Een VPN is onmisbaar als je veilig gebruik wilt maken van het internet. Door middel van een VPN maak je verbinding zonder dat anderen je data kunnen zien. Lees hier over gratis VPN.

Wil je veilig online? Dan is een VPN een goed idee, want hiermee maak je verbinding zonder dat anderen je gegevens kunnen zien. Dit betekent niet alleen dat criminelen niet via het netwerk mee kunnen kijken naar je gegevens, maar ook dat advertentiebedrijven of je internetprovider je surfgedrag niet kan analyseren en zelfs dat de overheid je niet in de gaten kan houden.
Het is heel gemakkelijk om een VPN te installeren op je apparaten en er zijn een groot aantal VPN diensten waaruit je kunt kiezen. Daar hangt echter vaak wel een maandelijks prijskaartje aan. Misschien weet je niet zeker of je geld uit wilt geven aan veilig internetten, of wil je eerst meer weten hoe het werkt. Dan klinkt een gratis VPN erg aantrekkelijk.

Wat je moet weten over gratis VPN
Je krijgt waarvoor je betaalt. Als je niets betaalt, moet je ook niet te veel verwachten. Bij een gratis VPN gaat het vooral om kosten laag te houden. Ook moet het bedrijf achter de VPN op een andere manier een inkomen genereren. Gratis VPN diensten sparen bijvoorbeeld uit op het aantal servers, bandbreedte en een helpdesk. Daarbij kunnen ze geld verdienen door middel van advertenties van derden, of erger nog, door je gegevens op te slaan en te verkopen.
Zolang je geen video’s wilt streamen en de VPN alleen nodig hebt voor tijdelijk gebruik, kan een gratis VPN toch een optie zijn als je niet voor een abonnement kunt of wilt betalen. Niet alle diensten verkopen je gegevens. De beste VPN diensten die gratis zijn, hebben beperkte gratis mogelijkheden naast hun meer uitgebreide betaalde abonnementen.

De beste gratis VPN diensten
1. ProtonVPN heeft VPN-abonnementen in verschillende prijscategorieën, maar biedt ook een gratis plan aan. De VPN is dan minder snel en kan slechts op 1 apparaat gebruikt worden. Het garandeert wel dezelfde veiligheid als de betaalde accounts. De kosten worden gedekt door de betalende klanten en dus worden je gegevens niet opgeslagen of verkocht.
2. Windscribe biedt naast hun betaalde abonnementen ook gratis VPN aan voor mensen met een krap budget. Met een datalimiet van 10 GB (maar zonder toegang tot de Netflix-servers) is het een prima optie voor die tijden dat je onderweg of op een terrasje via een openbaar netwerk internet wilt gebruiken.
3. Hide.me heeft ook een gratis VPN via 5 van hun 75 serverlocaties. Zonder registratie en zonder logging kun je er ook vanuit gaan dat je gegevens veilig blijven, maar je moet wel binnen de limiet van 10 GB per maand blijven.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VPNdiensten.nl