Wil je zelf een game-pc samenstellen om thuis lekker te kunnen gamen? We bespreken zes punten om rekening mee te houden wanneer je zelf een game-pc gaat samenstellen.

Om lekker op een pc te kunnen gamen, heb je wel een goede game-pc nodig. Dan moet je wel een game-pc samenstellen die ook echt kan wat jij wil dat hij kan.

Videokaart
Ga je een game-pc samenstellen, dan is de juiste videokaart een cruciaal onderdeel. De hoge resolutie en het hoge detailniveau van hedendaagse games vragen veel van een videokaart, dus moet je er een hebben die dit aankan. Dat is een flinke investering, maar het is er wel een die bepalend is voor je gaming-ervaring. Voor gamen in full-hd kun je het beste een high-end GTX- of Radeon- videokaart in je game-pc stoppen. Voor virtual reality is minimaal een GTX 1060-videokaart nodig. Voor gamen op 4K moet dit minimaal een GTX 1080-videokaart zijn. Voor een toekomstbestendige videokaart kun je echter het beste meteen voor een krachtige RTX-videokaart gaan.

Processor
De videokaart neemt de grafische taken op zich, maar de processor (CPU) is het onderdeel dat zorgt voor het aansturen van de spelwereld. Is jouw processor langzamer dan die van je online tegenstanders, dan kunnen zij sneller reageren dan jij. En dat wil je natuurlijk niet. Een Intel Core i5-processor is de ondergrens voor gaming. Liever kies je voor een i7 om je te verzekeren van soepele gameplay. Een AMD Ryzen 7-processor is een alternatieve mogelijkheid.

Intern geheugen
Het intern geheugen (RAM) ondersteunt de computer in het tijdelijk bijhouden van informatie. De computer maakt hier constant gebruik van. Bij onvoldoende capaciteit kan dit vertragingen veroorzaken bij het uitvoeren van je game. Daarom is 16GB intern geheugen aan te raden voor een game-pc.

Harde schijf
Games vereisen steeds meer opslagruimte op de harde schijf of SSD. Daarnaast speelt het type harde schijf dat je kiest een rol in de laadtijden van je computer. Als je korte laadtijden belangrijk vindt en verschillende spellen wilt spelen, dan kun je het beste voor een 256GB SSD gaan.

Netwerkkaart
Je kunt nog zulke mooie hardware in je game-pc hebben, maar als je het nalaat om een netwerkkaart toe te voegen, kun je niet online gamen. Je kunt gaan voor een netwerkkaart met wifi-mogelijkheden, maar het beste kun je online gamen op een bekabelde internetverbinding. Die is namelijk het meest stabiel en je hebt er geen last van verminderd signaal door de afstand naar de router mee.

Randapparatuur
Met alleen de pc zelf ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt ook randapparatuur nodig om te kunnen gamen op je pc. In de eerste plaats is dat natuurlijk een monitor die in staat tot de gewenst weergave. Koop je bijvoorbeeld een monitor die geen 4K kan weergeven, dan heeft het ook geen zin om in 4K te gamen. Verder heb je natuurlijk een toetsenbord en een muis nodig. Er zijn speciale toetsenborden en muizen die hiervoor gemaakt zijn en het gamen optimaal faciliteren. En misschien wil je ook nog een fijne koptelefoon met headset erbij.
Om een game-pc te kunnen kopen, is aardige zak geld nodig. Met een paar honderd euro ben je er niet, hoewel er wel mooie aanbiedingen te vinden zijn bij Computer Bestel. Houd er daarom rekening mee dat je een behoorlijk budget moet hebben om goede game-pc te kunnen samenstellen. Je kunt beter wat langer doorsparen voor betere hardware, dan genoegen nemen met minder omdat je budget ontoereikend is.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met computer-bestel.nl