Op 23 augustus 2007 was het @chrismessina die #barcamp tweette: de eerste keer dat een hashtag ooit werd gebruikt op Twitter. Lees hier de opvallende hashtags van 2021.

De hashtag bestaat wellicht al langer dan je denkt. Op 23 augustus 2007 tweette @chrismessina namelijk de hashtag #barcamp en dat was eerste keer dat een hashtag ooit werd gebruikt op Twitter op de manier zoals we die nu allemaal kennen. In de afgelopen 14 jaar is het geëvolueerd van een door de gebruiker gecreëerde manier om Tweets te categoriseren of te 'taggen', tot een onderdeel van onze dagelijkse gesprekken, waardoor de aard van online communicatie is veranderd en de hashtag een van de meest invloedrijke symbolen van het digitale tijdperk is geworden.
Van januari tot juni 2021 bevatten maar liefst 12,6 miljard Tweets ten minste één hashtag, waarvan 140 miljoen unieke hashtags. Dit bewijst bewijst dat Twitter-gebruikers elk jaar creatiever worden.

It giet aon 1

It giet oan! Bijna dan…
Afgelopen februari stond Nederland na een lange tijd weer massaal met elkaar op natuurijs. Hashtags als #schaatsenopnatuurijs, #elfstedentocht en #winterpret kwamen veelvuldig voorbij, en leverden leuke, mooie en grappige verhalen en foto’s op.

Eurosongfestival

Douze points
Je kon er dit jaar niet omheen: Eurovisie 2021 in Rotterdam Ahoy. Na een extra jaar wachten ging Twitterend Nederland los over de verschillende acts, kostuums en gegeven punten. Niet gek dat #eurovisie en #eurovision in Nederland dan ook tot enkele van de meest gebruikte hashtags behoren. De grootste ster was misschien wel @Nikkietutorials. Ze stal de show en kreeg als eerste trans host ooit bij Eurovisie, veel lof over zich heen. Een zeer geslaagd feest!

avondklok 1
Covid-19
Voor veel mensen is Twitter het platform om te bespreken wat er gebeurt, maar ook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en waardevolle informatie te vinden. Zo waren #avondklok, #covid19 en #coronamaatregelen veel gebruikte hashtags de afgelopen maanden.

Formule 1 1
Het digitale stadion
Sportfans ontmoeten elkaar vaak op Twitter tijdens sportevenementen. Er was ook de eerste zes maanden van 2021 weer veel te beleven in de sportwereld: zo ging de Eredivisie weer van start, konden de F1-coureurs weer los op het circuit en als klap op de vuurpijl vond natuurlijk het uitgestelde Europese Kampioenschap plaats. De top hashtags in de sportcategorie waren #ajax, #F1 en #euro2020. Formule 1-fans kunnen vanaf 29 augustus weer los op Twitter, de Nederlandse RedBull-coureur Max Verstappen is namelijk nog steeds in de race voor het kampioenschap.

Hashtag emoji 1
#HastaghDay Emoji
De hashtag heeft impact op het vormgeven van belangrijke gesprekken, het creëren van gemeenschappen en het samenbrengen van miljoenen mensen wereldwijd. Ter ere van de hashtag, lanceert Twitter een nieuwe #HashtagDay-emoji die voor iedereen beschikbaar is.