Een printer is altijd handig, hoewel je hem wellicht niet elke dag gebruikt. Het printen neemt kosten met zich mee, maar er zijn wel 5 manieren om hierop geld te besparen zoals zuinige lettertypes.

Of je nu in een zakelijke omgeving bent, of in je thuiskantoor, een printer komt altijd van pas. Je gebruikt hem misschien niet elke dag, maar als je hem nodig hebt, ben je blij dat je niet bij een ander hoeft aan te kloppen om iets afgedrukt te krijgen. Tegelijkertijd kan zelf printen ook wat prijzig zijn, omdat je kosten maakt voor inkt en papier. Daarom bespreken we vijf manieren om geld te besparen met het printen.

Inkt kan mogelijk goedkoper
De voornaamste kostenpost bij het printen is de inkt. Dit is immers het verdienmodel van printerfabrikanten. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je per se van hun eigen cartridges gebruikt hoeft te maken. Ze raden het misschien af, maar ook imitatiecartridges werken vaak prima (als je tenminste de juiste uitzoekt voor jouw model printer). Met dit soort huismerkcartridges kun je dus geld besparen, maar je bespaart ook als je kiest voor XL-cartridges. Deze zijn niet groter, maar beter gevuld. Het aankoopbedrag is hoger, maar relatief gezien betaal je minder voor de inkt.

Zuinige lettertypes
Er bestaat daadwerkelijk zoiets als zuinige lettertypes waarmee je minder inkt verbruikt bij het afdrukken. Dat zijn in de regel schreefloze letters, of dunne letters zoals bij het lettertype Century Gothic. Maar er zijn ook lettertypes die speciaal ontworpen zijn om inkt te besparen. Een gratis zuinig lettertype is Ryman Eco, dat je op internet kunt downloaden. Dit lettertype heeft wel een schreef, maar de letters zijn enkel omlijnd en niet gevuld. Op een standaard lettergrootte zie je daar weinig van, terwijl je wel inkt bespaart. Een alternatief is Ecofont, dat je voor 20 euro kunt downloaden. Hierbij zitten de letters vol gaatjes die je enkel bij een bovengemiddelde lettergrootte ziet.

Op concept afdrukken
Niet elk afdrukje hoeft op hoge kwaliteit te zijn. Voor eigen gebruik kan een wat mindere kwaliteit, zeker bij tekst, vaak ook prima. Daarom kun je overwegen wat vaker op de stand ‘concept’ af te drukken. Dit vind je in de printerinstellingen voordat je definitieve printcommando geeft. Je printje wordt dan wat valer, maar wel gewoon leesbaar. Dit bespaart flink wat inkt.

Printer regelmatig gebruiken
Het klinkt misschien vreemd om het regelmatig gebruiken van je printer aan te raden als je geld wilt besparen op het printen. Maar wanneer je printer te lang niet gebruikt, drogen de printkoppen uit. Hierdoor krijg je een slecht printresultaat. Om dat op te lossen, moet je de printknoppen spoelen. Dat gebeurt met (veel van) je dure inkt. Dan kun je dus beter af en toe een klein afdrukje maken om de printkoppen ‘bevochtigd’ te houden.

Dubbelzijdig afdrukken
Natuurlijk kost ook papier geld. Daarom is het de moeite waard om wanneer dit een optie is dubbelzijdig te printen, zodat je de helft van het papier bespaart. Het is handig als je een printer hebt die dit automatisch kan. Zo niet, dan kun je het zelf doen. Je druk dan eerst de oneven pagina’s af. Vervolgens draai je de stapel printjes om en voer je de blaadjes opnieuw in. Druk dan vervolgens de even pagina’s af op de achterkant van het papier. Denk wel eerste even goed na over hoe jouw printer werkt om uit te vogelen hoe je de pagina’s precies opnieuw moet invoeren.
Het is dus best mogelijk om geld te besparen op het printen als je je wat bewuster bent van het verbruik. Dit is naast beter voor de portemonnee ook nog eens een duurzame keuze.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Brother