De online concurrentie blijft toenemen doordat steeds meer nieuwe websites worden gelanceerd en steeds meer gebruikers op afstand werken. Daarom is SEO (zoekmachine-optimalisatie) belangrijker dan ooit, lees hier 19 tips voor de beste SEO.

Online is de concurrentie heviger dan ooit. Grote websites worden vaak alleen maar groter, terwijl er ook meer nieuwe websites worden gelanceerd en steeds meer gebruikers op afstand werken. Dan is het om de content-marketingstrategie te heroverwegen en te investeren in je zoekmachine-optimalisatie oftewel SEO (search engine optimization).

SEO scoort
Websites moeten voldoen aan specifieke eisen die worden gesteld door zoekmachines zoals Google, en voorbereid zijn op de veranderingen in contentcreatie. Voorbereid zijn op toekomstige Google-updates zal ervoor zorgen dat je doelgroep en potentiële klanten je gemakkelijk blijven vinden.
SEO blijft zich ook ontwikkelen. En het kan een uitdaging zijn om je kennis up-to-date te houden, maar het is de moeite waard. Studies tonen aan dat ca. 80% van de gebruikers zich uitsluitend richt op organische resultaten en betaalde vermeldingen (Google Ads) negeert.
Goed scoren met SEO betekent dat je aandacht moet besteden aan een groot aantal details. Daarom vind je hier aantal van de meest belangrijke trends en richtlijnen, zodat je je SEO-strategie kunt tweaken naar de meest actuele ontwikkelingen.

Inhoud met hoge kwaliteit
De hoge kwaliteit van je content niet is alleen relevant, het is ook waardevol. Online advertenties werken nog steeds, maar zijn duur. Daarom is het creëren van hoogwaardige content een essentieel onderdeel van effectieve SEO-strategieën. Gebruikers willen inhoud die relevant, nuttig en actueel is - en dat is wat Google neigt te belonen. Mensen gaan naar zoekmachines met vragen, en jouw webpagina dient antwoorden te leveren.
Online consumenten detecteren en negeren al snel webpagina's of blogartikelen die te veel verkoopgericht zijn. Nu is het tijd om af te stappen van de obsessie met trefwoorden en meer aandacht te besteden aan de inhoud.
Het doel van het omschakelen naar een onderwerp-focus is om inhoud te creëren die een hele conversatie holistisch aanpakt in plaats van zich alleen maar te bekommeren om het ene zoekwoord waarop een pagina zich zou moeten richten.

Google-proof: maak het je doel om relevante en uitgebreide informatie te presenteren voor het onderwerp, of op zijn minst voor een belangrijke onderdeel van het onderwerp. Door dit te doen, maak je je bedrijf Google-proof. Mensen willen educatieve inhoud krijgen in gemakkelijk te verteren vormen, zoals blogberichten, video's, infographics, podcasts, enz.
Met name podcasts zijn op dit moment ‘hot’. Het podcast-ecosysteem is er weer een op zich: ook in Google Podcasts, iTunes, Stitcher, Soundcloud, Spotify of wat je favoriete podcast-app ook is, is sprake van een rangschikking bij zoekopdrachten. Op dit moment zijn de rangschikkingen van podcasts nog relatief gemakkelijk te veroveren, met name als je praat over een onderwerp dat niche is. Wat je ook doet, maak het interessant en maak het oprecht.

Lokale SEO
Lokale SEO blijft een effectieve manier om een lokaal georiënteerd bedrijf online te promoten, omdat het bedrijven helpt hun producten en diensten te promoten bij lokale klanten op het exacte moment dat ze er online naar op zoek zijn. Lees overigens in dit veelgelezen SEO-artikel meer tips voor lokale SEO.
Lokale zoekmachine-optimalisatie (SEO) kan ongelooflijk krachtig zijn voor kleine bedrijven als de meerderheid van de consumenten gebruikmaakt van het zoeken om informatie te vinden over bedrijven het dichtst bij hen.
Tip: begin met het maken van een Google Mijn Bedrijf pagina. Vul dit profiel zo volledig mogelijk in, inclusief foto’s van hoge kwaliteit van je bedrijf, zowel binnen als buiten.

Langere content
Volgens het State of Content Marketing rapport van SEMRush krijgen lange artikelen van meer dan 3.000 woorden, drie keer meer verkeer en vier keer meer shares dan kortere blogs met minder inhoud. Ze krijgen ook 3,5 keer meer backlinks dan artikelen van de gemiddelde lengte van 901 tot 1.200 woorden. Bedrijven doen er verstandig aan zich te richten op lange, kwalitatief hoogwaardige content om hoger in de zoekresultaten te komen.
Tips: om dit te bereiken, begin je met het opdelen van de content in secties met subkoppen om het beter scanbaar te maken. Zorg er vervolgens voor dat je linkt naar relevante betrouwbare bronnen: wanneer je een blog schrijft over gezonde eetgewoontes, kun je bijvoorbeeld refereren aan het Voedingscentrum). Maak ten slotte de inhoud gemakkelijk deelbaar. Voeg links voor delen toe aan de bovenzijde en nogmaals aan het eind, zodat lezers de inhoud met een snelle klik kunnen delen.

EAT - Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid
Google heeft herhaald dat de kwaliteit van inhoud van cruciaal belang is voor een succesvolle rangschikking. Maar wat betekent "kwaliteit" precies voor Google? Denk aan het EAT-principe voor de website van een bedrijf: expertise (E), autoriteit (A) en betrouwbaarheid (T, komt van het Engelse woord Trust). Bedrijven die worstelen met een slechte reputatie zullen het moeilijker hebben om te concurreren.
Het offline komt online, vooral het afgelopen jaar. Met EAT zal het vermogen om een accurate en overtuigende online vertegenwoordiging te creëren een belangrijke onderscheidende factor worden. Al die offline evenementen, conferenties, awards, partnerschappen, enz. die Google niet kan zien, moeten online worden gebracht en naar Google worden gecommuniceerd om haar behoefte aan begrip en geloofwaardigheid te voeden.
Praktische EAT-tips:
Er zijn een paar manieren om een digitaal concurrentievoordeel te behalen, zoals
1. Auteur-biografieën. Maak duidelijk wie de content schrijft op je website of wie deze gecontroleerd heeft. En waarom hij/zij de aangewezen persoon is om hier iets over te vertellen, denk aan traditionele diploma’s en accreditaties. Grote gezondheidswebsites zoals een Healthline pakken dat zo aan:

SEOtips afbeelding Healthline in tekst

Bron: Healthline.com | Zelfgemaakte screenshot 25-05-2021
Zo is het direct duidelijk voor zowel zoekmachine-bots als bezoekers van vlees en bloed, dat de inhoud komt van een legitieme expert over het onderwerp.

2. Goede klantenservice: ben je in staat om de vraag van de gebruiker met minimale frictie te beantwoorden?
3. Reviewbeleid: zijn de recensies voor jouw bedrijf echt? Reageert jouw bedrijf op recensies? Probeer je je publiek actief te betrekken bij manieren waarop je de kwaliteit probeert te verbeteren? Hoe lang duurt het voordat jouw bedrijf reageert?
4. Gebruikerservaring : is jouw digitale ervaring handiger, nuttiger, eenvoudiger? Komen mensen waar ze moeten zijn?
5. Relaties met andere belanghebbenden verzilveren in tastbare links/verwijzingen naar de website. Heeft een van je werknemers een presentatie gegeven op een beurs? Allicht kan er op de website van de beurs terugverwezen worden naar jullie bedrijfswebsite. Wellicht hebben leveranciers of klanten een website en vermelden ze met wie ze samenwerken en staan jullie hier nog niet bij. Het heeft zin om dit in kaart te brengen, en overzicht te creëren waar evt. nog kansen liggen.

Optimalisatie van afbeeldingen
Google heeft altijd gewerkt aan de juiste markering en optimalisatie van afbeeldingen. Ook al gaat Google in de richting van AI die een groot deel herkent van wat in een afbeelding staat, het kan niet alles zien of de volledige context kennen. Slecht geoptimaliseerde afbeeldingen zijn een van de hoofdoorzaken van trage webpagina's, en aangebrachte verbeteringen kunnen een grote impact hebben op hoe snel de site laadt.
Tips: gebruik relevante afbeeldingen van hoge kwaliteit en zorg ervoor dat je de bestandsnaam aanpast, zodat het fotobestand relevant is voor de inhoud. Gebruik ook alt-tags, die zoekmachines gebruiken om afbeeldingen te classificeren en vervolgens afbeeldingen aan de sitemap toe te voegen.

Voice Search
Dankzij innovaties als Google Assistant, Siri en Alexa heeft de voice search-technologie een lange weg afgelegd. Naarmate de technologie beter is geworden, is deze ook populairder geworden.
Naarmate voice search toeneemt, zullen meer mensen zoekopdrachten intypen op dezelfde manier als ze spreken. Gebruikers willen een accuraat antwoord op de exacte vraag die ze stelden. Gebruikers die zoeken op long-tail keywords bevinden zich in de consideration-fase en zullen eerder converteren dan iemand in de awareness-fase. Deze nieuwe technologie is de manier waarop we denken over zoekwoorden volledig aan het veranderen en zal dat blijven doen naarmate we hands-free worden.
Tips: er zijn een paar nuttige suggesties voor het verbeteren van je site voor voice search.
1. Eigen digitale aanwezigheid. Spraakassistenten zijn niet alwetend. Ze vertrouwen op informatie van websites om zoekopdrachten te beantwoorden en gebruiken gegevens van betrouwbare bronnen, zoals GMB, Apple Maps en Yelp om informatie te verstrekken. Wat moet je doen? Vermeld jouw bedrijf in een aantal van deze belangrijke bedrijvengidsen.
2. Produceer content die spraakdiensten ondersteunt. Dit is waar gebruikersintentie belangrijk is. Als je weet waar je publiek naar zoekt, kun je content maken die deze vragen kort beantwoordt. Je hoeft geen unieke pagina's te maken voor elke vraag, maar een korte subkop in een bericht zou voldoende moeten zijn. Google ontsluit het als een zogenaamde featured snippet en toont het antwoord in de zoekresultaten.
3. Gebruik FAQ in je voordeel : een overzichtspagina met veelgestelde vragen kan worden gebruikt om alle vragen te beantwoorden die een gebruiker kan hebben bij het gebruik van je dienst. Richt je op het gebruik van de intentie van de gebruiker om long-tail gesproken zoekopdrachten te beantwoorden. Antwoorden moeten tussen de 30-50 woorden liggen, waardoor ze perfect zijn voor een FAQ-sectie.

Video's
Net zoals gesproken zoekopdrachten veel populairder worden, nemen ook video's op internet toe, vooral onder de jongere generatie. Volgens Cisco zal video naar verwachting alle andere contentvormen overtreffen qua consumptie. Het is tegenwoordig een cruciaal onderdeel van SEO-strategie en digitale marketinginspanningen.
De huidige internetgebruikers geven de voorkeur aan informatie via online video's, zowel voor academische doeleinden als voor entertainment. Daarom zou het implementeren van online video een aandachtspunt moeten worden voor de meeste bedrijven.
Tips: maak nuttige video's die de bestaande inhoud op je website ondersteunen. Het is geen garantie voor resultaten op de eerste pagina, maar je zult profiteren van meer verkeer wanneer Google je video indexeert. Vergeet niet de video te optimaliseren voor de breedte van je website. Voeg tekst toe op de pagina om Google te helpen het onderwerp van de video-inhoud te begrijpen. Om je bereik bij meer mensen te verbeteren, optimaliseer je door de juiste trefwoorden te gebruiken in de beschrijving en de kop van de video.

Aan de slag
SEO lijkt misschien ingewikkeld, maar de bovenstaande trends zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat je website slaagt en met gemak vooruit gaat. Merk op hoeveel van de best practice suggesties gebruikersintentie noemen als een belangrijke factor: bedrijven moeten zich meer dan ooit bewust zijn van de behoeften van hun klanten. Het kennen van je publiek en hoe zij denken is en wordt een van de grootste bepalende factoren de komende jaren.

Over de auteur
Dit gastblog is geschreven door SEO-specialist Romano Groenewoud alias de ‘SEOgeek’. Romano leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt zoekmachine-optimalisatie. Daarnaast trekt hij als digitale nomade de wereld rond om conferenties bij te wonen, te netwerken en kosten te drukken.