De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en ook werkend Nederland pakt de draad weer op. Wil je een professionele start maken? Dan is het de moeite waard om een e-mailadres met je eigen domeinnaam te overwegen. Wij zetten de 5 grootste voordelen van je eigen e-maildomein voor je op een rij.

Een e-mailadres met je eigen domeinnaam, dat klinkt goed. Lees hier de vijf grootste voordelen van je eigen e-maildomein.

1. Onverwisselbaar
Wie een e-mailadres wil aanmaken bij een gratis provider, zoals Gmail of Outlook.com, vindt vrijwel onmogelijk nog een goede naam. Deze providers hebben immers honderden miljoenen e-mailgebruikers op hetzelfde domein, waardoor je al snel moet uitwijken naar combinaties van namen en nummers. Maar wie wil er nu graag als dirk.dirksen183@gmail.com door het leven gaan? Bij een dergelijk adres zijn tikfouten en verwarring gegarandeerd.
Dirk@dirksen.nl daarentegen is onverwisselbaar en biedt maximale herkenning. Wie een uniek domein wil om mee te mailen, hoeft zich trouwens niet tot .nl of .com te beperken. Er bestaan volop creatieve mogelijkheden:
- .tech voor techneuten
- .blog voor bloggers
- .amsterdam voor Amsterdammers
- .store voor winkeliers en webshophouders
Bij STRATO kun je kiezen uit meer dan 300 verschillende domeinextensies. En als je toch je achternaam als domein registreert, kan je meteen voor de rest van de familie unieke adressen aanmaken. 

2. Jouw eigendom
Als je een eigen domeinnaam registreert, word je eigenaar van het domein (ook wel domeinhouder genoemd). Dat heeft een belangrijk voordeel: zo ben je volledig onafhankelijk van je provider. Mocht deze ermee stoppen of zijn diensten wijzigen, kun je als domeinhouder simpelweg naar een andere hostingaanbieder verhuizen.
Datzelfde geldt niet voor een e-mailaccount bij een gratis provider. Ben je niet meer tevreden met je gratis aanbieder? Dan zit er niets anders op dan ergens anders een account te openen. Dit betekent wel dat je een nieuw e-mailadres moet aanmaken. Dit kan met name dan onhandig uitpakken als je met behulp van dit gratis adres andere online accounts hebt geopend. Daarbovenop zul je al je contacten van je nieuwe adres op de hoogte moeten stellen. Een eigen e-maildomein blijft echter van jou, zolang het domein op jouw naam staat.

3. Professionele uitstraling
Bij een professioneel optreden hoort een serieus e-mailadres. Een gratis Gmail- of Hotmail-adres oogt nu eenmaal minder betrouwbaar op een visitekaartje. Niet alleen bedrijven en zelfstandigen komen met een e-mail op basis van hun bedrijfsnaam beter voor de dag, ook particulieren komen met een eigen e-mailadres serieuzer over. Bij een sollicitatie of de aanvraag van een lening kan deze professionele indruk net het verschil maken.

4. Reclamevrij en privacyvriendelijk
Als iets gratis is, ben jij het product, luidt een bekende internetwijsheid. Gratis e-mailaccounts vormen geen uitzondering - zo krijg je altijd te maken met een vorm van reclame. Gebruikers worden bijvoorbeeld aan de hand van hun mailverkeer en andere parameters nauwkeurig geprofileerd voor adverteerders. Maak je echter gebruik van een betaalde e-maildienst, kun je ervan uitgaan dat de aanbieder je data niet voor advertentiedoeleinden misbruikt en je te pas en te onpas aan reclame wordt blootgesteld.

5. Meer dataveiligheid, minder spam
Bij aanbieders als Gmail of Outlook.com weet je in de regel niet of je e-mails op servers binnen de EU worden opgeslagen. Dat is belangrijk, want binnen de EU geldt de strenge, Europese privacywetgeving. Bevinden de mailservers zich buiten de EU, ligt dit lastiger. Je weet dan niet hoe veilig je data zijn en wie er meeleest. Een eigen e-maildomein van een Europese aanbieder biedt op dit punt meer zekerheid, aangezien je mails bescherming genieten van de AVG.
Ook vormt een gratis e-mailadres als dirk.dirksen183@gmail.com een makkelijk doelwit voor spam - zeker als je één adres 'voor alles' gebruikt. Met een eigen domeinnaam kun je makkelijk meerdere e-mailadressen aanmaken en één daarvan als spam-mailadres reserveren. Dit adres vul je bijvoorbeeld in als je je voor gratis diensten aanmeldt. Zo houd je je eigenlijke e-mailadres zoveel mogelijk spamvrij.

Eigen e-mailadres bij STRATO
Hebben je de voordelen van een eigen e-mailadres aangesproken en wil je je persoonlijke adres registreren? STRATO biedt je een snelle en betrouwbare e-mailhostingdienst voor al je apparaten.
Nu denk je misschien: een eigen domeinnaam zal vast duur zijn! Maar niets is minder waar, want je betaalt hiervoor niet meer dan een paar euro per maand. Een .nl- of .com-domein is bij ieder mailpakket inbegrepen – zonder extra kosten. Met de verhuisservice kun je je mails, contacten en afspraken trouwens eenvoudig naar STRATO verhuizen.
Voor het pakket STRATO Mail Plus betaal je in het eerste jaar slechts € 1,- per maand. Hiermee beschik je over 25 e-mailadressen met ieder 5 GB opslagruimte. Met STRATO Mailarchivering kun je mails bovendien veilig en rechtsconform archiveren.

Naar de STRATO Mail-pakketten

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Strato

STRATO mail adres