De Nederlandse student Jerry de Vos uit Delft wint dit jaar de internationale James Dyson Sustainability Award 2021 met zijn uitvinding de Plastic Scanner. Met meer dan 2,000 inzendingen uit 28 landen is de uitvinding van Jerry gekozen tot de beste duurzame uitvinding van 2021.

Plastic afval is een wereldwijd probleem. Industrieel Ontwerpen student Jerry de Vos (TU Delft) besloot dit probleem aan te pakken in zijn Master Afstudeerproject “Plastic Identification Anywhere” en wint hiermee de JDA duurzaamheidsaward. Jerry’s missie is om de plasticsoep op alle niveaus aan te pakken, door verbeterde recycling.

Plastic scanner
De draagbare plastic scanner maakt identificatie van plastic ter plekke mogelijk met als doel recycling te versimpelen en plasticvervuiling drastisch te verminderen. Student Jerry de Vos (TU/Delft) slaagt erin de infraroodreflectie technologie van grootschalige plastic sorteerprocessen in een simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat te vertalen zodat het overal beschikbaar is. Met de Plastic Scanner wint Jerry dit jaar de internationale duurzaamheidsprijs James Dyson Award 2021.

Het probleem
Per jaar belandt er 11 miljoen ton plastic in de zee en dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Jerry’s missie is om deze plasticsoep op alle niveaus aan te pakken, ook door verbeterde recycling. Wereldwijd wordt nu slechts 14 procent gerecycled, hoewel theoretisch gezien bijna alle soorten plastic gerecycled kunnen worden. Veel plastic wordt niet gerecycled (en ingezameld), omdat het recyclen ingewikkeld en daarmee economisch onrendabel blijft. Ook is er in veel landen geen goede infrastructuur voor recycling.

De oplossing
Om recycling te versimpelen en plasticvervuiling te verminderen, heeft Jerry de Vos voor zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft een oplossing bedacht. Veel van het plastic uit de oceanen komt uit lage- en middeninkomenslanden, waar er vaak handmatig en met het blote oog plastic gesorteerd wordt. Dit kost veel tijd en geld en kan erg foutgevoelig zijn. Als vrijwilliger voor Precious Plastic zag hij de negatieve impact van plasticvervuiling en de knelpunten die worden veroorzaakt wanneer plastic niet (juist) wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. De draagbare plastic scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.
Door een voordelig, draagbaar en goedkoop te ontwikkelen scanner wil Jerry in landen waar nog veel handmatig gesorteerd moet worden een voorsprong bieden op het gebied van plasticrecycling om beter en meer te recyclen. De plastic scanner stelt zo iedereen in staat om op de juiste manier plastic te identificeren en te sorteren, waardoor een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic overal ter wereld wordt overwonnen.

Hoe werkt het?
Jerry ontwikkelde de draagbare plastic scanner met behulp van nabij-infrarood spectroscopie, een technologie waarmee meer dan 75% van de kunststoffen die in het dagelijks leven worden gebruikt gecategoriseerd kunnen worden. Het apparaat dient als een open-sourceproject, waarvan de componenten lokaal kunnen worden ingekocht en geproduceerd. De plastic scanner helpt zo de kunststoffen correct te scheiden voor een betere kwaliteit van de eindproducten voor hergebruik.

James Dyson Award plastic scanner in artikel 1