iOS 15 voor de iPhone is eindelijk beschikbaar! Lees hier de beste vernieuwingen van deze grote software-update.

Onder redactie van Rob Coenraads

iPhone 12 Mockup 13 2

iOS 15 wordt dé iPhone-update van 2021! Tijdens de eerste presentatie van het besturingssysteem op Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC werd er zo’n drie kwartier gesproken over alleen al iOS 15. Er zijn presentaties van Apple geweest die al met al korter waren. Er was dan ook heel wat om aan te kondigen. Er zijn grote veranderingen aanstaande voor FaceTime, de Niet storen-functie evolueert door naar Focus en je notificaties worden eindelijk weer leuk. 

BESCHIKBAARHEID 
iOS 15 is vanaf half september gratis te downloaden op de daarvoor geschikte iPhones. Er is goed nieuws: álle iPhones die geschikt zijn voor iOS 14, kunnen worden geüpdatet naar iOS 15! Dat betekent dat iPhone 12 Wit78 1 2je een iPhone 6s (2015) of nieuwer nodig hebt. Ja, ook de eerste iPhone SE kun je dus nog updaten! Wij nemen de vernieuwingen van deze grote software-update graag met je door. 

FOCUS OP WAT NU BELANGRIJK IS 
Wordt jouw aandacht ook steeds opgeslokt door je iPhone? Focus is het toverwoord! Als je je ergens op moet concentreren of juist wilt ontspannen, zorgt Focus ervoor dat meldingen en apps gefilterd worden. Zie het als een minder rigoureuze variant van Niet Storen. Je kunt verschillende focussen activeren, zoals Werken, Autorijden of Persoonlijk – of configureer er zelf een. Je houdt er meldingen mee stil, voorkomt afleiding door apps en laat je contacten weten dat je even niet beschikbaar bent. Maar staat bijvoorbeeld de focus Werken aan? Dan ben je wel beschikbaar voor collega’s.
Je kunt zelfs speciale beginschermen inrichten met daarop alleen de apps en widgets die je écht nodig hebt tijdens de  betreffende Focus. Activeer je een Focus op je iPhone, dan werkt dat door op je iPad en Mac. Wat ons betreft is Focus veel beter toepasbaar dan het huidige Niet Storen, dat maar twee standen kent: aan of uit.

iPhone 12 Wit3 2WAT IS ER GEDEELD MET JOU? 
Berichten is de plek om informatie uit te wisselen met contacten, maar vervolgens is het lastig om alles terug te vinden. Zaken die met jou gedeeld worden, verschijnen vanaf iOS 15 in de speciale Gedeeld met jou-sectie in de corresponderende app. Zo vind je linkjes terug in Safari, foto’s in Foto’s, liedjes of afspeellijsten in Muziek, et cetera. Vanuit die apps kun je meteen ook reageren. Ook leuk: als iemand meerdere foto’s met je deelt in Berichten, dan verschijnen deze als een stapeltje waar je doorheen kunt vegen.  

FACETIME WORDT JE FAVORIETE VIDEOBEL-APP 
De laatste tijd zijn videobel-apps - om welbekende redenen - bezig aan een stevige opmars, en daarom vond Apple het nodig om FaceTime eens grondig onder handen te nemen. Het was natuurlijk mooier geweest als deze nieuwe functies een jaar geleden er al waren geweest, want de strijd met de Zooms en Teams van deze wereld lijkt inmiddels een gelopen race. Maar beter laat dan nooit: FaceTime wordt hiermee in één keer volwassen. 
Apple werkt met iOS 15 om te beginnen de grootste FaceTime-frustratie uit de weg. Het was altijd Apple-only, maar nu kun je ook ‘facetimen’ met mensen die een Android-telefoon of een Windows-computer hebben. Je nodigt deelnemers gewoon uit via een linkje dat ze kunnen openen in hun browser. Maar Apple pakt verder uit. Zo wordt het veel gemakkelijker om je scherm te delen met je gesprekspartners of om samen dezelfde audio te beluisteren. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! En dankzij de nieuwe en rustige rasterweergave zie je iedereen overzichtelijk in beeld. 

iPhone 12 Wit2 2 iPhone 12 Wit5 2 iPhone 12 Wit12 2

                icSP iPad iPhone cover 2  
          

Ledenvoordeel 

Dit artikel komt uit de special Het grote iPad & iPhone boek 2022.
HCC-leden krijgen korting op deze special, kijk hier.

    

Je videogesprekken zullen daarnaast natuurlijker aanvoelen door slimme trucjes met geluid en beeld. Spatial Audio komt naar de videobel-app: is een deelnemer linksboven in het scherm gepositioneerd, danlijkt het stemgeluid ook uit die richting te komen. Voice Isolation laat je stem kristalhelder doorkomen, zonder achtergrondgeluiden. iPhone 12 Wit6 2Wissel je naar Wide Spectrum, dan hoor je juist alle geluiden. Qua geluid zit het dus wel snor en dat geldt ook voor beeld: FaceTime werkt voortaan met de Portret-modus die je al kent uit de app Camera. Je gezicht komt daarbij scherp in beeld, de achtergrond wordt wazig – zo leg je de focus meer op jezelf.

NOTIFICATIES ZIJN WEER LEUK 
Misschien werd je op je iPhone zó overstelpt door alle notificaties, dat je ze uiteindelijk bijna allemaal hebt uitgezet. Zet ze gerust maar weer aan, want in iOS 15 worden ze een stuk behapbaarder. Je iPhone stelt namelijk enkele keren per dag een meldingenoverzicht voor je samen, met daarin de interessantste meldingen, geordend op prioriteit. Overigens worden de echt urgente berichten nog altijd direct afgeleverd. De notificaties zien er straks ook duidelijker uit, met een profielfoto van contactpersonen of een groter app-icoon. 


DRIE SLIMME FUNCTIES VAN FOTO’S 
De app Foto’s profiteert misschien nog wel het meest van de kunstmatige intelligentie van je iPhone, en met iOS 15 is je die wéér een tikkeltje slimmer.

iPhone 12 Wit78 2Ontdek de slimme functies van Foto’s

 1. Perfecte muziek bij je terugblikken 
  Maak je weleens Terugblikken in Foto’s? Van die leuke compilaties van foto’s en video’s met een sfeervol achtergrondmuziekje? Je iPhone zoekt er voortaan zelf een muziekje bij dat perfect bij je herinneringen past, uit de enorme Apple Music-catalogus. Ook leuk: je hebt straks veel meer invloed op de samenstelling van je Terugblikken, zodat ze nog persoonlijker worden.
 2. Livetekst Staat er tekst op een foto?
  Die kan je iPhone voortaan ‘lezen’ en vervolgens afhandelen. Maak bijvoorbeeld een foto van een  telefoonnummer en tik op het nummer om het te bellen. Of kopieer de tekst in zijn geheel, en plak hem in een app als Notities. Het werkt ook met hand geschreven tekst. Google Lens had zoiets al langer, maar beter goed gejat dan slecht bedacht.
 3. Visual Look Up 
  De zoekfunctie in Foto’s is de laatste jaren al veel slimmer geworden. Zoek bijvoorbeeld op ‘bloem’ en je krijgt al je foto’s met bloemen en. Maar iOS 15 doet er nog een schepje bovenop en herkent wat voor bloem het precies is. De iPhone weet je zo van alles te vertellen over de wereld om je heen: over planten, huisdieren, kunstwerken, bezienswaardigheden en boeken.  

iPhone 12 Wit7 2LAAT JE SLEUTELS EN PASJES MAAR THUIS 
Neem jij je portemonnee nog mee als je boodschappen gaat doen? De digitale versies van je pinpas, instapkaarten en klantenkaarten leven allemaal in de app Wallet. In iOS 15 komt daar nog het een en ander bij. Wat dacht je van sleutels? Je voordeur, je kantoor, je hotelkamer: ze zijn straks allemaal te openen met je iPhone – mits de benodigde ondersteuning is ingebouwd. En daar blijft het niet bij: het wordt straks mogelijk om je ID-kaart, rijbewijs of paspoort als digitale versie op te slaan in Wallet. Overigens is dit voor ons nog toekomstmuziek: voorlopig werkt dit alleen nog maar in enkele deelnemende staten in de VS. We praten je bij tegen de tijd dat iOS 20 uit is...

iPhone 12 Wit11 2COOLE WEER-APP 
De app Weer ondergaat van alle apps misschien wel de meest drastische veranderingen. De nieuwe geanimeerde achtergronden geven je direct een indruk van het weer op een bepaalde locatie. Er zijn nu duizenden variaties die wolken, neerslag en de huidige positie van de zon laten zien. Pal daaronder worden de belangrijkste gegevens weergegeven als in een infographic. Zo zie je in één oogopslag wat je mag verwachten. Een erg handige toevoeging zijn de weerkaarten. Deze geven de temperatuur, luchtkwaliteit en neerslag weer. Zoom zo ver in en uit als jij wilt. Open je de Neerslag-kaart, dan kun je ook kiezen voor bewegende radarbeelden: die tonen de loop van buien en de intensiteit ervan. In de toekomst kun je ook nog meldingen ontvangen als het begint te regenen of te sneeuwen, maar die functie wordt eerst getest in onder meer Ierland. Apps als Buienradar en Buienalarm zien de bui al hangen. 

OP ONTDEKKINGSTOCHT IN SAFARI 
Aan Safari zul je in iOS 15 misschien nog wel het meest moeten wennen. Alles is er nog wel, maar het is even zoeken. Wat meteen in het oog springt, is dat de adres- en zoekbalk nu aan de onderkant van het scherm zweeft. Dit maakt het gemakkelijker om je iPhone met één hand te bedienen, bijvoorbeeld als je een webadres invoert. Typen doe je dan gewoon met je duim. Heb je meerdere tabs geopend, dan veeg je zó van de ene naar de andere tab. Ook zijn er tabgroepen om bij elkaar horende tabs in te bewaren. Natuurlijk wordt alles gesynchroniseerd met je Mac en iPad. 

iPhone 12 Wit1 2  
iPhone 12 Wit10 2  

De startpagina van Safari in iOS 15 heeft heel veel weg van Safari zoals we het al een jaartje kennen van de Mac. Je kunt een eigen  achtergrond-afbeelding kiezen en de volgorde van de getoonde onderdelen (zoals Favorieten en Veelbezocht) aanpassen. Of verberg bepaalde items gewoon – een opluchting voor als je niet gecharmeerd bent van de eerder besproken ‘Gedeeld met jou’-functie. Ook geleend van de Mac: extensies van andere apps, om Safari extra functies te geven. De ontwikkelaars van bijvoorbeeld adblockers en passwordmanagers zijn er al druk mee bezig. 

En nog veel meer functies…

 • Orden je notities en herinneringen aan de hand van zelf aangemaakte tags.
 • Bekijk de Exif-data van je foto’s (zoals locatie, tijdstip en camera-instellingen).
 • Drag & drop content vanuit de ene app naar de andere. Sleep bijvoorbeeld een foto naar Notities.
 • Handige nieuwe widgets, bijvoorbeeld voor je favoriete contacten, Zoek mijn en de App Store.
 • Gegevens uit de app Gezondheid kun je eenvoudiger delen met je gezin (of je arts).
 • In Gezondheid kun je trends zien in je bewegingspatroon.
 • Spotlight toont nu rijkere zoekresultaten en is toegankelijk vanaf het vergrendelscherm en het Berichtencentrum.
 • Toegankelijkheid laat je rustgevende achtergrondgeluiden horen, zoals regen, stromend water of oceaan.
 • Maps toont een prachtige interactieve 3D-globe.
 • Oude vertrouwde functies maken een comeback: het loepje om de cursor te bewegen, het selectiewiel voor tijdstippen.
 • Je kunt straks losse beveiligingsupdates downloaden, als je een grote tussentijdse iOS-update niet ziet zitten.
 • Het veegtoetsenbord werkt nu eindelijk in het Nederlands. EERSTE OORDEEL 
iOS 15 is qua vernieuwingen minder in-your-face dan iOS 14 - om de widgets en de Appbibliotheek kon je destijds niet heen. Toch is iOS 15 een fijne update, want wat al goed is, wordt nu beter. FaceTime kan zich eindelijk meten met de andere videobel-apps. Niet storen is uitgegroeid tot Focus, wat veel subtieler is en waardoor je veel sneller geneigd zult zijn om het ook echt te gebruiken. De notificatie-overzichten zorgen ervoor dat meldingen weer leuk in plaats van opdringerig zijn. Door deze veranderingen wil je je iPhone nog vaker gebruiken - of juist minder. Het is aan jou!