Jij bent overgestapt van vast bellen naar mobiel. De telemarketeers en oplichters helaas ook. Met deze maatregelen houd je ongewenste telefoontjes effectief tegen.

Alex Wit

Jarenlang was het Bel-me-niet-register een redelijk handige firewall tegen ongewenste telemarketing. Vanaf 1 juli 2021 is Bel-me-niet vervallen en de aangepaste wet voor Telemarketing ingegaan. Die houdt in dat Nederlandse telemarketingbedrijven niet meer mogen bellen naar potentiële klanten zonder hun toestemming, oftewel opt-in. Uitzonderingen zijn bedrijven en organisaties waar je klant van bent of bent geweest. Bij die moet je zelf doorgeven dat je niet meer gebeld wilt worden. Natuurlijk zullen bedrijven uit het buitenland of criminelen zich niet aan deze wet houden. Bovendien liet het Bel-me-niet-register zien dat er in de praktijk weinig handhaving was. De vraag is of dat beter gaat bij deze nieuwe wet. Daarom is het goed te weten hoe je jezelf nog meer kan weren.

    Telefoonspam Afbeelding 4 2  Telefoonspam blokkeren met Truecaller 

 

Blokkeren met apps

Call blocker-apps zijn speciaal gericht op Call blocker-apps zijn speciaal gericht op het blokkeren van ongewenste telefoontjes. Deze apps checken het telefoonverkeer wereldwijd aan de hand van een uitgebreide database met bekende nummers van telemarketeers, spammers en oplichters. Behalve deze nummers blokkeren kun je ook in sommige gevallen zien wie erachter schuilgaat. Een nadeel van deze apps is dat ze je telefoonverkeer in de gaten houden en niet specifiek gericht zijn op Nederland. Populaire call blocker-apps zijn: TrueCaller, Call Control, Call Blocker en Calls Blacklist.

             
 

    Telefoonspam Afbeelding 1 2
  Zet betrouwbare bellers in je contactenlijst 

LET OP VERDACHTE TELEFOONNUMMERS 
Een goed begin om telefoonspam tegen te gaan is ongewenste nummers herkennen. Bedrijven bellen meestal met twee soorten nummers. Het 085-netnummer is niet gebonden aan een regio en wordt daarom veel gebruikt door bedrijven, vooral voor telemarketing. 

Ook populair is bellen met een verborgen of anoniem nummer. Het gaat dan bijna altijd om een bedrijf dat je iets wil verkopen, maar dat graag verborgen houdt totdat je de telefoon opgenomen hebt. 
Let ook goed op de landcode. Staat er aan het begin van het nummer iets anders dan 0031 of +31, dan word je gebeld vanuit het buitenland. Dat gaat in veruit de meeste gevallen om oplichters die je proberen iets aan te smeren of je gegevens of geld willen aftroggelen. Neem bij een onbekend buitenlands nummer nooit op en bel ook niet terug. Er is anders een goede kans dat je aan het lijntje wordt gehouden en daar hoge belkosten voor betaalt.

GEBRUIK JE CONTACTENLIJST 
In de contactenlijst op je smartphone staan de nummers van vertrouwde mensen. Als je deze lijst netjes bijhoudt, heb je meteen een goed filter tegen ongewenste telefoontjes. Om een nummer in de lijst met recente telefoontjes toe te voegen aan je contacten, tik je op een iPhone op de omcirkelde i. Op een Android-smartphone houd je je vinger op het nummer en tik je daarna op Maak nieuw contactpersoon. Voeg het nummer toe aan je contacten met een naam. Voortaan zal die naam verschijnen als je door dat nummer gebeld wordt. Zie je alleen een telefoonnummer? Dan gaat het om een onbekend nummer en kun je kiezen of je wel of niet opneemt. 

Telefoonspam Afbeelding 2 2
Check wie er heeft gebeld

CHECK HET NUMMER 
Een voor jou onbekend telefoonnummer is vaak wel bekend op internet. Er zijn verschillende nationale en internationale websites waarop nummers van ongewenste bellers worden bijgehouden, zoals wieheeftgebeld.nl Hierop vind je dubieuze telefoonnummers en de bijbehorende ervaringen van degenen die opgenomen hebben. Om al dit soort sites tegelijk te doorzoeken, typ je het telefoonnummer in een zoekmachine. Je ziet dan heel snel of je te maken hebt met een gewoon bedrijf of een telemarketeer of oplichter.  

   


Houd je nummer verborgen

             
               

Een van de beste manieren om telefoonspam te voorkomen, is ervoor zorgen dat je mobiele nummer niet in een database terechtkomt. Aangezien die nummers voornamelijk op internet geoogst worden, is dat vooral een kwestie van je nummer niet openbaar op websites en social media zetten. Let ook goed op als je je telefoonnummer invult tijdens een bestelling bij een online winkel of het aanmaken van een account. Als het niet echt nodig is: geef het niet op of vul een namaaknummer in.

 

Telefoonspam Afbeelding 3 3     

Laat je niet storen

 

 

 

BLOKKEER EN NEGEER 
Je smartphone heeft verschillende opties om ongewenste nummers te blokkeren. Nadat het nummer is toegevoegd aan je recente beloverzicht - opnemen is niet nodig - tik je bij de iPhone op de i achter het nummer. Tik onderin het scherm op Blokkeer deze beller. Op een Android-smartphone houd je het nummer even ingedrukt en tik je daarna op Blokkeren/spam melden. 
Blokkeren van een verborgen nummer kan natuurlijk niet. Toch kun je dit ook tegengaan: met de Niet storen-optie. De beste Niet storen-instelling is alleen de telefoonnummers in je contactenlijst doorlaten, zodat je bereikbaar blijft voor bekenden. Een telefoontje van een verborgen of onbekend nummer hoor je dan niet, maar een niet-verborgen nummer verschijnt wel op je scherm. Zo kun je bij nader inzien betrouwbare nummers gewoon terugbellen. 
Op de iPhone stel je niet storen in via Instellingen en Niet storen. Zet Niet storen aan en geef bij Sta oproepen toe van op wie door het filter mag. Op een Android-toestel loopt de route meestal via Instellingen en vervolgens Geluid, Geluiden en trillen of Oproepen en daarna Niet storen of Oproepen blokkeren. Tik op Uitzonderingen (toestaan)Aangepast of Oproepen van en geef op wie jou mag bereiken.   

.