Met de komst van een 50% snellere iPad Pro zijn de verschillen tussen de iPads enorm toegenomen. Veel kopers zijn zich hiervan niet bewust en lopen het risico om een iPad te kopen die veel eerder aan vervanging toe is en waardoor je kosten onnodig hoog zijn. Ook naast een Mac wordt een iPad steeds interessanter. Lees hier welke iPad het beste bij jou past.

Bert van Dijk

  iPad Air
  De iPad Air is de beste
iPad voor de meeste
gebruikers

Met de tips uit dit artikel koop je geen iPad die snel aan vervanging toe is en je door een hoge afschrijving onnodig hoge kosten hebt. De belangrijkste tip om te onthouden is: heb je meer opslagruimte nodig, kies dan altijd voor een betere iPad. Die heeft namelijk standaard meer opslagruimte en is ook veel sneller. Dit artikel verscheen in PC-Active 319, inmiddels heeft Apple nieuwe iPads aangekondigd waarover je alles kunt lezen in PC-Active 321 die op 19 november verschijnt.

BASIS IPAD OF IPAD AIR? 
De grote verschillen in prestatie tussen de verschillende iPads hebben ook invloed op hoelang je een iPad kunt gebruiken. De nieuwe iPad Pro blijft immers langer snel genoeg voor de nieuwste toepassingen. Ook is het belangrijk om kritisch te kijken naar de opslagruimte. Met 32 GB voor de goedkoopste iPad kom je snel te kort. Bij Apple is het vaak verstandig om de goedkoopste versie te mijden. Maar als je de prijs van de basis-iPad met 128 GB vergelijkt met de iPad Air, dan ben je bijna een dief van je eigen portemonnee als je voor € 180,- extra niet de Air pakt. Dan krijg je namelijk een veel snellere iPad met een beter scherm die langer meegaat en tweedehands meer opbrengt. Voor de meeste mensen heeft de iPad Air daarom de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

iPad versies 2
De iPad-versies bij de pijlen zijn het meest interessant

IPAD AIR OF IPAD PRO? 
Als 64 GB aan opslagruimte voor jou echter te weinig is, kun je in plaats van een iPad Air met 256 GB aan opslagruimte beter een 11inch iPad Pro kiezen. Voor € 60,- meer koop je dan immers een apparaat met een mooier scherm, een viermaal snellere Thunderbolt-aansluiting en 128GB opslag die 45% sneller is dan de iPad Air. Ook heb je betere camera’s mét LIDAR-scanner en een beter geluid door extra speakers. 
Beknibbel bij de iPad Pro niet op opslagruimte, want programma’s en data worden steeds groter. Later kun je het geheugen niet meer uitbreiden en 128 GB extra voor maar € 110,- is relatief goedkoop. In onderstaande afbeelding zijn de geadviseerde versies vet en zwart gemaakt. De rode versies zijn voor de meeste gebruikers veel minder interessant. 
De iPad Mini ontbreekt in dit overzicht, omdat daarvan later dit jaar een nieuwe versie verschijnt met smalle randen, waardoor het waarschijnlijk een hele populaire mini-uitvoering van de iPad Air gaat worden.

Procreate 2
Met Procreate op de iPad tekenen veel professionals

DIGITAAL TEKENEN & SCHILDEREN EN 5G 
Gebruikers van de teken- en schilderapp Procreate hebben nu al een heel goede reden om de nieuwe iPad Pro aan te schaffen. De app werkt op dit apparaat maar liefst viermaal sneller! Een groter scherm is verder prettig bij digitaal tekenen en schilderen. Maar het mini-led-scherm van de iPad Pro is ook 0,5 mm dikker. Daardoor is de afstand van de Pencilpunt tot wat je ermee schrijft net iets groter. De 11inch iPad Pro is ook iets handzamer. Veel gebruikers kunnen dan ook beter investeren in wat extra opslagruimte en 5G, zodat je je iPad overal kunt gebruiken. Nu biedt 5G nog niet zo veel voordelen, maar dat gaat de komende jaren anders worden.

Sidecar 2

IPAD EN MAC ZIJN EEN IDEALE COMBINATIE 
Een iPad met Pencil wordt steeds interessanter voor bezitters van een Mac. Zij kunnen de iPad als een extra scherm gebruiken en met SideCar kun je de Pencil ook voor Mac-programma’s gebruiken. Dat kan erg handig zijn bij fotobewerking. En wist je al dat je met macOS Monterey en iPadOS 15 straks ook heel gemakkelijk het trackpad en toetsenbord van je Mac voor je iPad kunt gebruiken? Je veegt gewoon de muis naar het iPadscherm en je kunt direct ook op je iPad typen met je Mac-toetsenbord. Ook kun je op de iPad steeds meer sneltoetsen gebruiken.

Trackpad en toetsenbord
Trackpad en toetsenbord veranderen je iPad in een soort mini-laptop

KEYBOARDS MET TRACKPAD 
Voor de iPad Pro verkoopt Apple nu ook een witte uitvoering van het Magic Keyboard die veel eerder vies zal worden dan de zwarte versie. Deze toetsenborden zijn met € 339,- en € 399,- stevig aan de prijs. Logitech verkoopt voor bijna minder dan de helft gelukkig ook een uitstekende Combo Touch-toetsenbordhoes met trackpad en afneembaar toetsenbord.

.