatief

Veel extra mogelijkheden
De ROKU Express 4K wordt compleet geleverd met HDMI-kabel een mini-usb-kabel en oplader. Als je tv beschikt over een usb-uitgang, heb je die oplader vaak niet nodig. Via de 802.11AC Dual band Wifi komt alles vlot op het scherm. Ook prettig is dat je een ethernetadapter kunt aansluiten op de mini-usb-poort om gebruik te maken van een bedraad netwerk. Als die ethernetadapter ook een usb-aansluiting heeft, kun je ook content vanaf een usb-stick laten zien. Verder levert ROKU een sticker mee waarmee je het kastje onder je tv kunt plakken. Er zijn ook iets duurdere modellen in stickvorm die je onzichtbaar achter in je tv kunt steken. Voordelen van deze nieuwste ROKU-modellen zijn de snelle werking, lage prijzen en de eenvoudige interface. Youtube-filmpjes kunnen afgespeeld worden in 4K-kwaliteit met 60 frames per seconde. Apple TV, Spotify en Netflix werken ook uitstekend. De apps kun je in een door jou gewenste volgorde plaatsen. Jammer is dat door geo-blokkade in Nederland een aantal kanalen zoals het gratis eigen ROKU kanaal nog niet beschikbaar is.

ROKU Express 4K 3
Alle ROKU-producten ondersteunen Airplay 2 en Apple HomeKit

Afstandsbediening op je iPhone en Apple Watch
Er zijn enorm veel afstandsbedieningapps voor ROKU-streamers. Omdat de officiële ROKU-app met spraakondersteuning niet aanwezig is in de Nederlandse AppStore, heb ik na enige vergelijking gekozen voor de Rokie-app. Met die app kun je voor € 2,99 van alles nog gemakkelijker bedienen via je iPhone of Apple Watch. Het typen gaat in zo’n app veel gemakkelijker dan letter voor letter kiezen via de afstandsbediening. Op de iPhone werkt het interactieve touchvlak van de Rokie-app erg prettig, maar ook op de Apple Watch kun je alles gemakkelijk vanaf je pols bedienen in 3 verschillende schermen.

Roku Express 4K 4
Ook met je Apple Watch kun je met de Rokie-app van alles op je ROKU bedienen

Bert van Dijk
Vrijwilliger apple.hcc.nl

TIP: Ga naar apple.hcc.nl en ontvang voortaan automatisch elke maand nieuwe iPhone en iPad tips.
Als lid ontvang je dan ook een link naar de twee presentaties wat je nog meer kunt doen met de Apple Watch