Bij het starten van een eigen onderneming moet je denken aan het ontwikkelen van een website, werken vanuit de cloud als ondernemer en het inrichten van je boekhouding met een online tool.

Organisaties werken steeds vaker vanuit de cloud. De pandemie is hier een van de aanjagers van. Medewerkers zijn massaal thuis gaan werken, waarbij overleggen digitaal gevoerd worden. Ook klanten worden vaker digitaal van hulp voorzien. Als startend ondernemer zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo is een website tegenwoordig onmisbaar, wil je onafhankelijk van een locatie kunnen werken aan projecten, enzovoorts. Simpele voorbereidingen maken je een heuse digital nomad als ondernemer! Let wel, dit is logischerwijs alleen mogelijk voor zakelijk dienstverleners, die zelf geen fysieke producten produceren.

Website ontwikkelen voor je onderneming
Een website is onmisbaar in de huidige tijd. Consumenten gebruiken websites om verschillende partijen met elkaar te kunnen vergelijken, om producten online af te nemen, enzovoorts. Het bouwen van een website begint bij het registreren van een domeinnaam en het afnemen van een hostingpakket. Zorg dat de domeinnaam kort en krachtig is. Een consument moet deze makkelijk kunnen herkennen en delen. Daarbij is het belangrijk dat de domeinnaam vertelt wat je bedrijf aanbiedt. Vul de website met content die waarde heeft voor de klant. Er moet een probleem worden opgelost.

Werk vanuit de cloud als ondernemer
Als startende ondernemer wil je de digitale infrastructuur van je bedrijf direct goed inrichten. Voorkom het verlies van cruciale bestanden tijdens een crash van je computer, door direct vanuit de cloud te gaan werken. Cloud opslag wordt door steeds meer partijen tegen een steeds lagere prijs aangeboden. Het is voordeliger dan het kopen van een fysieke harde schijf, met het risico dat zo’n harde schijf defect kan raken, gestolen kan worden of bijvoorbeeld verloren gaat bij waterschade of een brand. Bij het huren van cloud opslag is het belangrijk dit goed te beveiligen. Je wilt voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot je documenten.

Richt je boekhouding in met een online tool
Tot slot is het belangrijk om de boekhouding van je onderneming direct correct in te richten. Dit is het makkelijkst, wanneer je er een online tool voor gebruikt. Er zijn online verschillende tools te vinden. Wenselijk is een koppeling met de website van de fiscus, een koppeling met je bankrekening voor het automatisch importeren van transacties, enzovoorts. Deze tools draaien volledig vanuit de cloud, je hoeft ze niet te installeren op je laptop. De kans op verlies van data is hierdoor ook in je boekhouding zeer klein.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met transip.nl